Za historií dámských kabelek zamiřte na Špilberk

Brno, 26. září 2013 - Až do konce letošního roku bude ve východním křídle hradu Špilberk probíhat výstava s názvem Symfonie kabelek. Muzeum města Brna připravilo výstavu ve spolupráci s dalšími kulturními institucemi a soukromými subjekty. V  prostorách Královské kaple v Muzeu města Brna je zpřístupněna část sbírky převážně společenských kabelek ze zdejšího fondu textilu a módních doplňků. K vystavovatelům se přidala i Moravská galerie s výběrem řady atraktivních kabelkových modelů a také muzeum Vysočiny Jihlava.

Kabelka

K ukázkám těchto exkluzivních módních doplňků uplynulých dvou století patří také soukromá sbírka kabelek sběratelky Dany Komárkové.

O tom, že i 21. století zdatně obstojí v konkurenci času a nápadité výrobě kabelek, přesvědčí návštevníky kolekce kabelek společenských z dílny Lucie Hlavinkové a také tvorba Ivy Hlobilové, absolventky šperkařské školy v Turnově.

Kreativitu studentů a dovednost při zpracování kůže a textilních materiálů dokumentuje zejména Střední škola uměleckoprůmyslová v Uherském Hradišti. Některé z kabelek se zde představují v soupravách společně s obuví.

Oděvní modely spolu s  originálními koženými dámskými rukavicemi patří k praktickým výstupům Střední školy umění a designu, stylu a módy a vyšší odborné školy Brno.

(red)


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...