Do Scaly míří absolventské filmy. Mezi nimi i první česká adaptace Pratchettovy povídky

Brno, 15. listopadu 2013 – Tři absolventské filmy studentů tuzemských filmových škol budou k vidění v úterý 19. listopadu v brněnském kině Scala. V rámci projektu Studentské kino 3x3 Scala se diváci mohou těšit na příběh na motivy fantasy povídky Terryho Pratchetta, komorní drama o lásce nebo lyrický dokument „o člověku s uměleckým duchem, chaotickým způsobem života a psem".

Film-policko

Díky rozmanité žánrové skladbě promítaných snímků slibuje Studentské poprvé nevídaný filmový zážitek. „Studentské filmy jsou v česku hodně opomíjeny a do kin se dostanou jen na velkých filmových festivalech, proto jsme rádi, že se podařilo tyto nadějné snímky dostat do brněnského kina," říká vedoucí projektu Barbora Poláčková. Po promítání bude diskuse s hosty, kdy se diváci budou moci zeptat na cokoliv, co je ohledně studentských filmů zajímá.

Studentský počin Poslední odměna Ladislava Plecitého je vůbec první českou adaptací díla známého britského spisovatele fantasy Terryho Pratchetta. Plecitý dostal souhlas od britského spisovatele na začátku letošního roku a stal se tak prvním Čechem s výsadou natočit některé z Pratchettových děl. Pro film získal známé české herce Tomáše Matonohu, Jarka Hylebranta, Marko Igondu nebo Lenku Zahradníčkovou. Plecitý spolu s Hylebrantem a členy štábu také promítání filmu uvede.

Poslední odměna je příběh spisovatele fantasy Kevina Jareše, který se rozhodne ve své poslední knize zabít hlavního hrdinu Barbara Erdana. Druhý den se však Erdan zhmotní před dveřmi spisovatele a žádá svoji poslední odměnu. "Poslední odměna není jenom o humorných situacích, ale zobrazuje i těžká traumata umělců a jejich vyrovnávání se s obyčejným světem. Takové téma je mi osobně velice blízké," říká Plecitý, jehož snem je jednou natočit celovečerní adaptaci Pratchettovy Zeměplochy. Podle dohody s autorem předlohy však nebude film Poslední odměna běžně distribuován do kin. Jde tedy o jedinečnou možnost vidět tento ambiciózní počin na velkém plátně kina.

Dalším hostem bude taktéž absolvent Písecké FAMO Matěj Balcar, který uvede svůj nejnovější film Podoba lásky. Jedná se o příběh třicetiletého manželství Schillerových, jehož poklidný průběh naruší nečekaná událost. Diváci celé dění přitom sledují očima sluhy, který stejně jako oni ví úplně všechno a zároveň vůbec nic. Hlavní role ztvárnili Pavel Zedníček, Ljuba Krbová a Pavel Nový.

Trojici doplní Adam Ligocki z brněnské JAMU se svým filmem Malba Iluze. Ligocki natočil krátkometrážní lyrický dokument o člověku s uměleckým duchem, chaotickým způsobem života a psem. S tímto snímkem úspěšně absolvoval letos v září.

Všechny tři filmy budou uvedeny v moravské premiéře v brněnském univerzitním kině Scala v rámci šesté projekce Studentského kina 3x3 Scala s podtitulem Studentské poprvé, který je projektem studentů Masarykovy univerzity. Vstupné činí 50 kč.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...