Kdo se stane Vinařem roku České republiky 2018?

Brno, 10. července 2018 – Sběr soutěžních vzorků a přihlášek do 16. ročníku prestižní národní soutěže vín o letošního držitele titulu MAKRO Vinař roku České republiky je v plném proudu. Vinaři mohou přihlašovat svá vína už jen do 15. 7. 2018.

vino-cervenec2015 novinky vinar roku

Projekt Vinař roku České republiky si vybudoval pověst jedné z nejkvalitnějších a nejprestižnějších soutěží v České republice. Světové standardy posuzování kvality vín splňuje také mezinárodní složení degustačních komisí. Organizační výbor soutěže věnuje této části vysokou pozornost a péči. Není divu, když jeho členem, je jeden z nejuznávanějších držitelů titulu Master of Wine pan John Umberto Salvi, který je zároveň porotcem a osobou odpovědnou za výběr a nominaci zahraničních degustátorů.

Objektivní a nezávislé posouzení kvality vín v mezinárodním kontextu je pro soutěž velmi prestižní a důležité. Když před šestnácti lety vznikala pravidla, snažili se pořadatelé najít model, který neposuzuje pouze kvalitu jednoho vína, ale který umožní posoudit také úroveň celé kolekce vín.

„Po našich zkušenostech, jsme před několika lety usoudili, že pro objektivitu hodnoceni bude vhodné nenominovat do hodnotících komisí zástupce zúčastněných vinařů,“ říká předseda organizačního výboru Petr Marek a pokračuje: „Pro letošní rok se nám, vedle našich vynikajících degustátorů, jakými jsou např. vicepresident Asociace Sommeliérů ČR Ivo Dvořák, nebo jeden z našich nejlepších sommeliérů Jakub Přibyl, podařilo zajistit hned několik špičkových zahraničních hodnotitelů. Máme přislíbenu účast šesti držitelů titulu Master of Wine.“

Poprvé přijede do Prahy paní Elisabeth Gabay specializující se na růžová vína, opět Liam Steevenson z Bristolu nebo Elsie Pells z Jihoafrické republiky. Přijede také šéf nejstarší světové soutěže v Ljubljani Matjaž Kovačič, nebo prezidentka soutěže Concours Mondiale des Pinot ve Štrasburku paní Christine Collins. Poprvé přislíbil svou účast Francois Coté z Kanady a hodnotit bude i Edita Ďurčová ze Slovenska.

Slavnostní vyhlášení a předání titulu Makro Vinař roku České republiky 2018 se uskuteční 23. 8. 2018 od 19:00 na pražském Žofíně. Večerem nás bude provázet se svou lehkostí a elegancí Lucie Výborná a bude zakončen Galadegustací všech soutěžících vín.

Soutěž Vinař roku České republiky oceňuje jednotlivá vína zlatou, stříbrnou a bronzovou medailí v soutěžních kategoriích, ale zároveň posuzuje kvalitu každé přihlášené kolekce vín jednotlivých vinařů či vinařství. Z prvního kola hodnocení pak postupuje osm vinařů s nejlepším bodovaným průměrem do velkého finále. Pro posouzení úrovně komplexní práce vinaře musí každá kolekce obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií. Ve velkém finále pak se všech osm kolekcí hodnotí znovu bez ohledu na bodování v prvním kole.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...