TOP 09: Nové rozpočtové určení daní pomůže malým obcím a nepoškodí Brno

Brno, 23. května 2012 (MEDIAFAX) - Nové rozpočtové určení daní rozdělí výnosy z vybraných peněz obcím spravedlivěji, než tomu bylo dosud. Pomůže menším městům a vesnicím a nepoškodí Brno, Ostravu, Plzeň ani Prahu. Na adresu novely zákona, kterou ve středu projednává parlament, to řekl brněnský zastupitel Jaroslav Kacer z TOP 09.

Penize-bankovky

Malé obce získají podle přesvědčení jihomoravské TOP 09 více peněz na zajištění služeb občanům a čtyři statutární města, Praha Brno, Ostrava a Plzeň, přijdou o výrazně méně financí, než bylo v původním návrhu. Město

Brno tak nepřijde v následujících letech o 900 milionů korun ale "pouze" o 203 milionů korun. Tato suma představuje tři procenta příjmů města, které má ze sdílených daní. "Jedná se o velice dobrý kompromis. Výpadek příjmů ve výši dvou set milionů korun by měl brněnský magistrát konečně donutit hledat úspory ve vlastních provozních výdajích, místo krácení výdajů na služby občanům nebo na investiční záměry," prohlásil Kacer.

"S ministrem Kalouskem jsme, na rozdíl od vedení města, které jen zásadně nesouhlasilo s jakoukoliv úpravou rozpočtového určení daní, dlouhodobě vyjednávali a snažili se jej přesvědčit, že původní návrh byl pro Brno příliš zatěžující," poznamenal Kacer. "Jsme rádi, že ministr financí z velké části naše argumenty vyslyšel," doplnil Kacer.

Podle brněnské TOP 09 lze správu města výrazně zefektivnit. "Dokazují to například kontroverzní případy předražených startovacích bytů, informačního stánku v České ulici, veřejných WC v Joštově ulici nebo nevýhodné směny pasáže Jalta," poukázal Kacer na případy, kudy podle něj městu utíkají veřejné finance.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...