Výstava Rudolf hledá předky přiblíží digitalizaci městského archivu

Brno, 10. června 2014 - Nová výstava s názvem Rudolf hledá předky, která potrvá až do 25. července v Urban centru na Staré radnici, představuje nejen pro mnohé neznámý svět archivů, ale především jeden z nejrozsáhlejších projektů Archivu města Brna posledních let – Digitalizaci archivu města Brna. Tento rozsáhlý projekt za více než 40 miliónů korun, spolufinancovaný z rozpočtu Evropského fondu pro regionální rozvoj, bude dokončen v listopadu 2014.

digitalizace archivu historie

Do digitální podoby jsou převáděny dokumenty sčítání lidu z let 1850–1900, které jsou  postupně zpřístupňovány na stránkách digiarchiv.brno.cz. Náročný projekt digitalizace vznikl z potřeby ochrany ohrožených fondů, které jsou v současné době často na hranici životnosti, ať již kvůli stáří nebo častého využívání fondů. Cílem projektu digitalizace je ochránit do budoucna vzácné archiválie před opakovanou manipulací a usnadnit badatelům jejich studium prostřednictvím internetu.

Výstava v prostorách Urban centra na Staré radnici je otevřena ve všední dny od 10 do 18 hodin. Vstup je volný.

Zdroj: KPMB MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...