Novinky brněnských vinoték - červenec 2011
Brno, 1. července 2011 - Nic naplat, lidé vybírají očima, platí to i při výběru vína. Čím více se lahev třpytí „medailičkami“, tím větší je šance, že po ní koupěchtivý zákazník sáhne. Jistým regulátorem prvotního okouzlení je pak cena – každá nová blyštivá nálepka na víně zpravidla přináší i cenové navýšení. A vzniká tak obrovský prostor pro debaty, zdali váha medailí vyznačených na obalu odpovídá kvalitě obsahu uvnitř lahve a opravňuje tak vinaře či prodejce k zdražování.
Osobně se kloním k názoru, že aktivita vinaře a jeho úspěchy na výstavách mají být patřičně oceněny. A je jen na trhu, tedy přímo na nás, kolik jsme ochotni za medailová vína zaplatit. Ne vždy má totiž prodávající soudnost, ne vždy odpovídá kvalita požadované ceně. Přesto mohou být ocenění renomovaných soutěží jakousi zárukou, že v lahvi je skutečně víno, které za to stojí.
Proto mne také vždy potěší úspěchy našich vinařů, zejména na zahraničních kláních. Netýká se to jen těch velkých producentů, zkušených harcovníků, ale hlavně těch menších, kteří se nebojí a své produkty vysílají na mnohdy nerovný souboj do světa.
Červencové vinné tipy se jen hemží oceněními, rekordmanem je v tomto ohledu sladká Pálava z Vinařství U Kapličky, ověnčená 10 tituly. Zastavit se však musím u jiného vína, u „obyčejného“ Sauvignonu od Marka Líbala, který bez nadsázky dobyl Ameriku. Jako vůbec první VOC (víno originální certifikace) se víno z Horních Dunajovic významně prosadilo na mezinárodní soutěži - na International Wine Competition (San Francisco) - a získalo Velkou zlatou medaili a titul nejlepšího Sauvignonu v konkurenci 240 vín této odrůdy. Smekám.
Sauvignon 2010 VOC ZnojmoVinařství Líbal Bílé polosuché víno, které v současnosti vzbuzuje obrovský zájem u milovníků vín díky nedávno získané Double Gold medaili a ocenění Best Sauvignon Blanc na nejprestižnější mezinárodní vinařské soutěži v Americe San Francisco International Wine Competition 2011. Líbalův Sauvignon je výrazný ve vůni i v chuti, s typickým nádechem černého rybízu, kopřivy a bezu. Chuť je plná, harmonická, extraktivní, s příjemně nasládlou s jemnou pikantní kyselinkou. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 9,5 g/l, kyseliny 6,9 g/l. Prodej vína zde |
Ryzlink vlašský „Austerlitz“ 2009 pozdní sběrSpielberg Bílé suché víno s vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselinky, zlatavé barvy slunce, s vybalancovanou ovocnou vůní podtrženou výrazným medovým podtónem. Ten nacházíme spolu s minerálními tóny také v plné chuti, k čemuž napomohla přísná redukce hroznů na jednotlivých keřích. Potenciál vína napovídá, že bude vhodné i k ležení na lahvi. Ocenění: Salón vín ČR 2011, Stříbrná medaile San Francisko International Wine Competition 2011, Bronzová medaile Decanter World Wine Awards 2011 Londýn. |
||
Cépage Ryzlink rýnský 2010Nové vinařství Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu a 12,0 g/l zbytkového cukru, který příjemně doplňuje 8,9 g/l kyselin. Víno světle zelenkavé barvy, jemné vůně šťávy z meruňkového kompotu. Zbytkový cukr a příjemná kyselina vytváří nazrálou chuť. |
Ryzlink rýnský „Austerlitz“ 2009 pozdní sběrSpielberg Bílé polosuché víno zlatožluté barvy z vinorodých strání pod Ždánickým lesem. Ve vůni zaujme jemná ovocnost s medově lipovými tóny. Plná vyvážená chuť, pikantní kyselinka a jemný zbytkový cukr dotváří pozitivně celkový charakter vína. Vhodné ke grilovanému rybímu filátku nebo rybě a darům moře v omáčce. Ocenění: Salón vín ČR 2011, Stříbrná medaile Decanter World Wine Awards 2011 Londýn, Stříbrná medaile Les Grands Councours du Monde Strasbourg 2011, Stříbrná medaile Mundus vini Neudstadt 2010. |
||
Cépage Rulandské šedé 2010 výběr z hroznůNové vinařství Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu a 9,1 g/l zbytkového cukru. Cukernatost moštu při sběru dosáhla pěkné hranice 26,5 °ČNM, což dovoluje Novému vinařství zařadit víno mezi výběry z hroznů a netradičně toto i vyznačit na etiketě. Nasládlost vína doplňují kyselinky s 6,4 g/l. Barva je žlutozlatá, vůně medová, chuť pak plná, s jasnou stopou zralých hroznů připomínající kandované ovoce. |
Rulandské modré klaret 2010 pozdní sběrVinařství Trpělka & Oulehla Elegantní suché víno s pivoňkovým šatem, svěžím ovocitým buketem a pikantní kyselinkou. Doporučujeme podávat v létě dobře temperované jako aperitiv či k bílému masu s plátky grilovaného lilku na roštu. Klaret je „bílé“ víno vyrobené z moštu modrých hroznů. Ty se lisují tak, aby se barvivo obsažené ve slupkách bobulí nedostalo do moštu. Výsledkem je pak víno žlutých až okrových tónů. |
||
Agni 2010 pozdní sběrVinařství Ing. Jakub Šamšula Červené suché víno s 12,0 % alkoholu a 1,5 g/l zbytkového cukru doplněných 5,1 g/l kyselin. Rudá barva karmínu v temném závoji dává tušit nečekaný projev tohoto vína vzniklého křížením odrůd Irsai Oliver a André. Vůně je silná i explozivní a značí přezrálost hroznů, postřehneme tóny kandovaných květů fialky vonné. Chuť je vrstevnatá, překvapí mladistvá ovocnost završená projevem šípkové marmelády. Vhodné ke zvěřině s ovocnou omáčkou. |
Syrah - Carignan 2004Cave Kouroum Víno složené ze dvou odrůd: Syrah a Carignan. Obě odrůdy společně tvoří nádhernou kompozici a podtrhují svůj původ. Alkohol 14 %, zbytkový cukr 1,0 g/l, kyseliny 3,8 g/l. Temné, plné, hutné víno s původní výraznou tříslovinou, která přechází do hořké čokolády, minerálů a jemné rudé růže ve vůni. Vyniká při konzumaci tmavých mas a zvěřiny. |
||
Pálava 2010 výběr z hroznůVinařství U Kapličky Bílé sladké víno s 11,0 % alkoholu a 53,9 g/l zbytkového cukru a 8,5 g/l kyselin. Lehký zelenožlutý odstín barvy naznačuje ovocné vůně, ve kterých se snoubí sladkost muškátového oříšku a citrusů. Chuť je nasládlá, připomínající kdoule a vyzrálé broskve. Vhodné k sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům. Teplota podávání 9 - 11 °C. Víno se může pochlubit celou řadou ocenění, například zlatými medailemi z výstav MUN - DUS concours international de vins 2011, Vínne trhy Pezinok 2011, Festwine 2011, IV. výstava vín Lednicko-valtického areálu 2011 či Weinparade Poysdorf 2011. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Novinky brněnských vinoték - duben 2011
Červencový přehled vinoték |
|||
KAV | Káva-víno | SVO | Vinotéka Svoboda |
MBV |
Moravská banka vín | TRA | Transvin |
MOR | Moravská vinotéka | UAN | U Andersena |
OBU | Vinotéka Obůrka | UZP | U žíznivého papouška |
OCF | Vinotéka OC Futurum | VGA | Vinná Galerie |
PEC | Petit Cru | VTV | Vinotéka Top Vineum |
PLN | PlneLahve.cz | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
SON | Vinotéka Sonneck |
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Komentáře
Srpnový díl je zde:
http://www.ibrno.cz/vivat-vinum/37910-novinky-brnenskych-vinotek-srpen-2011.html
http://www.ibrno.cz/vivat-vinum
Srpnový díl pak konkrétně zde: http://www.ibrno.cz/vivat-vinum/38663-novinky-brnenskych-vinotek-zari-2011.html
Citace bebecko: