Novinky brněnských vinoték - červenec 2011

Brno, 1. července 2011 - Nic naplat, lidé vybírají očima, platí to i při výběru vína. Čím více se lahev třpytí „medailičkami“, tím větší je šance, že po ní koupěchtivý zákazník sáhne. Jistým regulátorem prvotního okouzlení je pak cena – každá nová blyštivá nálepka na víně zpravidla přináší i cenové navýšení. A vzniká tak obrovský prostor pro debaty, zdali váha medailí vyznačených na obalu odpovídá kvalitě obsahu uvnitř lahve a opravňuje tak vinaře či prodejce k zdražování.

wine-01

Osobně se kloním k názoru, že aktivita vinaře a jeho úspěchy na výstavách mají být patřičně oceněny. A je jen na trhu, tedy přímo na nás, kolik jsme ochotni za medailová vína zaplatit. Ne vždy má totiž prodávající soudnost, ne vždy odpovídá kvalita požadované ceně. Přesto mohou být ocenění renomovaných soutěží jakousi zárukou, že v lahvi je skutečně víno, které za to stojí.

Proto mne také vždy potěší úspěchy našich vinařů, zejména na zahraničních kláních. Netýká se to jen těch velkých producentů, zkušených harcovníků, ale hlavně těch menších, kteří se nebojí a své produkty vysílají na mnohdy nerovný souboj do světa.

Červencové vinné tipy se jen hemží oceněními, rekordmanem je v tomto ohledu sladká Pálava z Vinařství U Kapličky, ověnčená 10 tituly. Zastavit se však musím u jiného vína, u „obyčejného“ Sauvignonu od Marka Líbala, který bez nadsázky dobyl Ameriku. Jako vůbec první VOC (víno originální certifikace) se víno z Horních Dunajovic významně prosadilo na mezinárodní soutěži - na International Wine Competition (San Francisco) - a získalo Velkou zlatou medaili a titul nejlepšího Sauvignonu v konkurenci 240 vín této odrůdy. Smekám.

Sauvignon 2010 VOC Znojmo

Vinařství Líbal
Morava, Znojemská podoblast, Horní Dunajovice, Frédy
295 Kč (KAV, PLN)

Bílé polosuché víno, které v současnosti vzbuzuje obrovský zájem u milovníků vín díky nedávno získané Double Gold medaili a ocenění Best Sauvignon Blanc na nejprestižnější mezinárodní vinařské soutěži v Americe San Francisco International Wine Competition 2011. Líbalův Sauvignon je výrazný ve vůni i v chuti, s typickým nádechem černého rybízu, kopřivy a bezu. Chuť je plná, harmonická, extraktivní, s příjemně nasládlou s jemnou pikantní kyselinkou. Alkohol 12,0 %, zbytkový cukr 9,5 g/l, kyseliny 6,9 g/l. Prodej vína zde

Přidat komentář



sauvignon-2010-voc-znojmo-libal

Ryzlink vlašský „Austerlitz“ 2009 pozdní sběr

Spielberg
Morava, Slovácká podoblast, Archlebov, Dubová
265 Kč (MBV, PEC, PLN, VGA, VUK)

Bílé suché víno s vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselinky, zlatavé barvy slunce, s vybalancovanou ovocnou vůní podtrženou výrazným medovým podtónem. Ten nacházíme spolu s minerálními tóny také v plné chuti, k čemuž napomohla přísná redukce hroznů na jednotlivých keřích. Potenciál vína napovídá, že bude vhodné i k ležení na lahvi. Ocenění: Salón vín ČR 2011, Stříbrná medaile San Francisko International Wine Competition 2011, Bronzová medaile Decanter World Wine Awards 2011 Londýn.

Přidat komentář



ryzlink-vlassky-austerlitz-2009-pozdni-sber-spielberg

Cépage Ryzlink rýnský 2010

Nové vinařství
Morava, Mikulovská podoblast
220 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)

Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu a 12,0 g/l zbytkového cukru, který příjemně doplňuje 8,9 g/l kyselin. Víno světle zelenkavé barvy, jemné vůně šťávy z meruňkového kompotu. Zbytkový cukr a příjemná kyselina vytváří nazrálou chuť.

Přidat komentář



cepage-ryzlink-rynsky-2010-nove-vinarstvi

Ryzlink rýnský „Austerlitz“ 2009 pozdní sběr

Spielberg
Morava, Slovácká podoblast, Žarošice, Maliny
220 Kč (MBV, PEC, PLN, VGA, VUK)

Bílé polosuché víno zlatožluté barvy z vinorodých strání pod Ždánickým lesem. Ve vůni zaujme jemná ovocnost s medově lipovými tóny. Plná vyvážená chuť, pikantní kyselinka a jemný zbytkový cukr dotváří pozitivně celkový charakter vína. Vhodné ke grilovanému rybímu filátku nebo rybě a darům moře v omáčce. Ocenění: Salón vín ČR 2011, Stříbrná medaile Decanter World Wine Awards 2011 Londýn, Stříbrná medaile Les Grands Councours du Monde Strasbourg 2011, Stříbrná medaile Mundus vini Neudstadt 2010.

Přidat komentář



ryzlink-rynsky-austerlitz-2009-pozdni-sber-spielberg

Cépage Rulandské šedé 2010 výběr z hroznů

Nové vinařství
Morava, Mikulovská podoblast, Nový Přerov, Langewarte
220 Kč (MBV, UAN, UZP, VGA, VTV)

Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu a 9,1 g/l zbytkového cukru. Cukernatost moštu při sběru dosáhla pěkné hranice 26,5 °ČNM, což dovoluje Novému vinařství zařadit víno mezi výběry z hroznů a netradičně toto i vyznačit na etiketě. Nasládlost vína doplňují kyselinky s 6,4 g/l. Barva je žlutozlatá, vůně medová, chuť pak plná, s jasnou stopou zralých hroznů připomínající kandované ovoce.

Přidat komentář



cepage-rulandske-sede-2010-vyber-z-hroznu-nove-vinarstvi

Rulandské modré klaret 2010 pozdní sběr

Vinařství Trpělka & Oulehla
Morava, Znojemská podoblast, Dolní Kounice, Šibeniční hora
195 Kč (MOR)

Elegantní suché víno s pivoňkovým šatem, svěžím ovocitým buketem a pikantní kyselinkou. Doporučujeme podávat v létě dobře temperované jako aperitiv či k bílému masu s plátky grilovaného lilku na roštu. Klaret je „bílé“ víno vyrobené z moštu modrých hroznů. Ty se lisují tak, aby se barvivo obsažené ve slupkách bobulí nedostalo do moštu. Výsledkem je pak víno žlutých až okrových tónů.

Přidat komentář



rulandske-modre-klaret-2010-pozdni-sber-trpelka

Agni 2010 pozdní sběr

Vinařství Ing. Jakub Šamšula
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Bílovice, Vinohrádky
200 Kč (PEC, SVO, TRA, UAN)

Červené suché víno s 12,0 % alkoholu a 1,5 g/l zbytkového cukru doplněných 5,1 g/l kyselin. Rudá barva karmínu v temném závoji dává tušit nečekaný projev tohoto vína vzniklého křížením odrůd Irsai Oliver a André. Vůně je silná i explozivní a značí přezrálost hroznů, postřehneme tóny kandovaných květů fialky vonné. Chuť je vrstevnatá, překvapí mladistvá ovocnost završená projevem šípkové marmelády. Vhodné ke zvěřině s ovocnou omáčkou.

Přidat komentář



agni-2010-pozdni-sber-samsula

Syrah - Carignan 2004

Cave Kouroum
Libanon, Village de Kefraya, Bekaa Valley
310 Kč (OBU)

Víno složené ze dvou odrůd: Syrah a Carignan. Obě odrůdy společně tvoří nádhernou kompozici a podtrhují svůj původ. Alkohol 14 %, zbytkový cukr 1,0 g/l, kyseliny 3,8 g/l. Temné, plné, hutné víno s původní výraznou tříslovinou, která přechází do hořké čokolády, minerálů a jemné rudé růže ve vůni. Vyniká při konzumaci tmavých mas a zvěřiny.

Přidat komentář



syrah-carignan-2004

Pálava 2010 výběr z hroznů

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
299 Kč (OCF, SON, VUK)

Bílé sladké víno s 11,0 % alkoholu a 53,9 g/l zbytkového cukru a 8,5 g/l kyselin. Lehký zelenožlutý odstín barvy naznačuje ovocné vůně, ve kterých se snoubí sladkost muškátového oříšku a citrusů. Chuť je nasládlá, připomínající kdoule a vyzrálé broskve. Vhodné k sladkým úpravám masa, k uzeným či pařeným sýrům a samozřejmě k dezertům. Teplota podávání 9 - 11 °C. Víno se může pochlubit celou řadou ocenění, například zlatými medailemi z výstav MUN - DUS concours international de vins 2011, Vínne trhy Pezinok 2011, Festwine 2011, IV. výstava vín Lednicko-valtického areálu 2011 či Weinparade Poysdorf 2011.

Přidat komentář



palava-2010-vyber-z-hroznu-u-kaplicky

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Novinky brněnských vinoték - červen 2011
Novinky brněnských vinoték - květen 2011
Novinky brněnských vinoték - duben 2011

Červencový přehled vinoték

KAV Káva-víno SVO Vinotéka Svoboda
MBV
Moravská banka vín TRA Transvin
MOR Moravská vinotéka UAN U Andersena
OBU Vinotéka Obůrka UZP U žíznivého papouška
OCF Vinotéka OC Futurum VGA Vinná Galerie
PEC Petit Cru VTV Vinotéka Top Vineum
PLN PlneLahve.cz VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
SON Vinotéka Sonneck
 




Komentáře 

 
0 #5 redakce 2011-09-27 15:29
OPRAVA:
Srpnový díl je zde:

http://www.ibrno.cz/vivat-vinum/37910-novinky-brnenskych-vinotek-srpen-2011.html
 
 
0 #4 redakce 2011-09-27 15:27
Všechny rubriky jsou zde:
http://www.ibrno.cz/vivat-vinum

Srpnový díl pak konkrétně zde: http://www.ibrno.cz/vivat-vinum/38663-novinky-brnenskych-vinotek-zari-2011.html

Citace bebecko:
Kde můžu prosím vidět srpnový díl článku o vínech?
 
 
0 #3 anonymous 2011-09-27 15:25
pokud vim, tak na www.plnelahve.cz by to snad jeste mohlo jit za rozumnou cenu.Citace anonymous:
Ten sauvignon VOC Znojmo je uz skutecne vyprodan? Poradi nekdo, kde jej lze sehnat?
 
 
0 #2 bebecko 2011-08-25 14:25
Kde můžu prosím vidět srpnový díl článku o vínech?
 
 
0 #1 anonymous 2011-08-25 14:22
Ten sauvignon VOC Znojmo je uz skutecne vyprodan? Poradi nekdo, kde jej lze sehnat?
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...