Novinky brněnských vinoték – srpen 2020

Brno, 1. srpna 2020 – Na srpen si prodejci vín připravili řadu překvapení. Od svěžích bílých vín, přes omamná sladká až po pěkně zralá červená vína.

Vivat vinum 10 600x400

 

 

Ryzlink vlašský 2019 moravské zemské víno - Víno Perk 61x251

Ryzlink vlašský 2019 moravské zemské víno

Víno Perk
Morava, Znojemská podoblast, Miroslav, Weinperky
170 Kč (VSV)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 8,3 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin. Barva je světle žlutá se zelenkavými a stříbrnými odlesky s velmi dobrou viskozitou. Ve vůni se objevují jemné tóny květu lípy a rozinek. V chuti se střídají tóny lučního kvítí a grapefruitu. Na lahvi bude víno krásně dozrávat a je určeno ke střednědobé archivaci. Výborně se snoubí se studenými předkrmy, zeleninovou polévkou nebo k lehce upraveným rybám.

Veltlínské zelené 2019 pozdní sběr - Vinařství Baláž 61x253

Veltlínské zelené 2019 pozdní sběr

Vinařství Baláž
Morava, Mikulovská podoblast, Dolní Dunajovice, Mlýnská
230 Kč (ČER)

Suché víno zeleno-žluté barvy s postupně se otvírající, křehkou ovocně-kořenitou aromatikou. Svěží Veltlín s odrůdově typickou ovocně-minerální dochutí. Doporučujeme k čerstvým a měkkým nezrajícím sýrům.

Sylvánské zelené 2019 pozdní sběr - VÍNO BLATEL 58x258

Sylvánské zelené 2019 pozdní sběr

VÍNO BLATEL
Morava, Slovácká podoblast, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Floriánky
185 Kč (LGB)

Víno je zlatavé barvy s elegantní vůní bílého rybízu, bílé broskve a cukrového melounu. Chuť je propojena s vůní, doplněna o citrusovou šťavnatost s dlouhou minerální dochutí. Víno je vhodné ke krémovým polévkám, zeleninovým rizotům, rybám a jemnějším sýrům.

Müller Thurgau 2019 kabinetní víno -Vinařství LAHOFER 58x260

Müller Thurgau 2019 kabinetní víno

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Dobšice, U Hájku
150 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD, VVI)

Bílé polosladké víno s 11,5 % alkoholu, 17,0 g/l zbytkového cukru a 6,6 g/l kyselin. Lehkou vůni akátového medu, květů černého bezu přecházející až do pryskyřice doplňuje jiskrná barva žlutého melounu. Vyšší zbytkový cukr vyvažuje šťavnatá kyselinka, díky které víno působí spíše jako polosuché. Jemnou mineralitu v chuti doprovází tóny červeného grepu a čerstvě utržené, šťavnaté bílé broskve.

Cuvée 2019 moravské zemské víno - Víno Perk 60x251

Cuvée 2019 moravské zemské víno

Víno Perk
Morava, Znojemská podoblast, Miroslav, Weinperky
150 Kč (VSV)

Bílé polosladké víno s 11,0 % alkoholu, 17,4 g/l zbytkového cukru a 5,6 g/l kyselin. Cuvée z odrůd Veltlínské zelené, Sylvánské zelené a Kerner. Barva vína je světlejší žlutá, víno střední viskozity. Vůně je lehká, svěží, připomínající rozkvetlou louku. V chuti pozorujeme jemně květinový nádech a sušené citrusy. Krásně harmonické víno se zbytkovým cukrem podpořené střední kyselinkou. Výborně se snoubí s méně sladkými dezerty.

Viognier Tři Grácie 2018 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x257

Viognier Tři Grácie 2018 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická podoblast, Přítluky, U majáku
199 Kč (MBV, NCK, VPV. VUR)

Bílé suché víno s 12,5 % alkoholu. Osobitý projev transformovaného peckového ovoce doplňuje v chuti zavařeninové medium žlutomasých švestek s pikantní tříslovinou v dochuti. Ke grilovanému filátku z říčního okouna s bramborovým pyré a glazírovanou baby karotkou. Výborně doplní čerstvé sýry s bylinkami.

 

Solaris 2018 výběr z bobulí - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka 60x252

Solaris 2018 výběr z bobulí

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Bulhary, Na pískách
239 Kč (KAR)

Bílé sladké víno se zbytkovým cukrem 66,5 g/l a alkoholem 12,5 %. Hrozny byly sklizeny v prvním týdnu měsíce září. Víno je přírodně sladké, má jemné květinové tóny s nádechem medu. Víno se hodí k pikantním sýrům, k zákuskům nebo jen tak na závěr svátečního večera.

Pálava 2019 výběr z hroznů - Vinařství LAHOFER 58x263

Pálava 2019 výběr z hroznů

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné pole
220 Kč (MBV, NCK, PER, UZM, VGA, VUD, VVI)

Bílé sladké víno s 11,0 % alkoholu, 45,2 g/l zbytkového cukru a 7,1 g/l kyselin. Vyzrálé hrozny daly Pálavě intenzivní barvu žluté slámy a citronové kůry a velmi dobrou viskozitu. Limetkovou vůni doplňuje aroma muškátového oříšku. Mohutnou, plnou chuť přezrálých hrozinek a marakuji podtrhuje sladkocitrusový, dlouhotrvající závěr a kořenité tóny zázvoru, lékořice a medově-zázvorového čaje.

Frankovka 2016 - Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka 60x254

Frankovka 2016

Vinařství Ing. Vojtěch Pazderka
Morava, Mikulovská podoblast, Milovice, Pod strážným vrchem
175 Kč (KAR)

Červené suché víno se zbytkovým cukrem 0,2 g/l a 13 % alkoholu. Cukernatost hroznů byla 21 °ČNM. Víno má krásnou rubínovou barvu s vůní lesního ovoce, víno zrálo 20 měsíců ve velkém dřevěném sudu a tím získalo lehký nádech dřeva a jemnost. Víno se hodí k pokrmům z hovězího masa a zvěřiny nebo k pikantnějším sýrům.

Kekfrankos Faluhely 2017 - Bodri Piczészet 65x238

Kekfrankos Faluhely 2017

Bodri Piczészet
Maďarsko, Panonská vinařská oblast, Szekszárdi
350 Kč (U3D)

Skvělá Frankovka z vinice Faluhély se vyznačuje nádherně hlubokou rubínovou barvou, třešničkou, ostružinovou vůní a krémovou chutí, s aroma a chutí vanilkového koňaku. Při 16–18 °C slibuje, že bude ideálním společníkem pro jídla z ovčího sýra, smažená játra nebo smažené brambory. Suché, s 14,5 % alkoholu.

Tenute Mannino 2012 Etna Rosso DOC - Tenute Mannino di Plachi 66x237

Tenute Mannino 2012 Etna Rosso DOC

Tenute Mannino di Plachi
Itálie, Sicílie, Etna, Castiglione di Sicilia
399 Kč (U3D)

Červené víno odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio. Vinice leží na svazích Etny v obci Castiglione di Sicilia (Contrade Pietramarina / Bragaseggi) v nadmořské výšce 600 metrů. Ruční sklizeň hroznů proběhla v prvních deseti říjnových dnech. Barva je rubínově červená, aroma vínové, intenzivní s elegantními květinovými vůněmi a macerovaným ovocem. Chuť je suchá, plná, správně tříslová. Obsah alkoholu 13,5 %.

Cuvée Vall Vigneres 2017 pozdní sběr - VINSELEKT MICHLOVSKÝ 59x253

Cuvée Vall Vigneres 2017 pozdní sběr

VINSELEKT MICHLOVSKÝ
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko
670 Kč (MBV, NCK, VPV. VUR)

Suché červené víno odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon s 13 % alkoholu. Buket přezrálých ostružin, sušených švestek, zavařené aronie a čokoládových hoblin doplňuje v chuti pardubický perník se strukturovanými taniny a robustními tříslovinami v závěru. K dančímu hřbetu se šípkovou omáčkou a bramborovou kroketou s bylinkami nebo jehněčí kotletě s pancettou a celerovým pyré. Nádherně doplní zrající sýry s dvojí plísní.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Přehled vinoték – srpen 2020

ČER – Černá růže
KAR – Vinárna U Karafy
LGB – La Gurmán Boutique
MBV – Moravská banka vín
NCK – Vinotéka NC Královo Pole
PER – Vinotéka Perkmistr
U3D – u3deci
UZM – Vinný sklep U Žíznivého mnicha
VGA – Vinná Galerie
VPV – Vinotéky Pálavské vrchy
VSV – Vinný sklípek Vinárium
VUD – Vinárnička u Divadla
VUR – Vinotéka u Romana
VVI – Vinotéka Vínovín

Více v Přehledu brněnských vinoték


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...