Mezinárodní výstava vín Grand Prix Vinex 2019 se blíží

Brno, 20. května 2019 – Široká veřejnost z řad milovníků vín, sommelierů i vinařů bude mít příležitost seznámit se s víny ohodnocenými na mezinárodní soutěži vín Grand Prix Vinex 2019. Ochutnávka proběhne v pavilonu „B“ brněnského výstaviště ve dnech 25. a 26. května souběžně s výstavou Minerály Brno.

Grand Prix Vinex 2019 600x400

Prezentovat se bude na 500 vín, která na soutěži obdržela 83 bodů a výše. Pro návštěvníky budou připravena vína nejen z České republiky a našich sousedů z Rakouska a Slovenska, ale i například z Maďarska, Německa, či USA. Zde také proběhne vyhlášení výsledků a předání hlavních cen soutěže. Sobotní odpoledne a slavnostní večer zpříjemní doprovod cimbálové muziky.

Ochutnávka proběhne bločkovým systémem. Základní vstupné je 100 Kč, sklenice stojí 50 Kč (vratná záloha). Jeden bloček stojí 5 Kč, katalog je zdarma. Degustační množství odpovídá cca 0,2 dl. 
• víno bez medaile a stříbrná medaile – 1 kupon
• zlatá medaile – 2 kupony
• velká zlatá medaile – 3 kupony
• Champion a vína kategorie D (sladká) – 4 kupony

O championu výstavy a vítězích kategorií více v tomto článku.

O soutěži Grand Prix Vinex

Grand Prix Vinex je prestižní mezinárodní soutěž vín, jejímž cílem je na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu. Letošního 26. ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 693 vzorků vín od 120 výrobců z 11 vinařských zemí.

Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Záštitu nad soutěží převzali ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc., hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek a primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková. Organizaci soutěže podpořil Vinařský fond a také partneři soutěže. Vína hodnotila mezinárodní komise špičkových degustátorů na platformě počítačového hodnoticího systému ELWIS, vyvinutého Národním vinařským centrem. Kromě hodnotitelů z ČR zasedli v porotě degustátoři z Rakouska, Slovenska, Maďarska a USA. Místem hodnocení bylo Centrum Excelence ve Valticích.

Vína v soutěži procházejí přísným hodnocením a jen ta nejlepší získávají medaile. Udělovány jsou pouze stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile, přičemž potřebné bodové ohodnocení pro jejich získání je oproti většině tuzemských výstav nastaveno o něco výše a odpovídá mezinárodním zvyklostem – stříbrná medaile min. 84 bodů, zlatá medaile min. 87 bodů, velká zlatá medaile min. 90 bodů. To je zárukou prestiže získaných medailí.

Hlavními oceněními soutěže jsou „Champion“, dále vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily min. 10 vín. Výrobci těchto vín získávají prestižní ceny v podobě skleněných plastik dle návrhu světoznámého umělce Bořka Šípka a skleněné karafy se skleničkami.

„Naším cílem je, aby hodnocení Grand Prix Vinex bylo etalonem kvality a profesionality při hodnocení soutěží vín v ČR. Soutěž nejen splňuje, ale dokonce překračuje Národní standardy soutěží vín ČR,“ řekl Pavel Krška, ředitel soutěže, přičemž dodává: „Náš realizační tým a zkušení degustátoři zaručují profesionalitu hodnocení a z toho vyplývající prestiž udělených ocenění.“

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...