Brněnský soud poslal zlínského zastupitele Janečku na dva roky za mříže

Brno, 13. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud poslal v úterý bývalého náměstka primátora a současného zastupitele Zlína Martina Janečku (exČSSD) za podplácení na dva roky za mříže. Spolu s ním poslal do vězení i jeho advokáta Radka Dvořáka a společníka Dalibora Kučeru. Verdikt vynesla soudkyně Světlana Bartošová.

Soud-kladivko-03_thumb

Senát krajského apelačního soudu vyhověl odvolání státní zástupkyně a všem třem mužům změnil tresty z podmínečných na nepodmíněné. Bývalý elitní zlínský politik Janečka, advokát Dvořák i místopředseda Fotbalové asociace ČR Kučera tak půjdou do vězení.

Městský soud v Brně uznal vinu trojice mužů již letos v červnu. Verdikt tehdy vynesl soudce Ivo Zummer. "Dvořák po předchozí domluvě s Janečkou a Kučerou nabídl insolvenčnímu správci Petru Dokládalovi 750 tisíc korun jako úplatek," uvedl Zummer. Za podplacení hrozilo trojici až šestileté vězení, městský soud ale přihlédl k dosavadnímu čistému trestnímu rejstříku obžalovaných.

Janečka kromě trestu musí zaplatit 400 tisíc korun a nesmí čtyři roky vykonávat funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu. Stejnou částku soud uložil také Dvořákovi, který také odešel od soudu s dvouletým odnětím svobody podmínečně odloženým na tři roky. Kučera dostal trest mírnější. Vězení v podobě 20 měsíců mu soud odložil na dva a půl roku. Zadal mu zaplatit 300 tisíc korun a funkci statutárního orgánu v obchodní společnosti a družstvu nesmí zastávat tři roky.

Proti verdiktu se odvolali všichni obžalovaní i státní zástupkyně. Ta požadovala pro všechny nepodmíněné tresty. Obžalované muže hájili zlínští právníci v čele se Stanislavem Devátým, bývalým disidentem, poslancem a ředitelem BIS. Námitky obžalovaných proti vině a trestům byly dlouhé a obsáhlé. Advokát Dvořáka například tvrdil, že se trojlístek stal obětí policejní provokace. Oproti běžným odvolacím procesům, které trvají do dvaceti minut, vedla soudkyně Světlana Bartošová slyšení více jak půldruhé hodiny. Odvolací senát dal nakonec žalobkyni za pravdu a trojici mužů poslal do vězení, Všichni si ho odpykají ve věznici s dozorem.

Bývalý dlouholetý první náměstek zlínských primátorů Janečka se dostal na lavici obžalovaných kvůli loňskému případu. Policie tehdy zadržela právníka jeho firmy Square Transaction Dvořáka ve chvíli, kdy měl předat úplatek insolvenčnímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten vymáhal po Janečkově firmě dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce dluh snížit na pouhých šest milionů korun.

Správce se obrátil na policii. Z vyšetřování vyplynulo, že Dvořák měl jednat na pokyn svých zaměstnavatelů, a to Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery, jenž zároveň zastává pozici místopředsedy Fotbalové asociace České republiky.

Kauza vyplula na povrch loni na podzim. Janečka poté pozastavil členství v ČSSD, výzvu na odstoupení ze zastupitelstva však odmítl.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...