TOP 09: Radnice ve Brně-Žabovřeskách manipuluje veřejné zakázky

Brno, 12. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Radnice v Brně-Žabovřeskách zřejmě manipuluje veřejné zakázky ve prospěch jednoho dopředu známého dodavatele. V pondělí to řekl opoziční zastupitel městské části Jindřich Zuziak (TOP 09).

penezenka_korupce

Zastupiteli se nezdají veřejné soutěže na výměnu výtahů v domech v Kounicově ulici 83 a 85. "Radnice již loni vyloučila kvůli údajnému nesplnění základních kvalifikačních kritérií všechny uchazeče a v následném neveřejném řízení přidělila zakázku společnosti Kone.

Letos se podle Zuziaka situace s drobnou obměnou opakuje. Radnice vyhlásila soutěž na dodavatele nadlimitní veřejné zakázky na výměny výtahů v Kounicově ulici 69, 71, 73 a 87. Při hodnocení nabídek radnice podle opozičního zastupitele opět bez udání důvodů vyřadila společnosti Zitta-výtahy, Elsa, Liftcomp a Beta Control a znovu vybrala společnost Kone.

"U všech čtyř vyřazených společností se přitom jedná o renomované a a dlouhodobě na trhu působící firmy. Nelze tedy předpokládat, že by takoví uchazeči nesplnili podmínky zadavatele," upozornil Zuziak. "Podávám proto podnět antimonopolnímu úřadu, aby celou zakázku vyšetřil," řekl zastupitel.

Pochybnosti opozice vzbuzují podle Zuziaka i další veřejné zakázky radnice v Žabovřeskách. "Pochybná je výměna oken a zateplení mateřské školy ve Fanderlíkově ulici. Měla stát 2,8 milionu korun, následný dodatek smlouvy hodnotu zakázky navýšil o více jak třetinu na bezmála čtyři miliony korun," upozornil Zuziak. O netransparentnosti radnice při této veřejné zakázce svědčí podle něj i skutečnost, že jsou zveřejněny pouze dodatky ke smlouvě o dílo a nikoliv původní smlouva. "Kontrakt byl totiž uzavřen těsně před účinností novely zákona o veřejných zakázkách," naznačil problém Zuziak.

Radnici v dvacetitisícových Žabovřeskách v současné době ovládá koalice složená z ODS, ČSSD a KDU-ČSL. V opozici je v jedné z největších brněnských městských částí TOP 09, KSČM a Strana zelených. Starostou je Marek Šlapal (ČSSD), místostarosty pak Igor Fučík (ODS a Daniela Janíčková (ODS).

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...