Medailový závěr roku 2022 pro moravské a české vinaře

Brno, 28. prosince 2022 – Letošní sezóna mezinárodních soutěží vín je u konce a moravští a čeští vinaři se s ní rozloučili vskutku královsky. Z největší soutěže vín v teritoriu Blízkého východu s názvem Terravino Mediterranean International Wine And Spirits Challenge si přivážejí absolutního šampiona a k tomu krásných 32 medailí. Další medaile přidali i z americké San Francisco International Wine and Spirits Competition.

vino vinobrani sklenicka

Titul absolutního šampiona (Grand Champion) získal v Izraeli sekt Louis Girardot Brut 2019 od společnosti Bohemia Sekt, která k tomu přidala za své sekty ještě 3 velké zlaté a 2 zlaté medaile. Jedná se tak zároveň o významný úspěch pro tuzemské sekty. Celkem si moravská a česká vína rozdělila 5 velkých zlatých, 20 zlatých a 7 stříbrných medailí. Titul za nejlepší mladé víno ze sklizně 2022 TERRAVINO SUPERNOVA 2022 YOUNG WINE obdržely Vinné sklepy Skalák za Solaris Bujaré 2022 pozdní sběr.

„Letos se Terravino konalo po pauze, způsobené covidovou pandemií, ve velmi pozdním termínu, na samém začátku svátku světel Chanuka. Venkovní teploty v Jaffě šplhaly k neobvyklým třiceti stupňům a u nás byla sněhová kalamita,“ přiblížil Luboš Bárta, který předsedal mezinárodní jury a dodal: „o to víc jsme si užili výborně připravenou soutěžní degustaci a na závěrečném galavečeru ve vzdušném pavilonu na břehu moře i skvělý a nečekaný úspěch našich vín! Myslím, že výsledky mohou být dobrým vodítkem, co pořídit na vánoční nebo novoroční přípitek.“

V 17. ročníku soutěže Terravino, konané v izraelském Tel-Avivu/Jaffě, hodnotili porotci přes 600 vín ze 12 zemí světa, z toho 84 moravských a českých. Víno z České republiky se šampionem stalo již poosmé v historii této soutěže. Je to ale teprve druhé šumivé víno na piedestalu Grand Championa, před ním se to před dvanácti lety zdařilo pouze prémiovému šampaňskému Palmes d´Or z vinařství Nicolas Feuillatte.

Závěr roku 2022 přinesl ještě jednu, a ne zrovna malou medailovou radost pro moravská a česká vína. Z nejslavnější a nejvýznamnější americké soutěže vín San Francisco International Wine and Spirits Competition si naši vinaři odvezli neuvěřitelných 98 medailí, z toho 4 velké zlaté, 23 zlatých, 50 stříbrných a 21 bronzových. Dvě velké zlaté medaile si připsalo vinařství AGROPOL Mikulov, po jedné pak Znovín Znojmo a Habánské sklepy. Tato medaile se uděluje jen velmi málo vzorkům, které obdrží zlatou medaili od všech členů poroty a tato vína pak patří mezi nejlepší vína na světě.

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...