Soud potrestal exstarostku Brna-střed Hrubou (ODS) za kauzu Wilson tříletou podmínkou

Brno, 23. října 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský městský soud v úterý potrestal za porušování povinností při správě cizího majetku třemi roky vězení podmínečně odloženými na pět let bývalou starostku Brna-střed Dagmar Hrubou (ODS). Verdikt vynesl soudce Michal Zámečník, který zároveň uložil Hrubé zaplatit radnici škodu 9,6 milionu korun.

Soud-kladivko-03

Hrubá podepsala v srpnu roku 2006 za radnici smlouvu k výstavbě polyfunkčního objektu na náměstí Míru, která byla v rozporu s jinými dokumenty. Polyfunkční dům měl vzniknout nedaleko Kraví hory v prostoru bývalého armádního areálu, který získalo Brno bezúplatným převodem od ministerstva obrany. Podmínkou bylo to, že nemovitost nebude komerčně využita, což byl hlavní rozpor s uzavřenou smlouvou.

¨Developerská společnost Wilson Properity z Brna-Králova Pole chtěla v lokalitě postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od radnice Brno-střed do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat celý prostor, což přijde na mnoho milionů korun. Projekt navíc zahrnoval také úpravy okolí nové budovy. Dům v lokalitě dodnes nestojí.

"Jsem nevinná. Od samotného počátku nám v radě šlo o jediné - zvelebit Masarykovu čtvrť, kterou areál hyzdil," hájila se u soudů opakovaně Hrubá. Smlouvu prý podepsala se souhlasem městské rady a poté, co dokument zkontrolovali po právní stránce pracovníci městského úřadu. Učinila tak podle svých slov v dobré víře. "Celá tato kauza mě lidsky poškodila," zdůraznila Hrubá.

Městský soud v Brně rozhodoval kauzu potřetí. V minulosti obžalobu Hrubé zrušil, což pak Krajský soud v Brně v odvolacím řízení potvrdil.

Nejvyšší státní zastupitelství ale trvalo na tom, že Hrubá porušila povinností při správě cizího majetku. NSZ proto v dovolání navrhl, aby Nejvyšší soud zrušil verdikty obou brněnských soudů a případ vrátil k novému projednání. Ten žalobcům vyhověl a případ vrátil zpět k prvoinstačnímu, Městskému soudu v Brně.

Nejvyšší soud zároveň vyslovil v kauze právní názor, který byl pro úterní rozhodování brněnského městského soudu závazný. Soudce Michal Zámečník proto konstatoval, že Dagmar Hrubá se žalovaných trestných činů dopustila tím, že "v srpnu 2006 uzavřela jako starostka městské části Brno – střed smlouvu o nájmu nemovitostí v katastrálním území Stránice se společností Wilson Properity, ačkoli věděla, že tato smlouva o nájmu obsahovala ustanovení, která byla v rozporu s podmínkami stanovenými zákonem o obcích, statutem města Brna a smlouvou o bezúplatném převodu z majetku České republiky, na základě které se statutární město Brno stalo v roce 2003 vlastníkem předmětných nemovitostí".

"Svým jednáním způsobila statutárnímu městu Brnu škodu ve výši 9 663 881 korun, která je představována sankční pokutou uloženou Brnu státem za porušení smlouvy o bezúplatném převodu majetku," konstatoval soud.¨

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaná místostarostka si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...