Unikátní pasivní dům na Údolní bude sloužit poradenství, výuce i výzkumu

Brno, 30. listopadu 2012 – Nadace Partnerství včera otevřela unikátní pasivní dům na Údolní ulici pod Špilberkem. Ten bude sloužit jako poradenské centrum, inspirace pro investory i zdroj dat pro vysokoškolský výzkum. Dům je obklopen zahradou s 12 hravými stanovišti určenými pro vzdělávání žáků základních škol. Celý areál za 90 milionů korun nazvaný Otevřená zahrada zpřístupní nadace lidem příští rok na jaře.

otevrena_zahrada-NP

Budova patří podle vyjádření nadace k nejlepším ukázkám zeleného stavění v ČR. „Naším cílem bylo postavit modelovou zelenou budovu, která bude inspirací pro investory z veřejného i soukromého sektoru. Dosažení pasivního energetického standardu, stejně jako šetrné hospodaření s vodou nebo používání co největšího podílu obnovitelných materiálů jsme požadovali už v zadání pro studii. Příprava nastartovala spolupráci s řadou předních technologických firem, které se budou podílet na vzdělávacích programech. Velmi důležitá je pro nás také spolupráce s vysokými školami i výzkumnými pracovišti, které se podílely na přípravě investice a budou ji využívat i pro výzkum," říká ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Při hledání zpracovatele ambiciózního zadání, výzvou byla zejména poloha uprostřed městské zástavby, oslovila Nadace Partnerství v roce 2009 pět architektonických studií. „Porotu vedenou Josefem Pleskotem nevíce zaujal koncept architektonické společnosti Projektil,, který dokázal zahradu sjednotit s budovou centra a zelenou střechou vrací zastavěnou plochu zpátky do parku," uvádí Kundrata.

otevrena_zahrada_pruh1

Dům je možné ve všech úrovních napříč prostoupit, prohlédnout nebo se do něj ponořit přes zelenou střechu. Funkční náplní domu je poradenské, konferenční a vzdělávací centrum. Poskytuje zázemí pro více než 60 pracovních míst odborníků z neziskových organizací a konferenční sál a jednací místnosti pro dalších 70 lidí. Součástí pasivního domu je také informační biosystém, který vytvořili grafici Studia Pixl-e pomocí trávy, listů a zvadlých květin z brněnských květinářství.

Budovu centra obklopuje vzdělávací zahrada s dvanácti hravými stanovišti určenými hlavně školákům. Od jara 2013 zpřístupní Nadace Partnerství zahradu také veřejnosti a ve spolupráci s Lipkou začne naplno provozovat vzdělávací programy.

Projekt Otevřené zahrady byl podpořen dotací z Operačního programu pro životní prostředí.

Zdroj: Nadace Partnerství


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...