Studentka z Brna získala cenu ministerstva životního prostředí

Brno, 4. dubna 2011 - Cenu ministerstva životního prostředí získala dnes doktorandka Barbora Jedličková z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Ocenění v soutěži Chytrá řešení pro životní prostředí v kategorii Projekt roku 2010 obdržela od ministra Tomáše Chalupy za práci Optimalizace modulu reverzní osmózy – Nová metoda přípravy vzorků vody.

Ekologie2

Konkrétně se zabývá analýzou chemických látek ve vodě pomocí postupů šetrných k životnímu prostředí. S vítězstvím v soutěži je spojených 100 tisíc korun, které Jedličkové a dalším členům vědeckého týmu umožní ověřit výstupy projektu přímo v praxi.

„Ve vodách dnes můžeme najít velké množství chemických látek včetně farmak, látek denní spotřeby a podobně. Tyto látky mají různé účinky a na organismy působí v podobě složitých směsí, u kterých neznáme všechny možné interakce. Jejich pouhé chemické stanovení není úplně dostačující pro hodnocení rizik. Potřebujeme také využít různé biotesty, které poskytnou základní informace pro hodnocení účinků,“ řekl Ivan Holoubek, ředitel Centra pro výzkum toxických látek v prostředí.

Důležitou součástí postupu při určení kontaminace prostředí je správný odběr vzorků tak, aby nedošlo k dezinterpretaci výsledků; odběr vzorků se také významně liší v případě potřeby následných chemických a biologických analýz. „Práce je zaměřena právě na analýzy šetrné k životnímu prostředí, ekonomičtější, bez použití toxických rozpouštědel a poskytující materiál pro biologické testy. U těchto analýz by neměly nastat problémy s interpretací výsledků, a zároveň by měly definovat také charakter zatížení životního prostředí sledovanými hormonálně aktivními látkami,“ vysvětlila Barbora Jedličková.

Na přípravě projektu se podíleli i další členové týmu Centra pro výzkum toxických látek v prostředí, především Michal Bittner a Klára Hilscherová, kteří budou na řešení i nadále spolupracovat s oceněnou doktorandkou.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF