Kam za vínem na jižní Moravě v první polovině března?

Brno, 27. února 2019 – Jaro se nezadržitelně blíží a s ním i sezóna víkendových výletů. Dobrým cílem pro všechny milovníky vína jsou samozřejmě akce, spojené s tímto lahodným mokem. A koštů, ochutnávek či výstav vína se v první polovině března na jižní Moravě bude konat celá řada!

vino-zatka250

1.–2. březen

  • Znojmo, Loucký klášter: Znovínský košt vín proběhne v pátek 1. března od 16 do 21 hodin a v sobotu 2. března od 14 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Po oba dny mohou hosté ochutnat znovínská ročníková vína, pozdní sběry, výběry z hroznů, ledová vína, vína úspěšná na tuzemských i světových výstavách, archivní i unikátní vína. Páteční večer doprovodí Jožka Šmukař se svou cimbálovou muzikou a v sobotu hraje a zpívá cimbálová muzika Slovácko ml. Vstup na ochutnávku a katalog je zdarma. Podle katalogu si hosté mohou sami vybrat a ochutnat tradičním systémem placených bločků některý z nabízených vzorků vín. Otevřená bude souběžně také prodejna vín, kde si zájemci mohou zakoupit i celé lahve ochutnávaných vzorků.

2. březen

  • Valtice, Valtické Podzemí: Fašank ve Valtickém Podzemí, aneb Masopustní a zabíjačkové speciality, je tradiční vinařská zábava, která proběhne v sobotu 3. března ve Valticích. Valtické Podzemí je součástí tradičního Valtického fašanku s pochůzkou a se zastaveními. K ochutnání budou Masopustní a zabíjačkové speciality i skvělá vína Lednicko - valtického areálu. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne také příjemný hudební program.
  • Traplice, tělocvična základní školy: Výstava vín Traplice se uskuteční v sobotu 2. března od 9 hodin v tělocvičně základní školy Traplice. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční oblastní výstavu vín se zahraniční účastí, kde bude k degustaci nabídnuto cca 500 vzorků vín. Vína budou po dobu výstavy udržována při teplotě ideální pro degustaci. Připraveno je také rozmanité občerstvení. V Obci Traplice je aktivních na 30 vinařů. Zdejší klimatické a půdní podmínky jsou ideální pro pěstování zejména bílých odrůd révy vinné. Vína z hroznů, vypěstovaná v okolí Traplic, mají intenzivní odrůdový charakter s pikantní kyselinkou.
  • Brod nad Dyjí, kulturní sál: Přehlídka vín vinařů z Brodu nad Dyjí a okolí proběhne v sobotu 2. března v místním kulturním sále.
  • Mikulov, Vinařství Fučík, Zlámalova 2: Pravá moravská (ne)vinná zabíjačka se koná v sobotu 2. března od 11 do 17 hodin ve vinařství Fučík v Mikulově. Domácí zabijačkové speciality ve snoubení s vínem z Vinařství Fučík hosty spolehlivě rozehřejí.
  • Sokolnice, sokolovna, Masarykova 370: Spolek přátel dobrého vína Sokolnice, za podpory kulturní komise obce Sokolnice, pořádá v sobotu 2. března od 14 hodin Sokolnický košt 2019. Košt se koná v prostorách místní sokolovny a pro dobrou náladu zahraje cimbálová muzika Sylván.
  • Břeclav - Charvátská Nová Ves, sokolovna: Místní výstava vín v Charvátské Nové Vsi v Břeclavi proběhne v sobotu 2. března od 10 hodin v místní sokolovně. Od 15 hodin doprovodí ochutnávku cimbálová muzika.
  • Čejč, sokolovna: Pravidelná soutěžní přehlídka vín z Čejče a nejbližšího okolí se uskuteční v sobotu 2. Března od 12 hodin v sokolovně v Čejči. Na výstavě jsou zastoupeny vzorky z Čejče, ale i dalších obcí podoblasti. Zajištěno je také občerstvení a doprovodné vystoupení cimbálové muziky.
  • Nosislav, kulturní centrum, Městečko 54: Soutěžní výstava vín a tradiční košt proběhne v sobotu 2. března od 10 hodin v kulturním centu v Nosislavi. Slavnost začne vyhlášením vítězů a předáním cen. Košt pak nabídne ochutnávku více než 600 vzorků vín a rozmanité občerstvení. Od 16 hodin zahraje pro lepší náladu cimbálová muzika. Vstupné na slavnost je 250 Kč a zahrnuje vstupenku, skleničku a katalog.

2.–3. březen

  • Brno-Bystrc, hrad Veveří: Slavnosti moravského uzeného a vína proběhnou o víkendu 2. až 3. března na hradě Veveří v Brně. Slavnost na Veveří je největší uzenářsko-vinařskou show, pokud ne na světě, tak jistě v Česku. Jako obvykle v tomto čase bude Veveří patřit moravským symfonikům - uzenářům a vinařům. Jedni budou soutěžit o Krále uzenářů 2019 a ti druzí dodají svá skvělá vína.

3. březen

  • Velké Němčice, kulturní dům: 59. ročník výstavy vín Velké Němčice se koná jako každým rokem v neděli "na ostatky". Výstava začíná v 9.30 hodin v kulturním domě ve Velkých Němčicích. Bývají zde zastoupeny všechny běžně pěstované odrůdy i některé méně známé a také vína rosé či klaret. Již několik let zde mají svoji kategorii vína s vyšším obsahem zbytkového cukru společně jako tzv. sladká vína. Hosté se mohou kromě lahodných vín těšit také na tombolu a zábavu u cimbálové muziky.

6. březen

  • Brno, kongresová hala OREAHOTEL Voroněž: Vinum Juvenale, mezinárodní soutěž vín vyrobených v roce 2018, proběhne ve středu 6. března od 17 do 24 hodin v kongresové hale Orea Hotelu Voroněž v Brně. Na programu večera je vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže vín Vinum Juvenale 2018 a soutěže Královna vín České republiky. Předávání cen je spojené s degustací všech soutěžních vzorků, slavnostním rautem a kulturním programem.

7. březen

  • Brno, kongresová hala OREAHOTEL Voroněž: Prezentace vinařských firem a degustace všech soutěžních vín z mezinárodní soutěže VinumJuvenale2018 a prezentace vinařských firem spojená s kulturním programem a rautem proběhne ve čtvrtek 7. března od 12 do 22 hodin v kongresové hale Orea Hotelu Voroněž v Brně. K tanci a poslechu zahrají cimbálové muziky a Panorama Band.

9. březen

  • Kobylí, sokolovna: Tradiční výstava vín vinařů z Kobylí a okolních vesnic proběhne v sobotu 9. března od 10 hodin v sokolovně v obci Kobylí. Na výstavě se představí vína od malopěstitelů až po velkovýrobce. V loňském ročníku vystavovalo 205 vinařů z 32 vinařských obcí, z toho 12 zahraničních vystavovatelů. Pro všechny zúčastněné je připraveno občerstvení přímo v Sokolovně a od dvou hodin zpestří ochutnávku cimbálová muzika Dukát, se kterou si mohou hosté zazpívat a zatančit.
  • Blatnice pod Svatým Antonínkem, kulturní dům: Blatnická výstava vín proběhne v sobotu 9. března od 14 hodin v kulturním domě v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Připravena je degustace soutěžních vín a od 16 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.
  • Valtice, Valtické Podzemí: Jazzový večer ve Valtickém Podzemí plný hudby k tanci a poslechu proběhne v sobotu 9. března od 20 hodin v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu i speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Vranovice, sokolovna, Lipová ulice: Jubilejní 50. ročník místní výstavy vín Vranovice ve slavnostním duchu se uskuteční v sobotu 9. března od 14 hodin v místní sokolovně. Košt vín se rozšíří do venkovního prostoru, kde bude k dispozici gril se specialitami nebo vinařský jarmark. Chybět nebude prezentace významných vinařství v regionu či prodej vinných delikates a kosmetiky. Pro návštěvníky jsou připraveny drobné upomínkové předměty a těšit se mohou na zhruba 700 vzorků vín. Připravený je bar s občerstvením a tombola o hodnotné ceny.
  • Kobylí, sokolovna: Regionální výstava mladých vín proběhne v sobotu 9. března od 10 hodin v sokolovně v obci Kobylí. Na výstavě se představí vína od malopěstitelů až po velkovýrobce. Celá akce začne předáním cen vítězným vinařům. Více než 600 vzorků vín tradičně dodá téměř 200 vinařů. Pestrou škálu tradičních odrůd doplní i nové odrůdy jako Kerner, Monarch, Sevar, Cerason, Cabernet Cortis, Acolon a také téměř sto vzorků vín růžových. Pro milovníky starších ročníků, je připravena samostatná prezentace starších vín. Ke zpříjemnění atmosféry zahraje v odpoledních hodinách cimbálová muzika Dukát
  • Čejkovice (okr. Hodonín), sál KD Zemědělská a.s.: Tradiční výstava vín se uskuteční v sobotu 9. března od 10 hodin v sále kulturního domu v Čejkovicích. Jedna z největších výstav vín v regionu bude probíhat v tradičním duchu a prezentovaná vína budou ze všech regionů vinařské oblasti Morava i ze Slovenska. Hosté se mohou těšit na široké spektrum vín a posezení v příjemném prostředí. V loňském roce bylo možné na výstavě ochutnat více než 50 odrůd vín s celkovým počtem 1139 vzorků ze 40-ti vinařských obcí. Občerstvení bude po celý den zajišťovat místní restaurace a k dokreslení atmosféry zahraje cimbálová muzika.
  • Židlochovice, Masarykův kulturní dům (sokolovna), Tyršova: Tradiční výstava místních vín s prezentací profesionálních vinařů proběhne v sobotu 9. března od 9 hodin v Masarykově kulturním domě v Židlochovicích. Výstava proběhne tradičně ve dvou sekcích. Soutěž malovýrobců a výstava profesionálů z Moravy a Dolního Rakouska, Wachau, Bulharska a Slovenska. Připraven je bohatý doprovodný program, občerstvení, široká škála ochutnávek i řízená firemní degustace vín a oblíbená tombola. Odpoledne zahraje k dobré náladě cimbálová muzika pana Farkaše.
  • Lanžhot, sál Restaurace Podlužan: Místní výstava vín se uskuteční v sobotu 9. března od 13 hodin v sále Restaurace Podlužan v Lanžhotu. Na výstavě se představí vína místních vinařů doplněná o vzorky vín z obcí regionu Podluží a slovenského Záhorí. Pro dokreslení atmosféry zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.
  • Mikulov, zámek, Zámecký sál: Výstava vínz Mikulova a okolí proběhne v sobotu 9. března od 10 hodin v zámeckém sále v Mikulově. Na výstavě bude předloženo cca 600 vzorků vín od malovinařů i vinařských firem. Ve 14 hodin dokreslí příjemnou atmosféru cimbálová muzika Kasanica pod vedením primášky Věry Kunovové. Připraven je také bohatý bufet a v zámecké vinárně budou podávány pokrmy připravené zkušenými kuchaři z hotelu Maroili.
  • Znojmo, BALANCE coffee|wine, Velká Mikulášská: Unikátní Wine&Scent Degustation proběhne v sobotu 9. března od 18 hodin v Balance coffeelwine ve Znojmě. Tato ve vinařském světě zcela ojedinělá a nezvyklá degustace, odhalí tajemství ukrytá ve vůních vín v kombinacích s esencemi, které slouží jako ingredience na výrobu parfémů. Sommelier Martin Vajčner povede řízenou degustaci vín, při které budou hosté zábavnou interaktivní formou přiřazovat vína k příslušným aromatům a dozví se něco málo také o výrobě parfémů. Na neutralizaci čichu budou k dispozici čerstvě upražená kávová zrna z Balance coffee|wine. Degustace trvá přibližně 2 hodiny, během nich hosté ochutnají 6 vzorků vína a 1 vzorek kávy s popisem a výkladem baristy. Cena je 350 Kč na osobu a je nutná včasná rezervace.

Zdroj: vinazmoravy.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...