Nepálské dny představí výstupy na osmitisícovky i kulturu země pod Himálajem

Brno, 1. února 2013 – Technické muzeum připravilo na únor řadu akcí spojených s Nepálskými dny v Brně. Do krás a života lidí v této himálajské zemi dá nahlédnout fotografická výstava, série přednášek a workshop. O podrobnostech informují oficiální stránky Technického muzea Brno.

himalaj

Technické muzeum se k letošním Nepálským dnům v Brně připojilo svým programem 29. ledna, kdy spustilo fotografickou výstavu Stopy na Dhaulagiri. Ta mapuje snažení československých a českých horolezců, kteří na tuto osmitisícovku vystoupili nebo se o to alespoň pokoušeli a fotografie cestovatelů z jejího podhůří. Pro ty, kterým by nestačil statický záznam, je pak na neděli 3. února připravena přednáška Zdeňka Hrubého, ve které se podělí o své zážitky z výstupu na tuto šestou nejvyšší horu Nepálu. O svých cestách kolem Dhaulagiri povypráví o týden později také Jaromír Novák.

Už tuto sobotu 2. února budeTechnické muzeum patřit od 10.00 do 16.00 hodin povídání o nepálské kuchyni a vaření tamních jídel. 9. února přiblíží rodinné zvyky a nejvýznamnější hinduistický svátek v Nepálu Dasain manželé Jaroslav Siraň a Tej Kumari Thakuri.

Akci pořádá Česko-Nepálská společnost ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně pod záštitou honorárního konzula Nepálu v ČR Rajendry Shresthy.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...