Novinky brněnských vinoték - říjen 2011
Brno, 10. října 2011 - Svět vína je pestrý, a to je dobře. Kdo jednou propadne kouzlu prastarého nápoje, ten vždy rád objevuje nové chutě a zážitky. Říjen přináší na pulty brněnských vinoték směsici nejrůznějších stylů moravských i světových vinařství, škálu odrůd, provedení, filozofií. Na své si přijdou milovníci suchých lehčích i sladce opojných vín, klaretů či těžkých barikových rezerv.
Sylvaner 2010André Blanck Lehké svěží víno s delikátní chutí a velkou jiskrou. Většinou se podává k prvnímu chodu, aby navnadilo chuťové buňky na další jídla a vína. Výtečné i k pokrmům z plodů moře. Alkohol 12,6 %, zbytkový cukr 2,4 g/l, kyseliny: 6,04 g/l. Uchovává se 3 - 5 let. |
Coto Vintage Blanco 2010 DOCEl Coto de Rioja Barva světlá nažloutlá, místy až se zelenými odlesky, intenzivní aroma citrusových až grepových tónů s trávovinou. V těle lehčí, svěží kyselinka s citrusovými plody, bylinkami a květinami. Velmi příjemné, harmonické. Odrůda 100 % Viura. |
||
Ryzlink vlašský 2009 kabinetVíno Hruška Bílé polosuché víno s 11,5 % alkoholu, 10,3 g/l zbytkového cukru a 5,2 g/l kyselin. Příjemné víno s výrazně ovocným a květinovým buketem s nádechem citrusových plodů a sušené jarní trávy. Světle žlutá barva napovídá o vyzrálé chuti umocněné vyváženou kyselinkou s jemným podtónem zbytkového cukru. |
Pinot Gris 2010 Clos SchwendiAndré Blanck Obliba Pinot Gris během několika posledních let značně vzrostla, víno má aromatickou ovocnou chuť a vyznačuje se ušlechtilou lahodností. Je bohaté a plné. Barva je světle žlutá, ve vůni se snoubí květinové, ovocné a lehce kouřové tóny. Nacházíme v něm aroma limetky a hroznových peciček. Doporučené pokrmy: jemné uzeniny, ryby s pikantní omáčkou, pečené maso a drůbež, drobná zvěřina, paštiky a Foie Gras. V Gilbert & Gaillard 2012 víno získalo 85/100 bodů. Alkohol 13,5 %, zbytkový cukr 19,2 g/l, kyseliny 5,25 g/l. Uchovává se 5 - 7 let. |
||
Sauvignon 2010 pozdní sběrJestřáb Vojtěch rodinné vinařství Víno slámové barvy má výraznou vůni bezového květu, sušených kopřiv. V extraktivní chuti najdeme tóny angreštového kompotu a cukrového melounu. Víno patří mezi jedny z nejúspěšnějších Sauvignonů na našem trhu. Ze 7 ocenění, které víno má, jsou nejvýraznější dvě zlaté medaile: AWC Vienna a Prague Wine Trophy. |
Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběrVinařství Gotberg Bílé polosladké víno s 13,0 % alkoholu, 27,2 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin. Jiskrné víno se zlatavými odlesky, příjemnou vůní a typickou odrůdovou, něžně meruňkovou chutí se pěstuje na hlubokých navátých sprašových půdách, které mu dodávají intenzivní aroma. Harmonická ovocná chuť přecházející do velice jemných petrolejových tónů podtrhuje příslušnost k rodině ryzlinků. Díky vyváženosti cukru s pikantní přírodní kyselinkou působí věžím dojmem a přináší neobyčejný chuťový zážitek. Zlatá medaile Prague Wine Trophy 2011 a Weinparade Poysdorf 2011, Stříbrná medaile San Francisco 2011 a AWC Vienna 2011. |
||
Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběrVinařství Žarošice Polosuché víno zlatavo zelenkavé barvy. Ve vůni typické tóny místních ryzlinků - lípa, luční kvítí a med. Jemná, delikátní chuť s noblesními tóny jarně pokosené louky s jemně nasládlou dochutí, kterou vyvažuje pikantní, ale příjemná, svěží kyselinka. Diplom z Valtických vinných trhů 2011. Pálava 2010 výběr z hroznůVinařství Ing. Jakub Šamšula Bílé polosladké víno barvy zlatavé se zelenkavými odlesky nás nadchne těžkou vůní s potenciálem vyzrávání. Projeví se v ní krásné aroma přezrálých hroznů a hroznového cukru. Chuť je sladce lahodná s kouzelnou harmonií výrazného zbytkového cukru sultánek a jemných kyselin. Podávejte k jablečnému závinu sypanému skořicovým cukrem. Alkohol 12,5 %, zbytkový cukr 22,6 g/l, obsah kyselin 8,6 g/l. Bronzová medaile Národní soutěž vín 2011, Diplom Festwine 2011.
|
|
Ryzlink rýnský GEHEIMRAT "J" 2000 pozdní sběrWeingut Wegeler Interní standardy kvality jsou vyšší než prestižní německé označení VDP. Víno se vyrábí pouze při silném ročníku, proto nebylo také v roce 1984, 1987 a 1991 uvedeno na trh. Lahev je opatřena nálepku garantující datum vydání vinařem přímo ze sklepa (2011). Aromatická vůně ořechů, piškotů a medu, a přesto velice svěží. Zvonkohra ovocnosti s jemnou kyselinkou. Husté, hluboké a stále okouzlující. Teplota podávání 12 - 14 °C. Pro jemné aromatické pokrmy jako je telecí s omáčkou nebo plněné zeleninou. Víno pila i královna Alžběta a jiní významní politici. Ideální dárek k výjimečné příležitosti. Obsah alkoholu 12 %, archivace 12 - 16 let. Zweigeltrebe 2009 pozdní sběrVinařství Trpělka & Oulehla Jiskrné víno granátové barvy, v buketu osloví tóny višní a brusinek. V aromatu upoutají pepřnaté tóny s minerální dochutí. Doporučujeme k domácím uzeninám, ke skopovému na houbách a k svatomartinské husičce.
|
|
Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.
Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Více na Novinky brněnských vinoték
Říjnový přehled vinoték |
|||
AKK | Akademická kavárna | PEC | Petit Cru |
ALS |
Vin d' Alsace |
SON | Vinotéka Sonneck |
BAS |
Bassta |
SVO | Vinotéka Svoboda |
HRU |
Víno Hruška |
TRA | Transvin |
MBV |
Moravská banka vín | U3K |
Vinotéka U Tří knížat |
MIS | Vinotéka Mistr | UAN | U Andersena |
MOR | Moravská vinotéka | VUK | Vinotéka Vinařství U Kapličky |
OBE | Oberland | VZA | Vinotéka Vinařství Žarošice |
OCF |
Vinotéka OC Futurum |
WVE | Wine Veritas |
ODK | Vinotéka OD Klášter |
|
- Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou
- Co je to hromadný extrém? Na jakých faktorech to závisí?
- Jaké příslušenství byste měli používat pro svůj vůz
Komentáře
Gotberg se zatím hledá. 2009, to je spousta cukru, jedno víno chutná podobně jak druhé. 2010 jsou pak pro změnu kyselinky. Jistě to kresponduje s charakterem daného ročníku, ale rozdíl mezi roky je opravdu obrovský. Vína jsou udělána profesionálně, ale jaksi bez duše. Proto bude zajímavé sledovat ročník 2011, jak s ním naloží ve vinařství.
... a ty jejich Palavy!!! vina v kategorii "sladke" vetsinou prechazim, ale tady se fakt zadarilo! svezest, kyselinka a cukr jdou dohromady! tak si predstavuju harmonii. ne nadarmo zabodovalo vinarstvi v awc ve Vidni. jen ta cena splha nebezpecne vysoko.