Projekce EKOFILMu budou koncem listopadu, besedy pak online

Brno, 14. října 2020 – Náhradní termín projekcí soutěžních filmů plánují organizátoři 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu s ekologickou tematikou EKOFILM na 27.–28. listopadu. Proběhnou v původně plánovaných sálech, tedy v Univerzitním kině Scala a v sále společenského centra Úřadu městské části Brno-střed. Kvůli větší přehlednosti pak organizátoři festivalu nabízejí souhrn dalších akcí, které zůstaly zachovány.

ekologie zemekoule

„Téma naší spotřeby a její udržitelnosti je aktuální bez ohledu na současnou epidemiologickou situaci. Jak nakupovat odpovědně a jaké výzvy a příležitosti nám udržitelná spotřeba nabízí, budeme na úvodní besedě probírat s ekonomy, lidmi z byznysu, akademické sféry i politiky. Plánovaný termín besedy jsme zachovali, její konání však přesunuli do budovy Ministerstva životního prostředí. Zároveň bych chtěl připomenout naši novou iniciativu #nakupujemeodpovědně, která se snaží motivovat nejen veřejnost, ale i veřejné a soukromé subjekty ke změně spotřebních návyků. Chceme podpořit udržitelné nakupování, které podporuje environmentální, sociální i ekonomické aspekty fungování společnosti. Právě v době koronaviru a zvýšené spotřeby jednorázového zboží je potřeba se zamyslet, co se skrývá za produkty a službami, které nakupujeme a využíváme, a jaké mají dopady na náš společný domov, planetu Zemi,“ shrnuje důležitost letošního tématu EKOFILMu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Úvodní beseda „Je spotřeba potřeba?“ proběhne v původně plánovaném termínu ve středu 14. října v 16:00 hodin. Účastníci besedy se sejdou v budově ministerstva životního prostředí v Praze a diváci ji budou moct sledovat v online streamu. Stačí se připojit k webu EKOFILMu, streamovat ji bude také Česká tisková kancelář.

Zachováno v původním termínu zůstává i zahájení festivalu s Kapitánem Demem. Proběhne 14. října od 18:30 hodin opět online na webu EKOFILMu a tentokrát navíc i na internetové televizi MALL.TV.

V pátek 16. října od 19:00 hodin, opět podle plánu, proběhne online Slavnostní vyhlášení vítězů EKOFILMu s moderátory Vladimírem Kořenem a Ladislavem Mikem. Veřejnost i filmaři se tak dozví, kdo získal jednotlivé ceny a rozdělí si odměnu v přepočtu zhruba 52 tisíc korun (2 312 amerických dolarů). Nejen vítězné filmy si pak budou moct diváci vychutnat v náhradním termínu 27.–28. listopadu v Brně.

Další částí doprovodného programu, která se do online prostředí nepřesouvá a zůstává zájemcům přístupná, je výstava Není zvěř jako zvěř. Probíhá už od 5. října v parku na brněnském Moravském náměstí a končit bude 25. října. Další doprovodné akce plánované v termínu 14.–17. října 2020 se ruší.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...