Novinky brněnských vinoték - únor 2013

Brno, 15. února 2013 - Velice pestrá je únorová nabídka novinek. Frankovka v podobě ledového vína, italská Barbera z jednohektarové vinice, Hankové víno s dojemným příběhem z východoslovenských vinohradů či již několik vín právě nastupujícího ročníku 2012.

vino-cervene-vinoteky unor

Butti 2009 DOC Barbera dAlba - Azienda Agricola ReverditoButti 2009 DOC Barbera d´Alba

Azienda Agricola Reverdito
Itálie, Piemonte, Morra, Butti
399 Kč (BOR, ENO)

Víno obsahuje 14 % alkoholu, má silnou ovocnou vůni s tóny lesního ovoce a švestek; zrání ve velkých dubových sudech se projevuje nádechem kávy. Chuť je středně plná, šťavnatá, se svěží ovocnou kyselinou a příjemným dozníváním. Víno se dá velmi vhodně kombinovat s polotvrdými žlutými sýry a se sýry s bílou plísní na povrchu. Vhodným partnerem jsou i těstoviny, rizota a dušená masa. Produkce vína je velmi omezená, odrůda Barbera se na vinici Butti pěstuje jen na 1 hektaru.

Muškát moravský 2012 pozdní sběr - Rodinné vinařství GrmolecMuškát moravský 2012 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
225 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé suché víno s 12,0 % alkoholu, 4,2 g/l zbytkového cukru a 6,1 g/l kyselin. Výrazně aromatické víno s příjemnou lehkostí spojenou s ovocnými tóny a vyváženou kyselinkou. Doporučeno jako aperitiv k předkrmům z husích jater a k mírně sladkým dezertům. Doba zrání do roku 2014, doporučená teplota podávání je 9–11 °C.

Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr 2012 Rodinné vinařství GrmolecRyzlink rýnský 2012 pozdní sběr 2012

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
225 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno s 12,0 % alkoholu, 10,2 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Plné, delikátní víno s dominující, ale příjemnou kyselinkou, květnatou až ovocně kořenitou vůní připomínající lipový květ a akát. Doporučujeme k lehčí úpravě drůbeže, jedinečný i k studeným předkrmům a telecímu masu. Doba zrání do roku 2015, doporučená teplota konzumace je 9–11 °C.

Chardonnay 2011 výběr z hroznů - Vinařství DrmolaChardonnay 2011 výběr z hroznů

Vinařství Drmola
Morava, Mikulovská podoblast, Bavory, Pod Pálavou
188 Kč (VNT)

Jemné polosuché víno žlutozelené barvy s vůní toustového chleba a bělomasé broskve. Chuť s výraznými tóny medové plástve a broskvové šťávy. Lze kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami. Hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný.

Tramín červený 2011 výběr z bobulí - Vinařství LAHOFERTramín červený 2011 výběr z bobulí

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Vrbovec, Šác
200 Kč (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Zlatozelenkavý polosladký tramín s jemně kořenitou vůní i chutí. Příznivci tohoto typu vína ocení výraznou a typickou vůni medu, čajových růží, zázvoru a liči, kterou v chuti provází svěží kyselinka a nádech meruňkového džemu. Harmonii podtrhuje příjemná plnost v dochuti. Vychlazené na 8–10 °C vhodné k servírování ke sladkým moučníkům, dobře se shodne s pikantní paštikou a husími nebo kachními játry či méně aromatickými sýry. Perfektní je rovněž jako aperitiv nebo důstojná tečka na závěr hostiny. Je vhodné k archivaci. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 63,5 g/l, kyseliny 6,7 g/l.

Svatovavřinecké klaret 2012 kabinet - Vinařství U KapličkySvatovavřinecké klaret 2012 kabinet

Vinařství U Kapličky
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné pole
219 Kč (SON, VUK)

Bílé suché víno s 11,0 % alkoholu, 1,4 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin. Barva v odstínu pleti nevinné dívky. Vůně připomínající květnato-malinové tóny se smetanovými dozvuky, chuť je šťavnatá s kořenito-ostružinovým nádechem. Teplota podávání je 10–12 °C, můžeme jej ale doplnit ledovou tříští ve sklenici, čímž vznikne neuvěřitelně osvěžující nápoj.

Cabernet Moravia 2011 pozdní sběr - Vinařství DrmolaCabernet Moravia 2011 pozdní sběr

Vinařství Drmola
Morava, Mikulovská podoblast, Strachotín, Nad sklepy
200 Kč (VNT)

Červené víno rubínové barvy. Vůně moruší, ostružin, vanilky a smetany. Chuť sametově jemná, s tóny přezrálých třešní a černého bobulového ovoce. Gastronomie: vhodné k červenému masu, zvěřině a ke kořenitým pokrmům.  

Stříbrná medaile – Festwine 2012 (Brno)
Stříbrná medaile – Epikuros 2012 (Slovensko)
Velmi dobré víno *** – TOP 77 vín České republiky 2012–2013 (Brno)

serina Frankovka 2009 pozdni sber - Moravska banka vinŠeřina Frankovka 2009 pozdní sběr

Moravská banka vín
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Pavlovice, Nadzahrady
235 Kč (MBV, TIC)

Jedno z šesti vín kolekce Originální víno Brněnského podzemí, která vznikla ze spolupráce Moravské banky vín a Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice. Šeřina je původní název vína pěstovaného na středověkých vinicích města Brna. Viněta zobrazuje nález z podzemí pod Zelným trhem v Brně: keramický komorový kachel s motivem vjezdu Krista do Jeruzaléma (konec 15. století).
Víno má mohutnou barvu, aroma červeného peckového ovoce a minerálně bohatou chuť, která příjemně zharmonizovala zráním v dubových sudech. Jedná se o silně harmonické víno s dlouhou dochutí tzv. velkých vín. Ideální víno pro dlouhé zimní večery. Alkohol 13,0 %, zbytkový cukr 2,2 g/l, obsah kyselin 5 g/l. Hrozno mělo při sběru 22°stupňů cukernatosti.

Frankovka 2011 ledové víno - Vinařství DrmolaFrankovka 2011 ledové víno

Vinařství Drmola
Morava, Mikulovská podoblast, Bavory, Pod státní
360 Kč/0,2 l (VNT)

Sladké, příjemné víno meruňkovo-medových tónů barvy. Odraz zapadajícího slunce. Jemná vůně sušených meruněk, ananasu a rybízu pohladí i povzbudí k prvnímu doušku. Chuť plná a vyvážená. Ústa jsou náhle zaplněna šťávou tropického ovoce a medu. A v dochuti návrat k sušené meruňce i podvečeru na vinici.
Průvodce dezertů, ovocných salátů či tečka na konci stolování.

Stříbrná medaile – Festwine 2012 (Brno)

 

Vina Vilano Verdejo 2012 DO Rueda - Bodegas Vina Vilano

Vina Vilano Verdejo 2012 DO Rueda

Bodegas Vina Vilano
Španělsko, Rueda
219 Kč (BAS)

Bílé suché víno z odrůdy Verdejo.  Barva průzračná žlutá s lesknoucími zlatými tóny a kovově zelenkavými odrazy. Aroma ananasu s citronovým nádechem. V chuti fenykl a tóny fíkovníku. V ústech je vyvážené a svěží s jemnou delikátní hořčinkou v závěru. Obsah alkoholu 13,0 %.

Chardonnay 2011 pozdní sběr - Vinařství BalounChardonnay 2011 pozdní sběr

Vinařství Baloun
Morava, Mikulovská podoblast, Klentnice, Bavorsko
230 Kč (CRU, MAL, MBV, PAE, ROZ, SKR, VGA)

Bílé suché víno z vyzrálých hroznů. Je žluté barvy se zelenkavými odlesky. Ve výrazné svěží vůni nalezneme přezrálý banán v kompozici s tropickým ovocem. Chuť je velmi plná, extraktivní, s vyváženou kyselinou připomínající zralé citrusy. Celkový vjem podtrhuje jemná nasládlá dochuť. Hodí se k výrazným plísňovým sýrům, také k jemným smetanovým omáčkám a pokrmům obsahujícím ovoce.

Zlatá medaile – Sauvignon Forum 2012 (Brno)
Zlatá medaile – Festwine 2012 (Brno)
Stříbrná medaile – VinoFem 2011 (Maďarsko)
Stříbrná medaile – AWC Vienna 2012 (Rakousko)

Pinot Gris Clos Schwendi 2011 AOC Alsace - André BlanckPinot Gris Clos Schwendi 2011 AOC Alsace

André Blanck
Francie, Alsasko, Colmar, Kientzheim
360 Kč (AKK, ALS, MBV, PEC)

Označeno známkou kvality La Confrérie Saint Etienne. Obliba Pinot Gris během několika posledních let značně vzrostla, víno má aromatickou ovocnou chuť a vyznačuje se ušlechtilou lahodností. Má zářivou barvu světlého zlata. Ve vůni aroma ananasu a broskve. Jemné, tělnaté a plné víno se otevírá do limetkových tónů s jemnou minerální dochutí. Má všechny předpoklady k dobrému zrání (5 až 8 let). Doporučené pokrmy: jemné uzeniny, ryby s pikantní omáčkou, pečené maso a drůbež, drobná zvěřina, paštiky nebo krémové rizoto s houbami. Alkohol 14,5 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny 6,21 g/l.

Hankové víno Special Collection 2011 -  JJ OstrožovičHankové víno Special Collection 2011

J&J Ostrožovič
Slovensko, Tokaj, Malá Tŕňa, Makovisko
342 Kč (MBV)

Bílé polosladké cuveé. Světlý zlatavý odstín se slámově-žlutou jiskřivou barvou, medově-hrozinková vůně s tóny sušených banánů, hrozinek a badyánu vytvářejí ve spojení s kulatou minerální chutí jedinečný dojem. Staré kořeny Furmintu a Lipoviny nasály z hloubky tufového podloží, charakteristického pro Tokaj, bohatý koncentrát minerálů, které odevzdaly chuti vína výjimečný potenciál. Pikantní závěr s kousky čerstvé dužiny dozrálých hrušek je nezaměnitelný. Jídlo: pravá fazolová polévka z bílé obří fazole s uzenými žebírky a klobásou, pečená domácí jitrnice podávaná s vařenými brambory, opečenou cibulkou a kyselým zelím. Alkohol 12,81 %, cukr 22,5 g/l, kyseliny 5,4 g/l.

Toto vzácné bílé cuveé je vyrobené z hroznů vinice Jozefa Hanka, dlouhodobého vlastníka jedné z nejlepších vinařských tratí na Slovensku. Vinici vysadil v roce 1947, ale 16. 9.1 949 byl zatknut a neprávem odsouzen za „zločiny velezrady“. Přežil 11 let v uranových dolech. Po letech získal v restituci svůj milý vinohrad zpět. V roce 2000 jej pronajal naší firmě  J&J Ostrožovič, která ho o 5 let později od starého pána, těsně před jeho odchodem na věčnost, odkoupila.

Vina Vilano Roble 2010 DO Ribera del Duero - Bodegas Vina VilanoVina Vilano Roble 2010 DO Ribera del Duero

Bodegas Vina Vilano
Španělsko, Ribera del Duero
197 Kč (BAS)

Červené víno z odrůdy Tempranillo. Intenzivní tmavě červená barva, s fialovými odlesky. V chuti velmi plné s tříslovinami pepře. Krásné tóny kouřovinky s vanilkou, lesními plody a lékořicí. Najdeme zde i květinové tóny. V dochuti delikátní hořčinky. Obsah alkoholu 13,5 %.

Svatovavřinecké 2011 pozdní sběr - Vinařství LAHOFERSvatovavřinecké 2011 pozdní sběr

Vinařství LAHOFER
Morava, Znojemská podoblast, Hostěradice, Volné pole
165 Kč (MBV, PER, UAN, UZM, VGA, VUZ)

Plné, vyzrálé víno rubínové barvy jemně voní po švestkových povidlech s podtóny sušených švestek a ostružin, které zaznívají i v dlouhé dochuti. Výraznější jemná tříslovina harmonicky ladí s obsahem kyselin a jemným tabákovým tónem. Víno je příjemně extraktivní. Vychutnat jej je možno s uzeným i kořenitě upraveným tmavým masem, vhodné je i k huse či kachně, zajímavé k chuťově výraznějším ovčím a kozím sýrům. Archivace 3–4 roky. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 0,5 g/l, kyseliny 5,2 g/l.

Pinot Noir 2011 výběr z hroznů - PROQINPinot Noir 2011 výběr z hroznů

PROQIN
Morava, Velkopavlovická podoblast, Velké Němčice, Punty
320 Kč (SON, U3K, VGA)

Červená vlajková loď vinařství. Vůně vína je ovocná se sametovými tóny višňové marmelády, ve zralé a bohaté chuti jsou jasně zřetelné tóny jahod, malin a višní. Doporučujeme podávat k pernaté zvěřině, jemně kořeněným úpravám jehněčího a telecího, výborná je kombinace s těstovinami se středomořskými bylinami a smetanovo-sýrovou omáčkou.

Salon vín České republiky 2013 (Valtice)
Stříbrná medaile – Národní soutěž vín 2012 – Velkopavlovická podoblast (Velké Pavlovice)

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Únorový přehled vinoték

AKK Akademická kavárna PER Vinotéka Perkmistr
ALS Vin d' Alsace ROZ Rozverný hrozen
BAS Bassta SKR Vinotéka Škroupova
BOR Borgo Shop SON Vinotéka Sonneck
CRU Crustum TIC Turistické informační centrum
ENO Enoteca Vino e Cuore TRA Transvin
JOB Vinotéka Vlastimil Job U3K Vinotéka U Tří knížat
KAM Vinotéky Kamenný džbán UAN U Andersena
MAL Vinotéka Maloměřice  UZM Vinný sklep U Žíznivého mnicha
MBV Moravská banka vín  VGA Vinná Galerie
MIS Vinotéka Mistr  VNT Vinotéčka
MOR Moravská vinotéka VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
PAE Don Pealo  VUZ Vinotéka U Zoo
PEC Petit Cru 

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...