Novinky brněnských vinoték - září 2011
Brno, 2. září 2011 - I když burčák začíná vonět ulicemi a útočit na nás svoji podbízivou sladkostí, vždy je ta správná příležitost zastavit se a vychutnat si již „dospělé“ víno. Moravští vinaři jakoby si vypůjčili trochu té sladkosti čerstvě kvasícího moštu a zařadili do svých novinek vína nejčastěji polosuchá a polosladká. Není se ale co divit, na koštech a nejrůznějších ochutnávkách stále častěji zní požadavky na „něco sladšího“. Ale i na pravověrné milovníky suchých vín je mezi novými tipy vinoték pamatováno.
Muškát moravský 2010 pozdní sběrVinařství Gotberg Bílé suché víno. Moravská odrůda se opět těší velké popularitě díky svému nezaměnitelnému aroma a moderní technologii zpracování. Muškát moravský 2010 z Gotbergu se vyznačuje barvou bílého zlata se zelenkavými odlesky a tradiční odrůdovou vůní, kterou doplňují podtóny broskve a čajové růže. V chuti je víno vyvážené, s pikantní, osvěžující kyselinkou. |
Chardonnay 2009 výběr z hroznůVinacz Víno edice Morava Collection pochází z vinice na samé hranici se Slovenskem. Je žluté barvy a jemné ovocné vůně. V plné, dlouho doznívající, jemně kořenité chuti nalezneme stopy zeleného jablka, hrušky, citrusů, také i mango, ananas nebo banán. Dobře doplní pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky. Konzumní teplota je 10 – 14 °C, obsah alkoholu 13,0 %. |
||
Cépage Chardonnay 2010 výběr z hroznůNové vinařství Bílé polosuché víno v lahvi typu rýnská pistole a se skleněným uzávěrem. Sklizeň proběhla 26. října 2010 a cukernatost moštu dosáhla 24,6 °ČNM. Zbytkový cukr 7,3 g/l, kyseliny 7,0 g/l, alkohol 11,5 %. Víno je žluté barvy s mírným bronzovým odstínem. Ve vůni i v chuti se objevuje vanilka, lískový oříšek i přezrálý žlutý meloun. |
Rulandské šedé 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Bílé polosladké víno promlouvá jasně slámovou barvou se zlatými odlesky, vůní žlutého zahradního ovoce a kompotované hrušky. Chuť je laskavá, nasládlá, široká a dlouhá a předurčuje víno k celovečernímu pití, kdy nám připomene meruňkovou marmeládu. Podává se vhodně k zapékaným červeným masům. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 24,3 g/l, obsah kyselin 8,6 g/l. Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011, Zlatá medaile Festwine 2011, Stříbrná medaile XVI Vinné trhy Čejkovice 2011. |
||
Rulandské šedé 2010 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosladké víno s 11,5 % alkoholu, 16,1 g/l zbytkového cukru a 8,0 g/l kyselin. Plné kořenité víno s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem. Velice vhodné k těžší úpravě drůbeže nebo rybím specialitám. Doporučená teplota při podávání je 8 – 10 °C. Optimální doba zrání je do roku 2015. |
Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběrWeingut G.H.von MUMM Velice bohatý suchý ryzlink s ovocnou vůní a svěží kyselinkou, ve kterém cítíme hrušky, kdoule a broskve, které z něj dělají velmi svěží bílé víno. Obsahuje 12,0 % alkoholu. Výrazná mineralita tančí na jazyku v půvabné eleganci. Ideální teplota pro podávání je 10 °C. Terroir vinice Johannisberger Schwarzenstein tvoří převážně sprašová hlína a částečně pak skalka. G.H.von MUMM je partnerskou značkou vinařství Schloss Johannisberg, považovaného za nejlepší v Rheingau a co se ryzlinků týká, možná na světě vůbec. |
||
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Víno z panenské sklizně. Bílé polosladké, s alkoholem 10,5 %, zbytkovým cukrem 38,9 g/l a obsahem kyselin 9,7 g/l. Barva vína je světle žlutozelená, ve vůni dominuje bylinná vůně meduněk a lipového květu. V chuti se snoubí citrusovost s medovou dochutí. Vhodné i jako dezertní víno. Teplota podávání je 9 – 11 °C. Zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2011, Stříbrná medaile MUN-DUS concours international de vins 2011, Stříbrná medaile Festwine 2011, Bronzová medaile Národní soutěž vín Velkopavlovické podoblasti 2011. |
Tramín červený 2009 výběr z hroznůVinařství Líbal Bílé polosladké víno s intenzivní kořenitou vůní. V chuti plné, extraktivní s vyšším zbytkovým cukrem, který podporuje kořenitou vůni a chuť. Doporučená kombinace s pokrmy je se sladkými dezerty. Alkohol je ne 12,5 %, zbytkový cukr dosahuje hodnoty 25,7 g/l. Kyseliny jsou na 3,5 g/l. |
||
Cuvée Grmolec Blanc 2008GRMOLEC – rodinné vinařství Bílé jakostní víno známkové, polosuché, s 12,0 % alkoholu, 9,2 g/l zbytkového cukru a 7,3 g/l kyselin. Odhadovaná doba zrání je do roku 2013, doporučená teplota podávání 8 – 10 °C. Plné delikátní cuvée s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučuje se k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. |
Pálava 2009 výběr z hroznůVinařství Gotberg Bílé sladké víno. Pálava je zajímavý šlechtitelský zázrak z Moravy, jehož obliba rychle stoupá. Oslovuje milovníky této odrůdy především svěží vůní lučních květin, fialek a medové plástve, korespondující s mohutnou plnou chutí a zlatavě žlutou barvou. Získaná ocenění: Teravino Izreal stříbrná medaile, Concours Mondial de Bruxelles stříbrná medaile, San Francisco bronzová medaile. |
||
Frankovka rosé 2010 pozdní sběrVinařství Gotberg Růžové suché víno s typickou vůní i chutí červených lesních plodů s lehce jogurtovou dochutí je určeno pro přátelská letní posezení. Čisté a velice příjemné rosé se vyznačuje světle oranžovou barvou a pikantní kyselinkou, která jej činí lahodným a osvěžujícím. |
Modrý Portugal 2009GRMOLEC – rodinné vinařství Červené jakostní víno odrůdové, suché, s 12,5 % alkoholu, 2,2 g/l zbytkového cukru a 4,4 g/l kyselin. Lehčí květnatý typ vína lahodné a sametové chuti s nižším obsahem kyselin a tříslovin. Doporučeno ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu i těstovinám. Teplota servírování je 14 – 16 °C. Vhodné k okamžité konzumaci či k archivaci do roku 2012. |
||
Corolilla Crianza 2008 DOBodegas Murviedro Červené víno typické španělské odrůdy Bobal zrálo 8 měsíců v sudu a je vhodné i k archivaci. Pochází z limitované produkce s číslovanými lahvemi, kterých bylo celkem 12 754. Víno je výrazně rudé barvy, ve vůni dominuje vanilka a plnost. V chuti pak čokoládové tóny s třešněmi a lesními plody, na konci jemné karamelové třísloviny a hřejivý dozvuk. Má 13 % alkoholu. Vhodná teplota pro podávání je 16 - 18 °C. Ocenění: Gold Medal (Concours Mondial de Bruxelles 2011), Silver Medal (International Wine Guide 2011, Spain). |
Syrah 2004Cave Kouroum Rubínově červené víno s typickou vůní hroznů, plných rudých růží s nádechem dubu. Při prvním doušku se na jazyku prolnou ostružiny, lesní jahody a tabák. Celý vjem provází charakteristická vůně mokré kůže. Hladké tóny, lehký dotek třísla, hořké čokolády a kávy. Souznění najde víno s bifteky z hovězího masa, tmavého masa na bylinkách, vyzrálé goudy. Potenciál zrání až 20 let. |
||
Pinot noir 2008 výběr z hroznů barriqueVinařství Dvořáček LTM Víno z jednoho z nejlepších klonů této odrůdy. Plné, s ostružinovou chutí, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Zrálo téměř 3 roky v nových barikových sudech firmy Mercure, dřevo Alier, vyrobených přímo na tuto odrůdu. Dlouhodobé zrání s pravidelným stáčením dodalo do vína vůni a chuť vanilky, kokosu, sušených švestek, povidel až hořké čokolády. Vhodné k podávání i bez pokrmů, jen k tichému obdivu jeho vůně a skladby a k meditování s přáteli. Při stolování je vhodné k pečeným masům, k jemným úpravám zvěřiny a jiných tmavých mas, k pernaté zvěři, nadívané drůbeži a doporučuje se rovněž k pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů. |
Cuvée Lueur Rouge 2008 reserva, výběr z hroznůVinařství Dvořáček LTM Červené suché víno. Vzniká kupáží odrůd Merlot a Cabernetů. Vysoce přívlastkové víno zrající 2 roky v barikových sudech z francouzského dubu Allier. Scelením dochází k maximálnímu využití specifických vlastností každé odrůdy. Výsledné víno se vyznačuje jak výraznou černorybízovou chutí s vůní ostružin až marmelády, tak i jemnými kabernetovými tóny s dobře strukturovanými tříslovinami. Dvouleté zrání v sudech barrique víno doplňuje chutí i vůní vanilky, kokosu, sladkých taninů, karamelu, pražené kávy či čokolády. Vyrobena je vždy limitovaná šarže o počtu 777 lahví. Víno je určeno k dlouhodobé archivaci. Je vhodné zejména k masitým jídlům, jehněčí pečení, biftekům i ke krůtímu masu nebo k úpravě jídel s kořenitými omáčkami i k tučným sýrům. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Novinky brněnských vinoték - srpen 2011
Novinky brněnských vinoték - červenec 2011
Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Zářijový přehled vinoték |
|||
BAS | Bassta | PLN | PlneLahve.cz |
BAR |
Vinotéka Emil Bartoň |
SON | Vinotéka Sonneck |
BON |
BonoVino |
SVO | Vinotéka Svoboda |
JOB |
Vinotéka Vlastimil Job |
TRA | Transvin |
KAV |
Káva-víno |
UAN | U Andersena |
MBV | Moravská banka vín | UZP | U žíznivého papouška |
MIS |
Vinotéka Mistr | VGA | Vinná Galerie |
MOR | Moravská vinotéka | VMV | Vinotéka MV61 |
OBE | Oberland | VNB | Vínečko na Botanické |
OBU | Vinotéka Obůrka | VTV | Vinotéka Top Vineum |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
PEC | Petit Cru | WVE | Wine Veritas |
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Komentáře
Citace beeee002:
Citace anonymous:
Citace anonymous: