Kam za vínem v týdnu od 2. do 7. července?

Kam za vínem v týdnu od 2. do 7. července?

Ochutnávky, řízené degustace, prohlídky sklepů i večery s cimbálovou muzikou nejen pro milovníky vína.

vivat-vinum-list vinoteka vino vinobrani

2. července – 2. září

  • Dolní Dunajovice a Březí, vinné sklepy a vinařství: Vinaři v Dolních Dunajovicích a Březí u Mikulova připravili pro milovníky vína možnost posezení s ochutnávkou vín ve vinném sklepě bez předchozího objednání. Letní otevřené sklepy budou probíhat od 2. července do 2. září. Každé vinařství bude mít dle rozpisu služeb otevřeno vždy po celý týden. Na tuto akci se nevybírá žádné vstupné, ale ochutnávka ve vinařství je zpoplatněna. Aktuální kalendář otevřených sklepů a otevírací doba je k dispozici na webových stránkách a informačních tabulích v obci.

3. července

  • Zaječí, Vinařství Nosreti: Vinařství Nosreti v Zaječí připravilo pro milovníky vína cyklus pravidelných prázdninových degustací s prohlídkou sklepa. Degustace proběhnou každé prázdninové úterý a sobotu od 19 hodin v minimálním počtu deseti přihlášených. Degustace trvá zhruba 1,5 hodiny a je nutné se včas přihlásit. Nejlépe v týdnu před degustací, nejpozději pak v den konání do 17 hodin v informačním centru.

4. července

  • Znojmo, Slepičí trh 2 (u vchodu do Znojemského podzemí): Řízená degustace růžových a sladkých vín při svíčkách proběhne ve středu 4. července od 19 do 21 hodin ve Znojmě. Formou řízené degustace vedené zkušeným someliérem hosté ochutnají 7 vzorků vín v nádherně nasvíceném nádvoří Znojemského podzemí. Bonusově proběhne degustace jednoho druhu kávy s výkladem baristy. Cena ochutnávky je 350 Kč na osobu.

5. července

  • Sedlec, areál Vinařství u Nesytu: Festival Sedleckých vín proběhne ve čtvrtek 5. července v areálu vinařství u Nesytu v obci Sedlec. Filozofií festivalu je, aby návštěvník neplatil žádné vstupné a platil pouze za ochutnání vína, které si sám vybere. Tak jako v minulých ročnících i letos bude slavnost provázet bohatý kulturní program včetně vystoupení známých hudebníků a pestrého občerstvení. K ochutnání bude celá kolekce vín, včetně vín přívlastkových, archivních, ledových i slámových. Vstup pro návštěvníky je zdarma, zpoplatněna je pouze ochutnávka vína, které si zájemce sám vybere. Pořadatelé mysleli také na rodiny s dětmi, pro které bude v areálu připraven dětský koutek s různými atrakcemi.
  • Moravská Nová Ves, areál vinných sklepů Výmol – Zátiší: Letní otevřené sklepy v Moravské Nové Vsi proběhnou ve čtvrtek 5. července od 10 do 19 hodin ve sklepních uličkách U nádraží, Výmol a Zátiší. Otevřeno bude 25 až 30 vinných sklepů a místní vinaři nabídnou k ochutnávce svěží vína ročníku 2017, která budou doplněna i o vína starší podle aktuální nabídky v jednotlivých sklepích. Připraveno je občerstvení s krajovými specialitami a bohatý kulturní program s vystoupením cimbálové muziky.
  • Zaječí, Vinařství Nosreti: Ve čtvrtek 5. července připravilo Vinařství Nosreti příjemné večerní posezení na terase s dobrým moravským vínem, občerstvením a cimbálovou muzikou. Tato posezení probíhají každý prázdninový čtvrtek v podvečer. Zahájení je v 18 hodin a předchozí rezervace, v týdnu před akcí, je podmínkou.
  • Mikulov, historická lisovna z roku 1848, Brněnská 26: Prázdniny s vinařem je návštěvníky Mikulova hojně vyhledávaná akce určená všem milovníkům moravského vína, kteří se chtějí dozvědět více o historii pěstování révy vinné, podrobnosti o tom, jak se víno vyrábí a degustuje. Tato akce se již tradičně koná každý prázdninový čtvrtek od 19 hodin v historické lisovně v Mikulově. Řízená degustaces výkladem zahrnuje 6 vzorků vín s neutralizačním soustem. V případě zájmu lze domluvit rozšíření nabídky degustovaných vín. Pro zájemce je možné předem domluvit také ukázku prací ve vinici a představení typických odrůd mikulovské vinařské podoblasti.
  • Mikulčice, sklepní uličky, viniční tratě, muzea a vinný sklep: Tour de vinohrad je oblíbená akce určena všem, kteří se chtějí dozvědět něco víc o vinohradnictví a vinařství na Podluží a současně mají zájem vidět sklepní uličky a turistům neznámé viniční tratě této oblasti. Tato oblíbená akce je v letošním roce obohacena o novinku v podobě ochutnávky specialit z vína a hroznů. Tour de vinohrad nabízí také návštěvu sklepních uliček muzea Starý kvartýr v Lužicích a vinohradnické muzeum v Mikulčicích za účasti certifikovaného průvodce. Na závěr je připravena ochutnávka špičkových vín v archivním sklepě. Tour začíná v uvedených termínech v Mikulčicích vždy v 18 hodin.
  • Valtice, Vinařská 34: Tradiční prázdninový večer s cimbálkou ve Valtickém Podzemí se uskuteční ve čtvrtek 5. července od 20 hodin. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne ochutnávku vín Lednicko-valtického areálu a různé speciality valtického podzemí, to vše za doprovodu cimbálové muziky.

5.–6. července

  • Čejkovice, vinné sklepy: Začátek prázdnin si mohou milovníci vína užít 5. a 6. července ve vinných sklepích v Čejkovicích. V tyto sváteční dny mohou zájemci navštívit nejen otevřené sklepy místních vinařů, ale nahlédnout také do výrobních prostor a ochutnat ve skleničce jedinečný rukopis každého vinaře a pozorovat pozvolna zapadající slunce. Od 13 do 19 hodin bude na výběr několik vinařství, která umožní prohlídku a degustaci. Degustace jsou v jednotné ceně 100 Kč a vína lze na místě také zakoupit. V tyto dny bude volně přístupný místní bylinkový ráj Sonnentor a výrobní prostory ve vinařství Sýkora. A protože k dobrému vínu patří také dobré jídlo, jsou připraveny nejrůznější kulinářské speciality. Pro případ nepřízně počasí jsou připraveny párty stany

6. července

  • Valtice, Vinařská 34: Letní hudbobraní ve Valtickém Podzemí se koná v pátek 6. července od 18 hodin. Tato oblíbená akce v novém letním termínu přináší tradičně atraktivní kulturní program pro celou rodinu. Oblíbený labyrint historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne cimbálové muziky a kapely, krajové a sezónní speciality Valtického Podzemí a samozřejmě vína Lednicko-valtického areálu.
  • Horní a Dolní Věstonice, vinné sklepy: Oblíbená akce otevřených sklepů proběhne v pátek 6. července ve vinných sklepech v Horních a Dolních Věstonicích. Vinaři z Podpálaví otevřou celkem 14 sklepů a nabídnou k degustaci svá nejlepší vína. Každý vinař nabídne nejméně 5 vzorků, především z malých a středních vinařství zaměřených na vína z Pálavy.
  • Mikulčice, Slovanské hradiště: Slovanské hradiště v Mikulčicích ve spolupráci s Turistickým informačním centrem v Mikulčicích připravili pro své hosty letní vinařskou akci v krásném prostředí lužních lesů. Vinaři z regionu Podluží nabídnou v pátek 6. července k ochutnání svá vína a speciality z vín jako například vinné želé, hroznové mošty či vinnou kyselku, a to přímo z míst, kde dříve bývalo největší velkomoravské hradiště Velké Moravy. K ochutnání budou také bezové produkty a speciality. Akce Vinaři na hradišti nabízí tradičně skvělou atmosféru doprovázenou živou hudbou.

7. července

  • Vítonice, sklepní ulička v přírodním areálu nad obcí: Den otevřených sklepů proběhne v sobotu 7. července od 14 do 21 hodin ve sklepní uličce v přírodním areálu nad obcí ve Vítonicích. Neomezená degustace proběhne v celkem 16 vinných sklepech. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika, heligonka, kytara a další. Připravena je soutěž tahání koštýřem a v podvečer se zjeví oblíbené sklepní strašidlo, které bude rozdávat pamětní mince. Zajištěno je také rozmanité občerstvení, masové dobroty, a především ty nejlepší vzorky vín místních vinařů. Děti mají vstup na akci zdarma.
  • Mikulov, vinné sklepy: Den otevřených sklepů proběhne v sobotu 7. července od 10 do 19 hodin ve vinných sklepech v Mikulově. V tento den bude pro návštěvníky otevřeno 14 vinných sklepů, kde budou místní vinaři nabízet svá vína k ochutnání. Ve sklepích bude nachystáno pohoštění s místními specialitami.
  • Znojmo, Zelenářská 16 (vchod nad radniční pasáží): Noční romantická prohlídka města Znojma s řízenou degustací 6 vzorků sladkých růžových a bílých vín ze znojemské vinařské podoblasti si mohou zájemci vychutnat v sobotu 7. července od 20.30 do 23.30 hodin. Po celý čas prohlídky se o hosty bude starat zkušený průvodce a someliér. Chybět nebude ani ukázka sabrage, tedy odseknutí hrdla láhve šavlí. Vstupné je 350 Kč na osobu.
  • Vítonice, sklepní ulička Vítonice: Tradiční akce otevřených sklepů vítonických vinařů proběhne v sobotu 7. července od 14 do 20 hodin ve sklepní uličce v katastru obce Vítonice. Pro veřejnost bude otevřeno 18 sklepů a nabídnou k ochutnání mnoho odrůd vín. Otevřené sklepy bude tradičně provázet cimbálová muzika, a když se zadaří, zjeví se i sklepní strašidlo Faulenc Huhla.
  • Zaječí, Vinařství Nosreti: Vinařství Nosreti v Zaječí připravilo pro milovníky vína cyklus pravidelných prázdninových degustací s prohlídkou sklepa. Degustace proběhnou každé prázdninové úterý a sobotu od 19 hodin v minimálním počtu deseti přihlášených. Ochutnávka proběhne formou řízené degustace a trvá zhruba 1,5 hodiny. Podmínkou účasti je rezervace v týdnu před akcí, nejpozději pak v den konání do 17 hodin v informačním centru.
  • Valtice, Vinařská 34: Tradiční prázdninový večer s cimbálkou ve Valtickém Podzemí se uskuteční v sobotu 7. července od 20 hodin. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne ochutnávku vín Lednicko-valtického areálu a různé speciality valtického podzemí, to vše za doprovodu cimbálové muziky.
  • Velké Pavlovice, Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy je letní vinařská akce, která proběhne v sobotu 7 července od 17 do 24 hodin ve Velkých Pavlovicích. V tuto nezvyklou dobu budou ve vinných sklepech připraveny ochutnávky místních vín, včetně úžasných rosé vín a krásný půlnoční ohňostroj. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách.
  • Hrušky (okr. Břeclav), ulice Sklepní a Záhumenní: V sobotu 7. července proběhne v ulice Sklepní a Záhumenní v Hruškách ochutnávka kvalitních vín přímo z rukou vinařů. Své sklepy je připraveno otevřít až 20 vinařů, od těch nejmenších až po profesionály. Po celou dobu akce bude zajištěno občerstvení a kyvadlová doprava koňskými povozy. Odpoledne bude u jednotlivých sklepů vyhrávat cimbálová muzika a navečer zahraje živá hudba.

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...