Studentům zdravotních škol skončí pracovní povinnost koncem února

Brno, 11. února 2021 – Jihomoravský hejtman Jan Grolich chce umožnit, aby se mohli v klidu připravit na maturitu. Kdy přesně skončí ale závisí na projednání nouzového stavu v Poslanecké sněmovně. „Dnes jsem chtěl rozhodnout, aby studenti skončili v nemocnicích už v polovině února. Pravděpodobně ale od příštího týdne nebude v nemocnicích možnost využít armádu, nicméně i tak jsme připraveni nechat studenty v nemocnicích maximálně do konce měsíce. Déle určitě ne,“ řekl po jednání Krizového štábu JMK hejtman Jan Grolich.

student mediciny pracovni povinnost koronavirus

Doplnil, že pokud Poslanecká sněmovna zruší nouzový stav, znamenalo by to také okamžité zrušení pracovních příkazů pro studenty automaticky.

Během ledna a února nastoupilo na pomoc do jihomoravských nemocnic na základě pracovního příkazu hejtmana 212 studentů ze středních a vyšších odborných škol. Mnozí z nich absolvovali i 12hodinové pracovní směny a k tomu ještě museli plnit studijní povinnosti do školy. Od neděle 14. února už nebudou nově maturanti povoláváni k pracovní povinnosti a ti, kteří momentálně vypomáhají v nemocnicích, skončí. Nyní se mohou vrátit k plnohodnotné přípravě na maturitu.

Studenti od 18 let do nemocnic nastupovali jako sanitáři nebo ošetřovatelé, za práci jim náležela finanční odměna. Jejich pomoc nemocnice vítali, protože došlo k poklesu počtu zdravotníků, kteří buď zůstali doma s dětmi, nebo sami onemocněli. Za jarní vlnu 2020 Jihomoravský kraj, kdy pomáhali studenti vysokých a vyšších odborných škol, vyplatil 274 peněžních náhrad, za loňský říjen až prosinec to bylo 508 peněžních náhrad studentům středních a vyšších odborných škol a vysokoškolákům.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...