Jan Truszcyński představil v Brně Erasmus pro všechny

Brno, 4. listopadu 2011 - Ve čtvrtek proběhla na brněnském výstavišti přednáška a debata s generálním ředitelem pro vzdělání a kulturu Evropské komise Janem Truszcyńskim. Akce se konala v rámci účasti iniciativy Mládeže v pohybu na veletrhu Gaudeamus. Mládež v pohybu na Gaudeamu představila úspěšné projekty financované z programů EU. O své zkušenosti se studiem a prací v zahraničí se zde zároveň podělili studenti.

Truszyski250

Generální ředitel Jan Truszcyński pohovořil o prioritách Evropské Unie na poli vzdělávání. Poté společně s náměstkem ministra školství Jakubem Hodinářem diskutoval s mladými lidmi o výhodách, které jim skýtá vycestování do zahraničí za studiem či prací v rámci rozličných evropských programů. Pan Truszcyński poprvé na území České republiky hovořil o plánu Evropské komise na podporu vzdělávání a vydělávání v zahraničí od roku 2013. "Koncem listopadu představíme detailní návrh nového programu Evropské unie pro vzdělávání, školství a mládež. Bude se jmenovat Erasmus pro všechny. Zachováme v něm přednostně podporu individuální mobility po vzoru úspěšného programu Erasmus," řekl Truszcyński.

Cílem nového programu je poskytnout možnosti vzdělávání a práce v zahraničí co nejvíce lidem "Dodatečné prostředky, až je, doufejme, schválí členské státy, umožní, aby ještě více lidí využilo nabízených příležitostí. Zvýšíme také naše úsilí o zlepšení kvality těchto pobytů v cizině tak, aby lidé měli z této zkušenosti maximální užitek," řekl Jan Truszcyński k chystaným novinkám v rámci programů mobility studentů.

Celou akcí provázel hudebník a textař Jiří Burian, ambasador Mládeže v pohybu. Součástí bylo i předání cen výhercům soutěže plakátů, která byla Mládeží v pohybu uspořádána za účelem podnícení kreativity v mladých lidech. Hrdou majitelkou nového iPadu, ceny pro vítěze soutěže, se stala studentka z Floristické střední školy v Hradci Králové, Jana Štěpánová.

red


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...