Brněnská TOP 09 napadla u ÚOHS zakázky židenické radnice

Brno, 24. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Brněnská TOP 09 vyzvala v úterý prostřednictvím zastupitele Jana Hlobila amtimonopolní úřad, aby zrušil vyhlášení veřejné zakázky radnice v Židenicích týkající se údržby veřejné zeleně, chodníků a silnic. Tendr za 40 milionů korun je diskriminační a nezákonný, tvrdí opoziční strana. "Nadlimitní zakázka obsahuje řadu nesplnitelných ustanovení a působí dojmem, že je šita na míru předem vybranému uchazeči," řekl v úterý Hlobil.

TOP09_hlobil

Minulý týden přitom TOP 09 vyzvalo radu židenické městské části ke zrušení tendru. Vedení radnice to však odmítlo s poukazem na skutečnost, že je tendr v naprostém pořádku. Hlobil proto v úterý vyzval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zakázku na úklid komunikací a údržbu veřejné zeleně v Židenicích zrušil. "Zrušení výběrového řízení je jedinou cestou, jak se vypořádat s nezákonnou a odfláknutou veřejnou soutěží, protože množství závad v ní je katastrofální," prohlásil Hlobil.

Výběrové řízení podle něj provází zjevná a jednoznačná nekompetentnost vedení radnice. TOP 09 tvrdí, že veřejnou soutěž s podmínkami jako jsou v Židenicích vyhlásit nelze. Podezření, že soutěž je šitá na míru jedinému uchazeči, zaznělo i v diskuzi s občany během jednání zastupitelstva.

K hlavním pochybení výběrového řízení podle TOP 09 patří fakt, že kvalifikační kritéria jsou natolik diskriminační až nezákonná, že výrazně omezují počet uchazečů, kteří se mohou do soutěže přihlásit. "Například společnost musí disponovat arboristou, a to aniž by vykonávala arboristické práce Musí mít dvacet zaměstnanců, z toho dva vedoucí, musí mít vedoucího realizačního týmu s praxí deset let a interního auditora jakosti s praxí pět let. V neuvěřitelných jedenácti kategoriích je pak stanoven minimální počet provozních a technických mechanismů," řekl Hlobil.

Skutečnost, že kvalifikační požadavky pak nejsou zapracovány ve smlouvě, pak podle TOP 09 jednoznačně potvrzuje jejich účelovost. "Požadovaní lidé či technika podle smlouvy nemusí být jedinkrát nasazeni do akce," upozornil Hlobil.

V hodnotících kritériích, na základě kterých je vybírána vítězná nabídka, není podle TOP 09 možné tři ze čtyř kritérií promítnout do smlouvy. Uchazeči tak mohou podle Hlobila nabídnout cokoliv, aniž by to byli nuceni následně plnit. "Například reakční dobu na zahájení odstraňování závad ve schůdnosti chodníků při zimní údržbě může společnost slíbit třeba do deseti minut, přesto je ve smlouvě pevně uvedena reakční doba na počasí dvě hodiny. Vztahuje se navíc jen na období od sedmi do dvaceti hodin a pak se vlastně už ani nemusí uklízet," uvedl Hlobil.

Opoziční TOP 09 má problém i s hodnotícím kritériem, které předpokládá počet nasazených mechanismů. Zákon totiž zakazuje, aby kvalifikační kritérium bylo současně i hodnotícím hlediskem. "A kvalifikačním kritériem je i objem mechanizace. A tak se to obešlo. Soutěží se počet radlic a sypacích nástaveb na tyto mechanismy. Teoreticky tedy uchazeč může mít dvě nepojízdná vozidla, a aby se mohl účastnit soutěže a vyhrát ji, stačí mu mít padesát radlic," tvrdí Hlobil.

Smlouva pak podle něj opět nepožaduje, aby byla technika byť i jedinkrát nasazena a ani neuděluje sankce za její nenasazení.

Jiří Nováček, foto: Jan Hlobil, archiv TOP 09

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...