Aktivisté vyjádří v centru Brna podporu odvolanému ministrovi Pospíšilovi

Brno, 28. června 2012 (MEDIAFAX) - Demonstraci na podporu nezávislosti české justice svolalo na čtvrtek večer do České ulice v centru Brna místní sdružení Studentské jaro. Reaguje tím na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). "Vyzýváme ty, kterým toto podezřelé odvolání není lhostejné, aby se demonstrace zúčastnili," vyzval veřejnost k účasti mluvčí sdružení Petr Soukeník.

ods_pospisil

Narychlo svolaná manifestace začíná v 17.30 v České ulici. Organizátoři, kteří se svolávají přes sociální sítě, počítají, že by se v centru Brna mohlo na podporu Pospíšila sejít až 200 lidí.

Režisér a občanský aktivista Břetislav Rychlík, který je mluvčím iniciativy Veřejnost proti korupci, řekl, že překotné odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila se nesporně zapíše do dějin politické manipulace. "Údajné manažerské pochybení při řízení rezortu je evidentně zástupným důvodem, o čemž svědčí i naprosto dramatický spěch, s jakým byl ministr Pospíšil odvolán," je přesvědčen Rychlík.

Podle Rychlíka je zřejmé, že se schyluje se k odkrytí korupčních skandálů, které již léta doprovázely veřejné zakázky v České republice. Vypjatá reakce politiků na policie o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání ukazuje na aplikaci nebezpečného dvojího standardu, když se jedná o trestní odpovědnost vládních nebo politických činitelů. "Ve světle těchto výroků a odvolání ministra spravedlnost, v jehož gesci je právě reforma justice, se jeví jakýkoli deklarovaný vládní protikorupční boj a takzvaná rozpočtová odpovědnost jako naprostý blábol," prohlásil Rychlík.

Odvolání ministra Pospíšila za této situace může mít podle aktivistů z platformy Veřejnost proti korupci snad jenom jediný důvod: zabránit tomu, aby na návrh Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana byl jmenován nový vrchní státní zástupce v Praze, který by byl garantem nestranného dozoru nad vyšetřováním nejzávažnějších korupční a hospodářských kauz.

Odvoláním Jiřího Pospíšila podle Rychlíka premiér Nečas zdiskreditoval jakékoli reformní a protikorupční kroky své vlády. "Způsob odvolání ministra spravedlnosti je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že premiér České republiky toto rozhodnutí učinil pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých hospodářských a korupčních kauz," prohlásil Rychlík.

Zároveň vyzval veřejnost k účasti na čtvrteční demonstraci v centru Brna.

Jiří Nováček, foto: archiv ODS

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...