Festival kutilů v Brně přilákal 7 tisíc lidí

Brno, 23. října 2019 – První ročník festivalu Maker Faire v Brně o tomto víkendu přivítal 7 000 návštěvníků, jimž se představilo přes 100 nadšených tvůrců všeho druhu. Maker Faire je největší světová přehlídka inovací, kreativity a důmyslnosti, do které se zapojují nejen zapálení jednotlivci různých věkových kategorií, ale i celé rodiny s dětmi. Nejedná se o výstavu ani prodejní veletrh.

festival vedy brno

Prostor brněnského výstaviště pavilonu A naplnila kreativita, tvoření a přátelská atmosféra. Návštěvníci vše zažívali doslova na vlastní kůži, zapojovali se do rozmanitých workshopů, vzdělávali se na přednáškách a mnoho „vynálezů“ si také sami vyrobili a odnesli domů.

V rámci pestrého programu mohli nejmenší návštěvníci rozvíjet svou tvořivost, například při výrobě závodních autíček ze dřeva, ti větší při pájení blikajících přívěsků a ti největší třeba přípravou chytrého ovladače domácnosti. Vedle prací s kůží a jiných řemesel se na stanovištích odehrávaly aktivity rozšiřující technické vzdělání, 3D tisk či programování. Pozornost upoutaly velké skupinové workshopy, při nichž si návštěvníci mohli vytvořit třeba „uchošťourové dělo“ nebo svítící přívěsky a domácí biokosmetiku. Výborně akci doplňoval, pro Brňáky již dobře známý, festival Prototyp zaměřený na umění a technologie. Ten se konal současně na stejném místě a zážitek tak obohatil o zajímavé instalace a umělecký přesah.

V samotném středu pozornosti každého Maker Faire stojí vždy makeři (tedy tvůrci) z dané lokality. „Chceme ukázat pestrost místního regionu, vyzdvihnout jeho tradiční řemesla, ale také dát prostor iniciativám a jednotlivcům, kteří se zaměřují na moderní technologie a jejich popularizaci. Trávíme mnoho času jejich hledáním a oslovováním, následně přípravou příjemného prostředí, aby pak – někteří mnohdy úplně poprvé – představili veřejnosti své záliby a nadchli návštěvníky,“ doplnil za organizátory Vojtěch Kolařík.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...