Brněnská TOP 09 kritizuje přeměnu krajské dopravní společnosti na akciovku

Brno, 20. června 2012 (MEDIAFAX) - Chystanou přeměnu jihomoravské dopravní společnosti Kordis na akciovou společnost ve středu ostře zkritizovala brněnská TOP 09. Opoziční straně se nelíbí snaha vedení Brna i jihomoravského hejtmanství o transformaci společnosti do podoby, kdy by se měla stát údajně další trafikou pro politiky. Přeměnu firmy zajišťující na jižní Moravě integrovaný dopravní systém na akciovou společnost přitom již v úterý schválilo brněnské zastupitelstvo a ve čtvrtek bude o ní hlasovat také zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

bus_kordis

"Navrhovali jsme německý model řízení akciové společnosti Kordis, kde by v představenstvu byli odborníci a v dozorčí radě zastupitelé města Brna a Jihomoravského kraje, tedy politici jako zástupci majitelů," řekl ve středu šéf brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer. Opoziční návrh ale u brněnské radniční koalice ČSSD-ODS při hlasování neprošel.

TOP 09 se domnívá, že chystané stanovy přeměněné společnosti mají do funkce předsedy představenstva Kordisu otevřít dveře Michalu Bortelovi, bývalému přednímu politikovi sociální demokracie, který je nyní bez bývalých funkcí a vlivu.

"Neúspěšného bývalého starostu městské části Brno-střed Michala Bortela rozhodně nepovažujeme za odborníka na hromadnou dopravu, a tedy ani na funkci v představenstvu či dokonce na pozici předsedy představenstva, kam patří manažeři s prokazatelnými zkušenostmi a praxí, vzešlí z transparentního výběrového řízení," zdůraznil Kacer.

Nové navržené stanovy Kordisu, který podle řady expertů nyní funguje bezproblémově, předkladatelé údajně nezpracovali kvalitně. "Obsahují řadu formálních chyb, iracionálních a nelogických ustanovení," prohlásil Kacer. Brněnská TOP 09 například navrhovala zrušení tantiém pro členy představenstva a dozorčí rady. "Nebylo to přijato s pochopením. Kapři si rybník rozhodně nevypustí," komentoval hlasování na brněnské radnici Kacer. Podle opoziční strany je však mnohem důležitější efektivní řízení společností s devětačtyřicetiprocentním majetkovým podílem města Brna než "zřizování trafik pro současné i bývalé politiky".

Německý model řízení městských společností a zrušení tantiém pro členy představenstva a dozorčích by přitom TOP 09 chtěla zavést ve všech společnostech s majetkovým podílem města Brna. "Klub zastupitelů TOP 09 proto přeměnu Kordisu v akciovou společnost nepodpořil," dodal Kacer.

Vzhledem k tomu, že ve vedení Jihomoravského kraje však nemá v tomto volebním období jeho strana žádné zastoupení, nebude mít názor strany na čtvrteční rozhodování krajského zastupitelstva vliv.

Jiří Nováček, ilustrační foto: archiv Kordis JMK

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...