Jihu Moravy zřejmě dál povládne koalice ČSSD s KDU-ČSL

Brno, 13. října 2012 (MEDIAFAX) - V Jihomoravském kraji bude i v příštích letech pokračovat koalice tvořená ČSSD a KDU-ČSL. Naznačilo to povolební setkání hejtmana Michala Haška (ČSSD) a jeho prvního náměstka Stanislava Juránka (KDU-ČSL), které se uskutečnilo jen pár hodin po zveřejnění volebních výsledků.

hasek_jednani_koalice

Voliči na jižní Moravě potvrdili, že nejsilnější stranou v regionu je ČSSD. Volilo ji 27,01 procenta voličů, což sociální demokracii vyneslo 23 křesel v 65členném zastupitelstvu. "Voliči dali jasně najevo, že si nepřejí pokračování pravicového experimentu," řekl Hašek. Dodal, že k oficiálním rozhovorům se sejde s potencionálními koaličními partnery během nedělního odpoledne. Směr preferencí ČSSD však naznačila schůzka Haška s jeho náměstkem a lidoveckým senátorem Stanislavem Juránkem.

Oba straničtí lídři se sešli již v sobotu večer v kavárně na Zelném trhu i se svými nejbližšími spolupracovníky. Hašek i Juránek jasně naznačili, že jim není pokračování koaliční spolupráce cizí.

"Preferujeme pokračování koalice se sociálními demokraty. Spolupráci s komunisty vylučujeme,“ řekl Juránek, jehož stranu upřednostnilo 17,03 procenta voličů. KDU-ČSL tak získala 14 křesel, což v součtu s hlasy sociální demokracie stačí na pohodlnou koaliční většinu.

Pravděpodobná dohoda Haška s Juránkem znamená, že mimo hru zůstane KSČM, která ovšem jako jediná z velkých partají posílila. Voliči komunistům přisoudili pozici druhé nejsilnější strany jižní Moravy. Hlasovalo pro ně 18,56 procenta lidí, což KSČM vyneslo 16 zastupitelských mandátů, o šest více než před čtyřmi lety. "Rádi bychom vstoupili do krajské rady," přiznal lídr kandidátky Vojtěch Adam. Komunisté by podle něj rádi převzali odpovědnost za dopravu, sociální politiku a místní rozvoj.

Těžký volební knokaut naproti tomu uštědřili lidé na jihu Moravy pravicovým stranám. ODS dostala hlasy jen od 9,21 procenta voličů, což znamená ztrátu čtyř křesel. Občanští demokraté tak budou se svými sedmi zastupiteli odsouzeni pro další čtyři roky k marginální opoziční roli. "Tak velký výprask jsme přece jen nečekali," řekl krajský šéf ODS Jiří Kadrnka. Podle něj strana odnesla kromě jiného nepopulární politiku vlády a nic jí nepřidalo ani věčné hašteření s TOP 09. "Lidi to naše hádání asi otrávilo," přiznal.

TOP 09, která jako poslední z partají proklouzla do krajského zastupitelstva, získala přízeň 5,86 procenta voličů. V součtu to znamená pět křesel a stejně jako u ODS pravděpodobnou epizodní opoziční roli. "Chceme být přesto konstruktivní," řekla Irena Matonohová, dvojka kandidátky. "Nečekali jsme, že voliči až tak brutálně odstřelí pravici," přiznal její kolega a stranický lídr Jan Vitula.

Voleb v Jihomoravském kraji se účastnilo 37,75 procenta oprávněných voličů. To je zhruba o pět procent méně než před čtyřmi lety. Lidé rozdělovali přízeň mezi 23 politických stran a uskupení. Značná roztříštěnost a mnohost kandidátek však v důsledku znamenala, že plných 22,21 procenta hlasů propadlo. Voliči totiž své preference udělili malým stranám, které nepřekročili pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...