Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Brno, 1. dubna - V zásadě jsou jen dva druhy vín - špatná a dobrá. Ta druhá naštěstí převládají, alespoň na pultech brněnských vinoték, kde jsme pátrali po novinkách měsíce dubna. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Potom mezi našimi tipy vyberte vaše oblíbené značky a odrůdy a vyrazte za nimi do nejbližší osvědčené vinotéky. A třeba nám i napište komentář, jak vám vybrané víno chutnalo (či nechutnalo), jak hodnotíte vinaře i vinotéku, cenu lahve v poměru ke kvalitě.
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrVinařství U Kapličky Bílé sladké víno s obsahem alkoholu 7,5 %, zbytkovým cukrem 93,9 g/l a obsahem kyselin 12 g/l. Barva vína je zelenožlutá s medovými odlesky, vůně připomíná vyzrálé meruňky, limetky a lipový květ. V chuti se snoubí citrusovo-medové tóny. Vhodné jako desertní víno, určeno pro delší uchovávání. Teplota podávání 9 – 11 °C. Vítěz kategorie Vinum Juvenale 2010. |
![]() |
Cépage Muškát Ottonel 2010Nové vinařství Bílé polosuché víno je světle žlutozelené barvy. Jemnou decentní muškátovou vůni v chuti doplňuje příjemný zbytkový cukr (8,9 g/l ) připomínající kandované ovoce. Cukr vyvažují příjemné kyselinky (6,8 g/l). Uzávěr: skleněný uzávěr VINO-LOK. Termín sklizně: 1. - 7. 10. 2010, cukernatost 20,5 °ČNM. Alkohol 10,5 %. |
![]() |
Cépage Tramín červený 2010Nové vinařství Bílé suché víno lahvované do pro tuto řadu typických „rýnských pistolí" o objemu 0,75 l, se skleněným uzávěrem. Sklizeň proběhla 14. - 18. 10. 2010, mošt dosáhl cukernatosti 21,6 – 22,2 °ČNM. Víno je světle žluté barvy, s výraznou tramínovou vůní, evokující odkvétající růže a čerstvé liči. Chuť je odrůdově typická, výrazná, příjemně harmonická. Zbytkový cukr 7,7 g/l, kyseliny 6,6 g/l, alkohol 12,0 %. |
![]() |
Rulandské šedé 2009 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Bílé polosladké víno, se zbytkovým cukrem 33,3 g/l a 11,5 % alkoholu. Plné kořenité víno s vysokým extraktem a hebkým ovocným tónem. Doporučená doba zrání je do roku 2013, teplota při podávání 8 – 10 °C. Víno nalezne díky zbytkovému cukru bohaté uplatnění v gastronomii, je doporučováno například k těžším úpravám drůbežího masa nebo k rybím specialitám. |
![]() |
Laubenheimer Krone Riesling 2009Weingut Tesch Bílé suché víno. Keře vyrůstaly na strmých jihovýchodních svazích s vápencovým a sprašovým podložím, což dává ryzlinku silný minerální charakter. Zajímavostí vinařství je používání naprosto tmavých lahví, které nepropouští světlo, takže víno má ideální podmínky k dozrávání. Alkohol 12,5 %, víno s potenciálem zrání 5 - 10 let. |
![]() |
Cépage Frankovka Rosé 2010Nové vinařství Růžové suché víno v typické rýnské pistoli se skleněným uzávěrem. Víno barvy oka koroptve, s ovocnou vůní a nádechem po mandlích. Chuť je svěží, suchá, s jasně rozpoznatelnou smetanovou dochutí. Termín sklizně: 1. 11. 2010, cukernatost 20,8 °ČNM, zbytkový cukr 8,1 g/l, kyseliny 8,2 g/l, alkohol 11 %. |
![]() |
Rulandské modré Rosé 2010 MZVVíno Hruška Růžové polosuché víno světle oranžové cihlové barvy, vůně v tónu čerstvých jahod a třešní. S temperamentní kyselinkou (7,8 g/l) a výraznějším zbytkem cukru (11,7 g/l), který dělá víno ideálně harmonické. Alkohol 11,5 %. |
![]() |
Rulandské modré 2010 pozdní sběrLIVI Dubňany Červené suché víno tmavě rubínové barvy, s vůní červených třešní a kvetoucího šeříku. V chuti je nejvíce patrna svěží švestka, doprovázená a borůvkovým jogurtem. Obsah alkoholu 12 %, zbytkový cukr 1,3 g/l. Obsah veškerých kyselin je 6,2 g/l. Cukernatost moštu byla v den sklizně (12. 10. 2010) 21,7 °NM. Doporučená archivace do roku 2017. |
![]() |
Rulandské modré 2009 pozdní sběrRodinné vinařství Košut Červené suché víno typicky rulandové sametové barvy s cihlovými okraji. Květnatá vůně připomínající sušené švestky nebo mletou papriku doplněnou vůní přezrálých třešní. V chuti je velmi jemné, elegantní, ale plné, s velmi jemnou a čistou tříslovinkou, doplněno o podtóny černých lesních plodů. Doporučeno k roštěnkám nebo zvěřinovým specialitám. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 2,2 g/l. Podávat při teplotě 14 – 16 °C. Víno zařazeno do Salonu vín ČR 2011. |
![]() |
Dornfelder 2009 pozdní sběrGRMOLEC – rodinné vinařství Červené suché víno s přívlastkem, 2,2 g/l zbytkového cukru a 12,5 % alkoholu. Plné mohutné víno s rozmanitou vůní tmavého peckovitého ovoce. Je vhodné zejména k jehněčí pečeni, biftekům a me krůtímu masu. Doba zrání do roku 2003, doporučená teplota podávání 14 – 16 °C. |
![]() |
Blaufränkisch Limitation 2005Weingut Unger Červené suché víno odrůdy Blaufränkisch (Frankovka). Ve vůni jsou patrny černé třešně a tmavé bobule. V chuti je plné, krémové a harmonicky vyvážené. Šestnáct měsíců leželo ve francouzských dubových sudech, což mu dává hustou, pikantní chuť. Alkohol 13 %. Víno s potenciálem archivace 5 - 10 let. |
![]() |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.
Jan Přikryl, vino@ibrno.czTato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Přehled vinoték |
|||
BAR | Vinotéka Emil Bartoň | SON | Vinotéka Sonneck |
HRU |
Víno Hruška | TRA | Transvin |
JOB | Vinotéka Vlastimil Job | UAN | U Andersena |
KOL | Vinotéka Koláčkova | UZP | U žíznivého papouška |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
MIS | Vinotéka Mistr | VSV | Vinný sklípek VINÁRIUM |
MOR | Moravská vinotéka | VTV | Vinotéka TOP VINEUM |
PLN | PlneLahve.cz | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |

- Průvodce kasinovými hrami v Brně: Od rulety po video automaty
- Dámské chytré hodinky: Stylové výběry
- HUAWEI chytré hodinky: Průlom v oblasti zdraví a wellness

Průvodce kasinovými hrami v Brně: Od rulety po video automaty
Brno je městem známým pro zajímavé památky, skvělé restaurace, divadla a univerzity. Mimo jiné je ale také místem, kde si můžete legálně a bezpečně vyzkoušet různé kasinové hry. V neustále kvetoucí moravské metropoli naleznete širokou nabídku her od klasické rulety až po moderní automaty jak pro pravidelné návštěvníky, tak pro příležitostné hráče. V...
Komentáře
no jo, vinari uz pomalu nevi, co by za svy vino chteli :( a hospody taky. treba La Bouchée je super restauracka v brne, ale abych vyplazl za jakostni cabernet moraviu 2009 od grmolca pres petikilo, to mi prijde uz hardcore. u vyrobce stoji 240 Kc. zisk 128 % a to nemluvim o velkoobchodni cene pro hospodu, ktera bude tak o 20 az 30 % nizsi, nez je ve sklepe. takhle se ta nase poklesla vinna kultura asi jen tak nezvedne...
hmmm, LIVI Pinot noir 2007, výběr z hroznů - 499 Kč :(
a vite uz nekdo, kolik treba toto vino uz stoji ve vinotekach po brne???