Studie zkoumala 7 světových boosterů proti covidu, rozdíly mezi nimi jsou značné

Brno, 30. října 2022 - Koronavirová epidemie v České republice si přes léto sice dala pauzu, ovšem podle odborníků nás čeká další podzimní vlna nemoci. Nejlepší ochranou proti onemocnění COVID-19 zůstává očkování. Lidé, kteří mají za sebou základní očkování, se nyní mohou nechat naočkovat posilovací dávkou, takzvaným boosterem.

covid booster

Jakou vhodnou posilovací očkovací dávku proti koronaviru však vybrat? Jak funguje kombinování vakcín? Jak jsou jednotlivé vakcíny účinné? Či jak se od sebe posilovací vakcíny jednotlivých výrobců liší? Právě na to se zaměřila rozsáhlá vědecká studie, jejíž výsledky publikoval prestižní odborný časopis The Lancet.

Kombinovat vakcíny se vyplatí
Studie, které se zúčastnilo přes 2500 osob starších 30 let, zkoumala bezpečnost a schopnost tvorby protilátek celkem sedmi světově používaných vakcín proti onemocnění COVID-19, které byly dobrovolníkům podány jako posilující dávka po základním očkování vakcínami AstraZeneca a Pfizer/BioNTech.

„Existuje jen málo údajů o srovnatelné bezpečnosti a imunogenitě různých vakcín COVID-19 podaných jako třetí (posilovací) dávka. Za účelem získání údajů pro optimalizaci výběru posilovacích vakcín jsme zkoumali reaktogenitu a imunogenitu sedmi různých vakcín COVID-19 jako třetí dávky,“ vysvětlují autoři studie, proč se rozhodli navzájem porovnat tolik druhů vakcín.

Vědci zkoumali a měřili zejména hladiny protilátek, neutralizaci viru či buněčnou odpověď v závislosti na tom, jaký typ posilovací vakcíny byl použit. Hladina protilátek ukazuje, kolik protilátek proti S-proteinu koronaviru lidský organismus vytváří. Údaje o neutralizaci viru ukazují, do jaké míry jsou protilátky vytvořené v krvi schopny neutralizovat virus SARS-CoV-2, když se s ním setkají. Buněčná odpověď je spolu s tvorbou protilátek součástí imunitní odpovědi organismu na setkání s patogenem. Buněčnou imunitu představují např. B- a T-buňky a jejich odpověď znamená, kolik z nich je specificky zaměřeno na koronavirus.

Výsledky studie jsou jednoznačné – nejlepší ochranu proti koronaviru zajistila kombinace vakcín. Tedy použití posilující dávky jiné vakcíny, než jakou bylo provedeno základní očkování.

„Všechny vakcíny, které posílily imunitu, fungovaly jak u starších, tak i mladších osob. Mezi specifickými posilujícími vakcínami však byly výrazné rozdíly, což odpovídá jiným údajům z nerandomizovaných studií,“ uvádí vědci. Porovnání všech sedmi zkoumaných vakcín, použitých jako posilovací dávka, znázorňuje následující diagram:

Covid booster seven vaccines final CZ print res

Před podzimní vlnou ochrání stovky očkovacích míst a moderní mRNA vakcíny
Účinnost základního očkování proti koronaviru po čase klesá, a proto je doporučeno včasné přeočkování posilovací dávkou, takzvaným boostrem. Otálet s posilovací dávkou by rozhodně neměli zejména lidé, kteří spadají do rizikových skupin, tedy například senioři, lidé s cukrovkou, vysokým tlakem, onkologickým onemocněním či s oslabenou imunitou.

Výše citovaná studie porovnávala celkem sedm posilovacích vakcín, používaných v různých státech na celém světě. V České republice jsou k dispozici dvě z nich, které jsou založeny na nejmodernější mRNA technologii. Posilující dávku mRNA vakcíny si lidé mohou vybrat od dvou výrobců – vakcínu Spikevax od společnosti Moderna, případně Comirnaty od společnosti Pfizer/BioNTech.

Nejrychlejším způsobem, jak získat posilovací dávku, je návštěva některého z očkovacích míst. Těch se v České republice nachází téměř 400, a jejich pravidelně aktualizovaný seznam včetně mapy je k dispozici zde. Zájemci o očkování mají možnost zvolit si, jakou vakcínou se nechají očkovat či přeočkovat. Očkovací centra a lékaři mají zároveň povinnost zodpovědět zájemcům o očkování všechny dotazy, týkající se podávané vakcíny.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...