Do Univerzitního kina Scala se už letos studenti ani veřejnost nevrátí

Brno, 22. srpna 2023 - Stavebně-technický průzkum, který probíhá od července v budově na Moravském náměstí 3 a Jakubském náměstí 5, kde sídlí Univerzitní kino Scala a Divadlo Bolka Polívky, odhalil další závažné závady na konstrukci zastřešení objektu. Podle vyjádření statika nebude možné ani jeden za sálů využívat.

klapka kamera

„Obdržel jsem od města zprávu, která se týká dalších závažných poruch, znemožňujících provoz v Univerzitním kině Scala. Nesmírně mne to mrzí, neboť ve Scale v tuto chvíli ztrácíme historický objekt kina, prostor k setkávání s širokou veřejností a místo k pořádání významných univerzitních akcí, přesahujících rámec samotné univerzity. Musíme však dbát na bezpečí návštěvníků a rozhodnutí majitele objektu, kterým je město Brno, respektovat. Jsme důležitou vzdělávací i kulturní institucí a budeme dál intenzivně hledat možnosti, jak být v Brně i nadále aktivní. Jednání se zástupci města Brna o dalších příhodných prostorách budou samozřejmě následovat,” vyjádřil se rektor MU Martin Bareš.

Podle záměru statiků a průzkumu na konci července měly provoz Univerzitního kina Scala prodloužit kovové výztuhy nosné konstrukce s tím, že prostory kina budou pro akce MU i veřejnost přístupné od října do konce roku 2023.

„Bohužel aktuálně detekovaná výrazná koroze hlavní výztuže sloupů objektu spolu s již dříve zjištěnými závadami vedly statika již nyní k jednoznačnému závěru, že konstrukce nesplňuje požadavky na mechanickou odolnost a stabilitu a že budovu není možné provozně dál využívat,“ sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Stav budovy je podle vedení města tak závažný, že před druhou etapou průzkumu, která podle smlouvy začne v lednu 2024, se musí prostory kina i divadla vystěhovat.

Uzavření Univerzitního kina Scala se dotkne také výuky na filozofické fakultě, neboť sálu fakulta využívala pro studijní programy, stejně tak cyklu studentského kina, který připravují studenti Ústavu filmu a audiovizuální kultury filozofické fakulty. Masarykova univerzita nyní musí hledat prostory pro výuku v rámci vlastních kapacit i prověřit možnosti nabízené městem Brnem. Stejně tak budou muset být přesunuty společenské akce, konference a naplánovaný kulturní program. Konkrétně v listopadu se v Univerzitním kině Scala měla uskutečnit pravidelná oslava výročí sametové revoluce.

Zdroj: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Únor 2021  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..