Pravidelné tematické prohlídky města Brna právě startují!

Brno, 31. května 2020 - Letošní jaro si asi nikdo moc neužil, není mu však ještě konec! Jarní tematické prohlídky Brna musely být odloženy kvůli nouzovému stavu, vše si naštěstí máte možnost vynahradit v červnu. Vyjděte z izolace a nadechněte se zhluboka na některé z prohlídek TIC Brno, volba tématu je na vás a je z čeho vybírat.

brno mesto jakub

"Již před koronou jsme zredukovali počet účastníků prohlídky na polovinu, takže lépe uslyšíte průvodce, přesuny proběhnou ve větší pohodě a nakazíte se jedině nadšením pro věc. Pokud máte zakoupené lístky na některé ze zrušených okruhů, snadno si je na infocentrech vyměníte za nové," uvedl Jan Gerych z TIC Brno. Vyrazte do ulic a nechte si vyprávět příběhy a historii míst, kudy možná chodíte, aniž jste věděli. 

7. 6., 14.00 Brno za hradbami, od středověku po současnost
Průvodce: Zbyněk Rederer
Sraz: u sochy Jošta na Moravském náměstí
Každé mocné město královské bylo obehnáno hradbami, jež měly za úkol chránit obyvatele před nečekanými hrozbami a putujícími nepřátelskými armádami. Brno jako město uprostřed Evropy si válečných útrap užilo za staletí více než dosti. Díky tomu si však vybudovalo unikátní systém opevnění, bran a dalších obranných prvků, které hájily původní město, dnešní historické centrum.

9. 6., 16.00 Brněnské kavárny zmizelé a současné
Průvodkyně: Monika Postbieglová
Sraz: nádvoří Staré radnice
Café Savoy, Café Spranz, Brichtova kavárna, Bellevue, Esplanade … To jsou jen některé z kdysi věhlasných brněnských kaváren. Kde stávaly? Kdo do nich rád chodíval? Kam zmizely nebo jak se změnily?

13. 6,. 10.00 Perly z brněnského výstaviště
Průvodkyně: Kristýna Burianová
Sraz: před administrativní budovou BVV
Vydáme se do míst, kde probíhala jedna z největších výstav, jaké město Brno zažilo, a projdeme areálem BVV. Pozornost zaměříme na původní dochované výstavní prostory a celý areál si prohlédneme z ptačí perspektivy. V rámci trasy: terasy výškové budovy, pavilon A a pavilon Morava.

14. 6., 14.00 Brno v mýtech a pověstech
Průvodce: Zbyněk Rederer
Sraz: Zelný trh u kašny Parnas
Hlavní město Moravy se pyšní bohatou a dlouhou historií. Spousta silných událostí je s Brnem neoddělitelně spjata, spousta krásných míst a majestátních budov jej zdobí již od středověku. A jelikož, stejně jako dnes, v něm žili lidé bohabojní, avšak s bohatou fantazií i občasnou pověstnou lidovou zlomyslností a sklonem k pohádkářství, je jen logické, že v našem magickém, místy až tajemném městě, najdeme spoustu zajímavých legend. Ty místy zlidověly takovým způsobem, že se z nich staly symboly.

20. 6., 14.00 Neživá příroda v centru Brna
Průvodkyně: Lucie Kubalíková
Sraz: Denisovy sady u obelisku
Neživá příroda ve městě? A kde? Na každém kroku! Brno má dlouhou, pestrou a občas i dobrodružnou geologickou minulost, která se výrazně podepsala na jeho utváření, rozvoji a současném vzhledu. V centru města projdeme místa, kde se s neživou přírodou můžeme setkat – jak ve formě skal starých více jak sedm set miliónů let, tak v podobě stavebního a dekoračního kamene na významných památkách. Během prohlídky se dozvíte, že Brno kdysi leželo na dně moře nebo že červená a bílá nejsou jen barvy města, ale i barvy nejužívanějších stavebních materiálů ve středověku.

20. 6., ve 14.00 a 25. 6. v 10.00 Brno před sto lety Průvodkyně: Marina Sedláková
Sraz: nádvoří Staré radnice
Procházka po místech zajímavých událostí, které se staly před 100 lety. Jak to v Brně vypadalo?
Kde stával rychtářský dům, kino Centrálka, obchodní dům JEPA, kudy jezdila šalina, kde se scházeli plotňáci a kam chodil Tomáš Garrigue Masaryk do školy?

21. 6., 10.00 Brněnští rodáci slavní u nás i ve světě
Průvodce: Luboš Černý
Sraz: nádvoří Staré radnice
Prohlídka má celkem 9 zastávek, zastavíme se u míst, která jsou spjata s osobnostmi, jež mají uvedeno jako místo narození Brno. Jedná se o osobnosti z oblasti architektury, kultury, ale zmíníme i jednoho panovníka. Budeme se pohybovat v období od 14. do 20. století.

24. 6., 10.00 Po stopách osobností z pamětních desek I Průvodce: Martina Zdražilová
Sraz: Stará radnice
První část procházky po místech centra města, při které se zaměříme na okolí Petrova až po náměstí Svobody, a seznámíme se s mnohdy dramatickými osudy zajímavých osobností, které svůj život spojily s naším městem od 17. do 20. století.

26. 6., 16.00 Po stopách brněnských pivovarů
Průvodce: Filip Vrána
Sraz: Petrov 1, před Diecézním muzeem
Zájemci se dozví informace o dějinách brněnského pivovarnictví. Trasa je vedena chronologicky až po současnost. Začíná u středověkého náhrobku pivovarníka. Dále je na trase bývalý městský pivovar, ve kterém sládkoval nejslavnější sládek české historie František Ondřej Poupě. Návštěvníci také nahlédnou na ruiny bývalého průmyslového pivovaru na Pekařské. Závěrečný výklad je v areálu Starobrna.

27. 6., 10.00 Mizející Brno
Průvodce: Michal Doležel
Sraz: Moravské náměstí, u makety Brna
Brno nám mnohdy mizí doslova před očima. Skvostné neorenesanční paláce, tovární objekty pamatující někdejší moravský Manchester nebo i funkcionalistické vily a obytné domy se proměňují nebo ustupují současným developerským zájmům. Pojďme se projít po Brně a podívat se na jeho mizející minulost.

27. 6., 14.00 Po stopách slavkovské bitvy v Brně
Průvodce: Jana Amadou
Sraz: Moravské náměstí, u makety Brna
Nejslavnější vítězství císaře Napoleona, k němuž přispělo brněnské zázemí a jehož klíčový význam opomíná i historie. Po stopách hlavních protagonistů bitvy u Slavkova a mistrovské taktiky velkého císaře.

Lístky jsou k dostání online a také na infocentrech na Radnické 8, Panenské 1 a hlavním nádraží. Plné vstupné je 120 Kč, děti od 6 let, studenti, senioři a držitelé karty ZTP a ZTP/P platí 60 Kč.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...