Carla Cook a další jazzové hvězdy na jubilejním JazzFestu 2011

Brno, 8. dubna 2011 - Letošní JAZZFESTBRNO patří také vokalistům. Jubilejní desátý ročník mezinárodního festivalu představí během devíti dnů zpěv v mnoha formách a podobách. Na své si přijdou milovníci zemitého a sytého afroamerického témbru i křehkého a zranitelného projevu z našich končin.

jazzfest_2011_250



 

Do Brna míří po Bobbym McFerrinovi, který obstaral slavnostní úvod festivalu s dvoutýdenním předstihem, další výjimeční domácí i zahraniční zpěváci a nabídnou příznivcům jazzu a přidružených žánrů náhled do pestrého světa improvizace i interpretace.

carlacook2-250Na fenomenálního McFerrina naváže 14. dubna v Městském divadle Brno afroamerická zpěvačka Carla Cook, honosící se nejen sonorním hlasem, ale i širokým žánrovým záběrem. Neomezuje se jen na mainstream, ale s chutí zabrousí do soulu či funku. Cook dokáže nádherně zazpívat standard, ale tím pro ni jazz nekončí. Jazzový život dokáže vdechnout i skladbám autorů s jazzovým světem málokdy spojovaným. Extrovertně a bez stylových hranic se na pódiu projevuje i Elena Sonenshine (vystoupí 18. dubna), brněnská rodačka a stálice domácí jazzové scény. Křehkou polohu vokálu bude tentýž večer ve Flédě reprezentovat Zuzana Lapčíková, efemérní víla a hudebně otevřená osobnost kombinující vlivy jazzu a moravské lidovky. Podobně vřele a procítěně se projevuje i Dorota Barová (19. dubna), kterou posluchači znají z dua Tara Fuki. Její hlasový i instrumentální projev s originální tvorbou Vertigo Quintetu splývá do fantaskní symbiózy.

JAZZFESTBRNO si zachovává tradiční a osvědčený formát dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o noční jamsession. Hlavní festivalové hvězdy reprezentují kolébku jazzu, USA. 13. dubna na Flédě vystoupí s vlastním projektem jazzový matador s českými předky, basista Michael Formanek. O pokračování série ruské linie jazzu se v rámci projektu Ruská kultura v ČR postará talentovaný ruský saxofonista Dmitrij Baevsky v doprovodu americké legendy bebopové kytary Joe Cohna. Další vrchol festivalu posluchače čeká 17. dubna v sále Semilassa. Milovníci groove se mohou těšit na trio kytaristy Willa Bernarda, zastánci fusion pak na Mike Stern Band s guru fusion bicích Davem Wecklem a saxofonistou Bobem Malachem. Přehlídku amerických hvězd doplňuje trio vynikajícího bubeníka Dana Weisse.

saxofon250Kromě vystoupení zahraničních hvězd nabídne JazzFestBrno 2011 tradiční klubové koncerty. Kluby budou hostit jak zástupce české hudební scény, tak reprezentanty progresivního evropského jazzu. Po loňské komplikaci se sopečným prachem Brňané konečně uslyší švédské The Stoner, Francii reprezentuje trio Paradox, Slovensko pak kvinteto Štefana Bartuše. 15. dubna bude brněnské HaDivadlo patřit kapelám Face of the Bass a Limbo. Oba ansámbly mají společný otevřený pohled na hudbu, úmyslné přehlížení žánrových bariér a tvořivého ducha. V úterý 19. dubna pokračuje loni započatá tradice koncertů v duchovním prostředí kostela Husův sbor. Letos si v akusticky i vizuálně zajímavém prostředí zahrají Tomáš Liška Trio a Vertigo Quintet s Dorotou Barovou. Jazzový matador Robert Balzar vystoupí se svým triem 20. dubna v klubu Fléda. Letošní festivalovou novinkou je vícedenní workshop tria Dana Weisse na půdě Janáčkovy akademie múzických umění, organizované jamsessions jsou naopak od počátku festivalové historie součástí nedílnou. Jejich neopakovatelnou atmosféru okusí kluby Starý Pivovar a [mju:z].

 


JAZZFESTBRNO 2011, 29. 3. – 21. 4.
jubilejní 10. ročník - kompletní program



29.3.    Hala Vodova, 19:00
Bobby McFerrin (USA)

30.3.    Hala Vodova, 19:00
Bobby McFerrin (USA)

13.4.    Fléda, 20:00        
Paradox (FRA)
Michael Formanek Quartet featuring Craig Taborn, Gerald Cleaver a Tim Berne (USA)


14.4.     Městské divadlo Brno, 19:30
Dmitry Baevsky Quartet featuring Joe Cohn (RUS/USA/CZ/SK)
Carla Cook Quartet featuring Darryl Ivey, Kenny Davis a Willard Dyson (USA)

Mju:z
Jam session

15.4.     HaDivadlo, 20:00
Face of the Bass (CZ)
Limbo Electro Acoustic (CZ)


16.4.     Semilasso, 20:00       
Štefan „Pišta“ Bartuš& JazzBrothers featuring Andy Middleton (SK/USA)
The Stoner featuring David Dorůžka (SWE/CZ)
Jam Session  

17.4.     Semilasso, 20:00
Will Bernard Trio (USA)
Mike Stern Band featuring Dave Weckl, Tom Kennedy a Bob Malach (USA)
Jam Session

18.4.     Fléda, 20:00
Zuzana Lapčíková Quintet (CZ/SK)
Elena Sonenshine (CZ)


19.4.     Husův sbor, 20:00
Tomáš Liška Trio featuring Daniele di Bonaventura a David Dorůžka (ITA/CZ)
Vertigo Quintet a Dorota Barová (CZ/SK)

20.4.     Fléda, 20:00
Robert Balzar Trio (CZ)
Dan Weiss Trio (USA)
Jam Session


21.4.     Semilasso 20:00
Vincenc Kummer slaví 70 (CZ/CH)
JazzFest Brno slaví 10 (CZ)



Předprodej vstupenek: Vstupenky je možno zakoupit v běžných předprodejích, v prodejní síti Ticketstream nebo na pokladně Městského divadla Brno. www.ticketstream.cz, www.mdb.cz.

Kompletní informace o festivalu najdete na www.jazzfestbrno.cz.

red, foto - zdroj: JazzFestBrno 2011


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...