Desítky závodních speciálů opět na Autosalonu Brno

Brno, 2. dubna 2013 - Již jen několik dní zbývá do zahájení 11. ročníku veletrhu Autosalon Brno 2013, který se uskuteční od 4. do 8. dubna na brněnském výstavišti. Budou na něm k vidění mimo jiné soutěžní speciály Huyndai WRC, tovární Fábie S2000, ale také několik desítek dalších závodních vozů současnosti i minulosti. Výstavka závodních automobilů bude k vidění v pavilonu F a pořádá ji BVV ve spolupráci s MotorMIXem a jeho šéfem Pavlem Jelínkem.

autosalon-brno

Jedním z hlavních taháků veletrhu a stánku automobilky Hyundai bude poslední verze soutěžního speciálu pro závody mistrovství světa v rallye ( WRC), odvozeného od modelu i20. Jak známo , Hyundai chce do seriálu vstoupit od roku 2014 a nyní jeho tým čeká hlavně intenzivní testování. Svůj naopak již osvědčený a několika cennými  tituly ověnčený soutěžní speciál představí také mladoboleslavská automobilka. Její tování  vůz bude k vidění v pavilonu F a návštěvníci se o víkendu  dočkají  také autogramiády posádky Jan Kopecký Pavel Dressler.

Ve stejném pavilonu a v sousedství této Fabie S2000 se pak představí i celá řada dalších škodovek různých typů a to na stánku, organizovaném ve spolupráci s MotorMIXem. Budou zde vozy Škoda 1000 MB Delux,Škoda 105L, Škoda 110 R, Škoda 120 S, Škoda 130 L, ale i třeba Škoda Felicia Sport a další. Za zmínku jistě stojí také další závodní vozy, jako Toyota Celica 2.0 Gti, Lancia Delta HF Integrale 4x4, Mercedes Benz 500 SLC Typ 5.0/500 SLC RALLY VERSION a to v provedení Rallye Safari, či Alfa Romeo 1.3 GT Junior nebo třeba "placka" Jema 630 GT.

Na akci by neměly chybět ani trucky – konkrétně „dakarská“ Tatra, či trucktrialová Avia. Zastoupena bude rovněž cross country rallye (CCR) a své obdivovatele si jistě najde i nezávodní Ford F350 4x4SD CREW CAB  PickUP s návěsem, který slouží k převážení závodních vozů. Za závodní nelze považovat ani legendární tzv.  kačenu, čili Tatru 805 v expediční variantě. Ta mimochodem projela 5 světadílů a najela 102 000  expedičních km. Hned vedle pak zaujme Tatra 803, která byla postavena v roce 2000 jako modifikovaná replika "malého velitelského vozu s velkou průchodností" a je vhodná i pro extrémní soutěže typu "Trophy".  

„Bohužel se  z různých důvodů poněkud ztenčila plánovaná  účast motocyklů. Podle posledních informací bude chybět plochodrážní Jawa Lukáše Volejnika pro závody na ledové ploché dráze, jelikož Lukáš  na MS ve Švédsku havaroval a ještě se nyní doléčuje. Frankie Mrázek zase nemůže dorazit  z časových důvodů kvůli přípravám svých strojů na sezónu. Zájem ale jistě budou  lákat i třeba  minimotocykly a čtyřkolka domácí značky Blata. V jednáni  je stále ještě několik dalších zajímavých závodních  vozů, ale  jejich  účast stále ještě není potvrzena. Například by mělo jít    dokonce o šestici speciálů Lotus," poznamenává Pavel Jelínek.

Letošní brněnský Autosalon je zaměřen na podporu prodeje. Proto na něm budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si vybrané modely některých automobilek. A to nejen na trase  přímo v areálu, ale i na několikakilometrovém okruhu po Brně a okolí. Podobné ježdění  probíhalo i v minulosti, nicméně letošní rozměr tohoto doprovodného programu je unikátní a mnohem rozsáhlejší.

Zdroj a foto: MotorMix


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...