Nebezpečné choroby se skrytě šíří mezi Čechy a zabíjejí!

21. května 2013 (MEIDAFAX) - Černý kašel, spalničky, plané neštovice, tetanus, pneumokokové nákazy. Choroby, které měly být zlikvidované díky očkování, se vrací a zabíjí stejně jako před mnoha lety. Proč, když existují vakcíny?

virus-nemoc

„Vzhledem k tomu, že na tyto choroby nevidíme nikoho umírat, máme dojem, že vakcinace je zbytečná a očkovací látky nebezpečné. Své má na svědomí i snaha ušetřit peníze,“ uvedl gynekolog Viktor Kačer.

V této souvislosti připomněl návrat černého kašle, jeho výskyt v posledních letech v České republice i v celém světě narůstá. Nejohroženější skupinou jsou miminka, která ještě nejsou chráněná očkováním a zároveň už je nechrání ani přenesené protilátky od matky.

„Je důležité, aby si budoucí rodiče a jejich rodiny zkontrolovali aktuálnost očkování proti černému kašli a nechali se případně přeočkovat,“ apeluje Kačer. Očkování, které člověk získá jako dítě, v dospělosti plně neúčinkuje a dospělý člověk obvykle prodělá mírnou formu černého kašle dvakrát za život, a nemusí to vůbec poznat.

Miminka jsou v Česku očkovaná tzv. hexavakcínou, která se podává ve čtyřech dávkách. Ochrana proti očkovaným nemocem plně nastupuje až po několika měsících života, do té doby jsou děti vystaveny riziku nákazy infekčními nemocemi včetně nákazy černým kašlem.

Povinné očkování proti černému kašli je u dětí zavedené od roku 1958, je ale nutné se proti této nemoci přeočkovávat. V roce 2009 bylo zavedeno povinné přeočkování 10 až 11letých dětí. Další přeočkování už povinná nejsou! Lidé by se měli nechávat očkovat pravidelně po deseti až patnácti letech.

Varováním je situace ve Švédsku a Japonsku, kde se přestalo plošně očkovat proti černému kašli a následné epidemie, kdy mnoho dětí těžce onemocnělo.

Pozor na tetanus

Očkování, které si lidé musejí hlídat po celý život, je vakcína proti tetanu. Ten je bez lékařské pomoci stoprocentně smrtelný. Člověk může navíc zemřít velmi rychle, do tří dnů od nakažení. Pokud se podaří identifikovat nemoc včas a začít ji léčit, umírá každý desátý, především starší a oslabení lidé.

Na tetanus je nutné se nechat přeočkovat každých deset až patnáct let, u lidí nad šedesát platí interval každých deset let.

Pikantní ovšem je, že v Česku, ale i po celé Evropě panuje nedostatek vakcín, stát proto rozhodnul, že interval mezi přeočkováním bude 20 let.

Nezapomeňte na plané neštovice

Lidé zapomínají na přeočkování proti planým neštovicím. U dospělých má totiž tato choroba podstatně horší průběh a zanechává trvalé následky, dokonce se na ně může i zemřít. Velmi ohrožené jsou těhotné ženy. Kdo tuto nemoc neprodělal v dětství, měl by se nechat naočkovat, protože zrovna tato choroba se mezi dospělými rozšířila. Vakcína není hrazená z veřejného zdravotního pojištění proti planým neštovicím stojí 1590 korun. Očkovat lze i děti, což je možné od devíti měsíců, a to jednou dávkou. Od 13 let je potom nutné použít v intervalu nejméně šesti týdnů dávky dvě.

Očkování je v Česku na srovnatelné úrovni s vyspělou Evropou a světem. Velmi slabé je to u v Česku s nepovinným očkováním, co jsou klíšťová encefalitida, chřipka, pneumokok u dospělých. Většina Evropy vykazuje vysokou proočkovanost vůči těmto nemocem, zatímco u v Česku je zanedbatelná. V USA dokonce zavedli povinné očkování dětí na chřipku a plané neštovice.

 Na co myslet a v jakém věku?

18 – 64 let:

tetanus každých 10 až 15 let
černý kašel přeočkování alespoň 1×
plané neštovice 1x pro lidi, kteří je nedostali v dětství

 65 let a více:

černý kašel 1x přeočkování
tetanus každých 10 let
chřipka každý rok

lidé v riziku nebo chystající se na dovolenou:

žloutenka typu A i B
očkování proti meningokokům
další doporučená pro konkrétní kontinent

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF