MU nabídla místo ruskému historikovi, vyhozenému za kritiku státu

Brno, 8. dubna 2014 - Masarykova univerzita (MU) nabídla pracovní místo ruskému historikovi Andreji Zubovovi, který kvůli kritice zahraniční politiky Ruska musel ukončit své dosavadní působení v Institutu pro mezinárodní vztahy v Moskvě. Uznávaný ruský historik a politolog by mohl působit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity na pozici profesora.

palec nahoru

„Akademická obec Masarykovy univerzity je citlivá na situace, kdy je akademikům ukončen pracovní poměr pro kritiku státu, která je vedena v duchu demokracie a svobody. Máme za sebou historickou zkušenost, kdy celé generace našich učitelů měly zničené kariéry jen proto, že akademici byli kritiky státu. Z úcty k osudům vlastních pedagogů, kteří byli takto postiženi, nabízíme pozici profesorovi, který je excelentním historikem s mezinárodní reputací a zároveň člověkem s originální kritickými názory na dění kolem sebe,“ řekl rektor MU Mikuláš Bek.

Ruský profesor historie Andrej Zubov musel opustit svou pozici v moskevském institutu poté, co list Vedomosti otiskl jeho kritický komentář odsuzující ruskou intervenci na Ukrajině. Za Zubova se kromě odborníků postavili také studenti.

Zdroj: MU


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...