JazzFestBrno 2015 startuje už v neděli, známe detailní program!

Brno, 12. března 2015 - Nestárnoucí legendy Dianne Reeves, Bobby McFerrin a Chick Corea i progresivní mladíci Ben Williams a Gerald Clayton. Hudebníci z celého světa i ti nejlepší ze současné české a slovenské jazzové scény. Hudební kluby i velké sály. Čtrnáctý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFestBrno začíná už v neděli 15. března a nabídne pestrou směs hudebních zážitků.

jazz-saxofon-noty

Jazzové jaro zahájí nedělní dvojkoncert výjimečných pianistů Craiga Taborna  a Shaie Maestra. Festival se tímto koncertem zároveň poprvé představí v atraktivních prostorech Sono centra. JazzFestBrno letos zavítá celkem na osm míst a fanoušci se během čtrnácti festivalových večerů mohou těšit na třiadvacet koncertů.

Letošní ročník jedné z největších jazzových přehlídek ve střední Evropě vyvrcholí 17. června společným koncertem dvou legendárncíh hudebníků, vokálního kouzelníka Bobbyho McFerrina a dvaadvaceti Grammy ověnčeného pianisty Chicka Corey. Vstupenky na festival jsou k dispozici na webu jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích.

První z vrcholů letošního ročníku přijde na řadu už 17. března. Obstará jej pětinásobná držitelka Grammy a majitelka sametového mezzosopránu Dianne Reeves, který zazpívá v Bobycentru. Afroamerická zpěvačka získala svůj poslední zlatý gramofon letos, když její desku Beautiful Life ocenila kritika jako nejlepší jazzové vokální album roku. „Dianne Reeves se prý o skladbách, které v daný večer zazpívá, rozhoduje vždy až v den samotného koncertu. Nicméně slíbila, že právě písně z nejnovějšího alba budou tvořit základ jejího brněnského vystoupení,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Dianne Reeves pravidelně vyprodává koncertní sály po celém světě a ani její zastávka na brněnském festivalu by neměla být výjimkou. Z dvoutisícové kapacity zbývá volná zhruba poslední desetina a poté, co Reeves získala Grammy, se zájem o vstupenky výrazně zvýšil. Přesto by měly být v omezeném množství k dispozici i na místě.

Světovou zkušenost v letošním programu představují vedle trojice největších hvězd také pianista Fred Hersch a zpěvák Kevin Mahogany. „Použijeme-li karetní terminologii, kdy Corea a McFerrin reprezentují trumfová esa a Dianne Reeves královnu, můžeme tyto dva hudebníky označit za krále letošního ročníku,“ přirovnává Spilka. Devětapadesátiletý pianista Fred Hersch si za své nejnovější album Floating vysloužil hned dvě nominace na letošní Grammy. Hersch proslul mimo jiné celovečerním programem nazvaným My Coma Dreams, vycházejícím z jeho pocitů během dvouměsíčního komatu, do něhož upadl v roce 2008. Mezinárodní respekt si získal také sólovými recitály, kdy může nechat plně rozvinout svoji bezbřehou invenci. Právě takový program představí i v Brně. Stálicí světové jazzové scény je rovněž Kevin Mahogany. Šestapadesátiletý rodák z Kansasu se začal na jazzových pódiích prosazovat v 90. letech minulého století a jeho scatový styl odborníci často přirovnávají k legendárnímu Joe Williamsovi. Mahogany se v Brně představí jako host Rozhlasového bigbandu Gustava Broma u příležitosti 75. výročí existence tohoto legendárního orchestru. Koncert ozdobí 30. března v Janáčkově divadle i slovenský zpěvák Peter Lipa.

Při třech večerech v Sono centru se návštěvníci mohou těšit na živelnou hudbu překračující hranice žánrů, kterou oceňují jak jazzoví fanoušci, tak lidé, kteří na jazzové koncerty chodí spíše svátečně. Ostatně například jak basista Ben Williams a jeho ansámbl Sound Effect, tak pianista Gerald Clayton spojují jazz s hip hopem i R'n'B. Festival pokračuje v zavedené dramaturgii a po většinu večerů nabídne návštěvníkům dvojkoncerty. V Sono centru se tak představí i rakouský pianista David Helbock a jeho veselí funkjazzoví krajané Kompost 3.

Dramaturgie stejně jako v předchozích letech nabídne i pestrou přehlídku toho nejlepšího z domácí a slovenské scény. Na festivalu svoji nejnovější tvorbu představí dva kontrabasisté nominovaní na letošní cenu Anděl Jaromír Honzák a Tomáš Liška. První jmenovaný zahraje skladby z alba Uncertainty a na JazzFest láká i jazzem dosud nepolíbené návštěvníky.

„Návštěva koncertu může pro takové lidi představovat ten nejlepší začátek. Atmosféra může být úžasným zážitkem a někoho to může v hudebních preferencích ovlivnit na dlouho dopředu. Posluchač je totiž vystaven přímému působení hudební energie, která jde z pódia, což je bezprostřednější zážitek než poslech nahrávky,“ říká zkušený kontrabasista. Jeho mladší kolega Tomáš Liška zase ukáže, jak blízko může mít jazz k vážné hudbě. V Brně totiž premiérově představí svůj česko-německý projekt Pénte, s nímž nedávno nahrál šestidílnou suitu Bercheros Odyssey. Festivaloví návštěvníci se mohou těšit i na energetickou scatwoman Miriam Bayle s jejím novým projektem Fenomén scat, na sametový hlas zpěvačky Venduly Šmoldasové, známé pod uměleckým jménem Zeurítia, přední české saxofonisty Petra Kalfuse a Ondřeje Štveráčka a mnohé další.

Kompletní informace o festivalu a vstupenkách naleznete na jazzfestbrno.cz. Vstupenky na koncerty v cenách od 150 Kč jsou k dispozici rovněž na webu Nejkoncerty.cz a v běžných předprodejích. Jazzoví nadšenci si mohou koupit také permanentku, s níž mohou navštívít deset festivalových koncertů. JazzFestBrno se za uplynulých třináct let zařadil mezi největší jazzové přehlídky ve střední Evropě. V minulých letech na festival zavítali například Bobby McFerrin, Pat Metheny, Chick Corea, George Duke, Herbie Hancock, Take 6, Avishai Cohen, John Scofield, Gregory Porter a další.

Program JazzFestBrno 2015

15. března, Sono centrum, 19:30
Craig Taborn Solo USA
Shai Maestro Trio IL/PU

17. března, Bobycentrum, 19:30
Dianne Reeves USA

26. března, Fléda, 19:30
Ondřej Štveráček Quartet featuring Gene Jackson CZ/USA
Lukáš Oravec Quartet featuring Vincent Herring SK/USA

30. března, Janáčkovo divadlo, 19:30
Rozhlasový bigband Gustava Broma
hosté: Kevin Mahogany, Peter Lipa CZ/SK/USA

31. března, Sono centrum, 19:30
Kompost 3 AUT
Gerald Clayton Trio USA

8. dubna, Alterna, 19:30
Adam Tvrdý - Brian Charette Project CZ/USA
Mike DiRubbo Chronos Trio USA

9. dubna, Fléda, 19:30
Petr Kalfus Sextet CZ
Jaromír Honzák Quintet CZ

10. dubna, Sono centrum, 19:30
David Helbock Trio AUT
Ben Williams USA

12. dubna, Alterna, 19:30
Zeurítia CZ
Miriam Bayle: Fenomén Scat SK/CZ

15. dubna, Besední dům, 20:00
Tomáš Liška a Pénte CZ/GER
Fred Hersch Solo USA

19. dubna, Alterna, 19:30
PaCoRa SK/MOL
Mihály Borbély Quartet HUN

25. dubna, Alterna, 19:30
Marion Thomas Quartet FRA

28. dubna, Divadlo na Orlí, 19:30
Koncert Katedry jazzové interpretace JAMU CZ/SK

17. června, hala Vodova, 19:30
Chick Corea & Bobby McFerrin USA


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...