ODS v městské části Brno-sever vystoupila z radniční koalice s TOP 09

Brno, 25. října 2011 (MEDIAFAX) - V městské části Brno-sever se zhroutila v noci na úterý pravicová radniční koalice mezi ODS a TOP 09. Sdělil to řekl místostarosta Pavel Wisman (TOP 09) s tím, že jednostranným vypovězením koaliční smlouvy nahrává ODS svým kmotrům, kteří v zákulisí tahají za nitky tamní politiky.

ruce-odstoupeni_od_smlouvyODS-TOP092-250

O nové koalici se rozhodne možná ještě v úterý při mimořádně svolaném zastupitelstvu. Zasedání začíná ve 14 hodin.

Starostka Brna-severu Sabina Tomíšková (ODS) informovala, že občanským demokratům vadilo především to, že s nimi klub zastupitelů TOP 09 delší dobu nekomunikoval. "Jejich klub se navíc rozpadl a nemohli jsme tak zajistit silnou většinu při důležitých hlasováních," řekla představitelka nejsilnější koaliční strany ve čtvrti.

Místostarosta Brna-sever Pavel Wisman, který ještě v pondělí dopoledne tvrdil, že radniční koalice je pevná, tvrzení starostky odmítl. Členové TOP 09 se podle něj snažili minulý týden domluvit s občanskými demokraty na schůzce, která by měla objasnit další fungování koalice po odchodu Jana Mandáta z klubu zastupitelů TOP 09.

"ODS zareagovala až v pondělí v půl jedenácté v noci, kdy jsme od dnes již bývalých koaličních partnerů obdrželi informaci o jednostranném vypovězení koaliční smlouvy v Městské části Brno-sever. Potvrdily se tak již delší dobu šířící se spekulace," řekl Mediafaxu Wisman. ODS podle něj bezprecedentním krokem porušila uzavřenou koaliční smlouvu.

"ODS nemá zájem o standardní transparentní koaliční spolupráci a vypovězením koaliční smlouvy se po necelém roce vrací do starých kmotrovských pořádků," prohlásil místostarosta Wisman. "Dá se i předpokládat, že se jedná o poslední zoufalý pokus ODS využít příležitosti ke zneužití veřejných prostředků před změnou rozpočtového určení daní z dílny ministra financí," doplnil.

Vypovězení koalice je podle něj špatnou zprávou pro občany městské části Brno-sever a naopak dobrou zprávou pro "kmotry" z ODS.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...