Víno z blízka od Věstonic po Bulhary

Brno, 14. září 2018 – Čtvrteční večer přilákal milovníky vína na poslední letošní setkání v Otevřené zahradě. Festival Víno z blízka představil tentokrát vinaře z východní části Pálavy.

Víno z blízka 05 600x400

Také kvůli krásnému počasí byl poslední letošní díl festivalu Víno z blízka velmi vydařenou akcí. Zakončení sezóny se povedlo hlavně díky výběru vinařů z různých koutů východní Pálavy. Až na výjimku jsou to malá vinařství, s doposud neprobádanou, ale o to zajímavější produkcí. Zastoupeny byly tentokrát obce Milovice, Bulhary, Dolní Věstonice a Pavlov. Všechny patří do Mikulovské vinařské podoblasti. Vinice se zde rozprostírají na úbočí vápencového masivu Pálavy, i na vápenitých jílech, píscích i mohutných sprašových návějích.

Víno z blízka 13. 9. 2018: Vinaři od Věstonic po Bulhary

  • Vinařství Svoboda – Dolní Věstonice
  • Vinařství Antoš – Pavlov
  • Vinařství Miroslav Talaš – Milovice
  • VICAN rodinné vinařství – Bulhary
  • Vinařství Nad Sklepy – Bulhary

Vinařství Miroslav Talaš z Milovic byl asi největším překvapením dne. Vinař nabídl vynikající suchá až polosladká vína. U sladších vždy s nižším obsahem zbytkového cukru, hlavně s krásně vyváženou kyselinkou. Připočteme-li i příjemného majitele vinařství, pak je jasné, že tato zastávka na okruhu Otevřenou zahradou patřila k nejúžasnějším. Favoritem tu byl kopřivový Sauvignon 2017 moravské zemské víno. I přes vyšší zbytkový cukr a zařazení mezi polosladká vína byl právě díky skvělé práci s kyselinkami vynikající. Za ochutnání určitě stál suchý Ryzlink vlašský a polosladké Chardonnay, vše zemská vína. Jako jedno z mála nabídlo vinařství také vynikající červená vína odrůd Cabernet Moravia a Neronet. Pro nás 1. místo díky celkově vyvážené a kvalitní nabídce.

O další příjemné zastavení se postaralo Vinařství Antoš. Zde byl nejlepší – a pro nás i absolutní šampion večera – Solaris 2017. Krásné suché ovocné víno. Jenom o krůček za ním byla suchá Pálava 2017 a polosuchý Ryzlink vlašský 2017; nižší hladina zbytkového cukru i v polosuchých vínech, krásně kyselinky. Z červených byl velmi vydařený Dornfelder 2016.

Jediným větším vinařem akce bylo mladé, byť ostřílenými matadory vedené, rodinné vinařství Vican. Díky archivním sklepům v Bulharech mohlo být vinařství na tuto akci zařazeno, byť hlavní prostory leží v Mušlově u Mikulova. Favoritem tu byl Muškát žlutý a Ryzlink vlašský. Krásná, pitelná a odrůdově typická vína. Za pozornost stál také i Ryzlink rýnský v polosuchém provedení. Zajímavostí a žolíkem na konec byla dvě kvevri vína: Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Moc dobrá, netradiční, a přitom kvalitně řemeslně odvedená vína. Samozřejmě se specifickým projevem, ke kterému se člověk musí zpravidla propít časem.

kvevri vican 600x442

Z části zakopané kvevri nádoby pro zrání vína ve sklepě vinařství Vican v Bulharech (foto: vican.wine)

Vinařství Nad Sklepy z Bulhar představil vynikající suchý Ryzlink rýnský i Ryzlink vlašský, oba ročníku 2017. Polosladké Královské cuvée díky vyššímu obsahu zbytkového cukru už bylo přeci jen sladšího charakteru. Zajímavé bylo Cuvée Růženka 2016 – krásná ovocitá chuť, kterou vínu propůjčily hrozny odrůd Zweigeltrebe a Frankovka. Samo vinařství pak jako svou vlajkovou loď uvádí Sauvignon 2016 výběr z bobulí. Samozřejmě sladké víno.

Pátým vinařem bylo Vinařství Svoboda z Dolních Věstonic. Produkce se orientuje na vína s vyšším zbytkovým cukrem. Určitě to koresponduje s trendem spotřebitelů a odráží poptávku minimálně u začínajících milovníků vína. My ale volíme raději víno suché, červené, Frankovku 2016. A jak sami zástupci vinařství říkají, těší se na to, že budou dělat už od letošního ročníku spíše sušší vína. Trend se totiž trochu obrací…

Občerstvení na akci připravilo Bistro Otevřená zahrada. Od osmi hodin večer se o kulturní část večera postarala zpěvačka Pavla Roof se svým sólovým projektem "A la Ella" a za doprovodu piana Otakara Holce. V devět pak proběhl benefiční prodej vín, jehož výtěžek bude věnován na péči o Otevřenou zahradu. Organizátorem celé akce je nadace Partnerství.

Zářijové Víno z blízka – Vinaři od Věstonic po Bulhary nabídlo k ochutnání okolo 40 vín od 5 vinařů. Plus několik vín mimo plán, jak už to na podobných ochutnávkách chodí. Vinaři mají vždy nějaké to eso v rukávu navíc. Akce byla velmi vydařenou kombinací různých, doposud méně známých vinařství z několika obcí východní části Pálavy. Tedy z míst, kam zamíří i letošní svatomartinský Festival otevřených sklepů.

-ZLA


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...