Novinky brněnských vinoték - březen 2013
Brno, 15. března 2013 - Moravská bílá vína ročníku 2011 jsou v nejlepší kondici a jsou dostupná pořád ještě za rozumnou cenu. Lze je tak i několik let archivovat a sledovat jejich vývoj v lahvi. Světu už se ale ukazují vzorky, které vznikly teprve loni na podzim. A jak to tak na jaře bývá, jsou jich plné josefské, velikonoční a další místní košty, které nyní probíhají snad v každém moravském městě i vesničce. Díky nákupčím ve vinotékách se tak můžeme pohodlně k těmto vínům dostat také my.
Pinot Blanc 2010 AOCRolly Gassmann Marie-Thérese a Louis Rolly Gassmann spolu se svým synem Pierrem vytváří vína, která jsou legendární nejen ve Francii, ale i v Evropě a Americe. V roce 1997 přijali za svou myšlenku biodynamického vinařství. Vína Rolly-Gassmann mají jedinečný styl, určitou jemnou sladkost. Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr – šarže 6011Vinařství LAHOFER Bílé polosuché víno s 12,5 % alkoholu, 11,3 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin. Svěží víno, které reprezentuje typické veltlíny ze Znojemska; má jiskřivě zelenkavou barvu s jemnými zlatavými odlesky, plnou ovocnou vůni s pikantním pepřnatým aroma, kterou provází kořenitá chuť po pražených mandlích. Víno je vyzrálé se medovým a minerálním tónem v dochuti. Sladce působící veltlín se hodí ke slaným předkrmům, vepřovým řízkům a rybám. Vyzkoušet lze také k tvrdým sýrům. Archivace 3–5 let. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrVinařství LAHOFER Bílé suché víno s 13,0 % alkoholu, 3,6 g/l zbytkového cukru a 6,9 g/l kyselin. Svěží a jiskrná, zelenkavě zlatavá barva s výraznou vůní po lipovém květu, heřmánku, žlutém melounu a meruňkovém kompotu s výraznými petrolejovými a minerálními tóny. V chuti vyzrálé hrozny, pikantní kyselinka má ovocitou dochuť po meruňkách se zajímavým zbytkem cukru. Harmonické víno je průvodcem rybích, vepřových a telecích mas, grilovaných kuřat a tvrdých sýrů. Lze ho doporučit i jako aperitiv či doprovod čínských specialit. Archivace 4–6 let. Pálava 2011 výběr z bobulíVinařství Štěpán Maňák Vysoce vyzrálé sladké víno se zbytkovým cukrem (61,5 g/l), který doplňuje harmoničnost vína. Kyseliny: 6,5 g/l, alkohol 13,0 %. Ve vůni med, ananas a černý rybíz, barva je zlatožlutá. Vhodné jako aperitiv nebo k výraznějším úpravám ryb a drůbeže, také ke kozím sýrům.
|
Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr – šarže 7111Vinařství LAHOFER Bílé suché víno s 13,0 % alkoholu, 1,4 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Příjemné víno se zlatavě zelenkavou barvou, v jehož vůni vyniká typická pepřnatost a minerálnost. Víno je plné s mandlovou až krémovou dochutí. Hodí se k delšímu pití při posezení s přáteli, v kombinaci s jídly může provázet světlá masa, lehčí úpravy ryb i drůbeže. Výtečné je také k tvrdým sýrům. Archivace 3–5 let. Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběrVinařství Drmola Svěží jemné víno žlutozelené barvy. Nevtíravé aroma lipového květu, jarní louky a medu se odráží i v chuti, jež je doplněna minerálními tóny. Vhodné k rybám v lehkých bylinkových úpravách (například ke pstruhům), ke smetanovým sýrům a k drobnému bobulovému ovoci nebo oříškům. Chardonnay 2012 výběr z hroznůVinařství U Kapličky Bílé polosladké víno s 12,0 % alkoholu, 35,0 g/l zbytkového cukru a 6,0 g/l kyselin. Barva vína je žlutozelená, ve vůni vynikají vyzrále ananasy a liči. Chuť je plná, extraktivní. Vhodné k plodům moře, k masu s bílou omáčkou, k polotvrdým sýrům. Teplota podávání je 9–11 °C. Zweigeltrebe 2011 pozdní sběrVinařství Drmola Víno temně rubínové barvy s výrazným, plným a nasládlým aroma ostružin a třešňového kompotu. Chuť jemná, plná s tóny červeného bobulového ovoce, černé třešně a pražené kávy. Víno může bez problémů doprovázet nejrůznější masité pokrmy i zrající sýry a ovoce, popřípadě těstoviny. Vhodný je k jemně kořeněnému masu či bifteku. Corolilla Crianza 2010Bodegas Murviedro Červené víno odrůdy Bobal. Výrazná rudá barva, ve vůni vanilka a plnost. V chuti čokoládové tóny s třešněmi a lesními plody. Jemné karamelové třísloviny a hřejivý dozvuk. Zrání v sudu 8 měsíců, vhodné k archivaci. Obsah alkoholu 13 %. |
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více na Novinky brněnských vinoték
Březnový přehled vinoték |
|||
ALS | Vin d' Alsace | UAN | U Andersena |
BAS | Bassta | UZM | Vinný sklep U Žíznivého mnicha |
KRA | Kratochvílovci | VAV | Vaše víno |
MBV | Moravská banka vín | VGA | Vinná Galerie |
PEC | Petit Cru | VNT | Vinotéčka |
PER | Vinotéka Perkmistr | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
SON | Vinotéka Sonneck | VUZ | Vinotéka U Zoo |
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...Kalendář vinařských akcí
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |