Unikátní přehlídka filmů z Berlinale, Benátek a Cannes v Artu

Brno, 30. září 2014 - Od 6. do 15. října budou mít diváci v brněnském kině Art příležitost zhlédnout filmy ze špičkových mezinárodních filmových festivalů. Díky jedinečné filmové přehlídce Be2Can získají poprvé možnost vidět snímky promítané letos v Berlíně, Benátkách a Cannes.

kino art prehlidka filmu cannes

„Berlín, Benátky a Cannes jsou největší a nejvlivnější světové filmové festivaly. Jejich program značí kvalitu a určuje trend světové kinematografie,“ uvedl prezident mediální společnosti Film Europe Ivan Hronec, která přehlídku pořádá. „Jejich hodnota nespočívá pouze ve filmech, ale také v makrodramaturgii festivalových sekcí.“

Mezi dvacítkou filmů, které zde budou ve většině případů uvedeny v premiéře, se objeví takové tituly, jako například Zimní spánek (Zlatá palma, Cannes 2014), Leviatan (Nejlepší scénář, Cannes 2014), Sils Maria (nominace na Zlatou palmu, Cannes 2014), In Order of Disappearance (nominace na Zlatého medvěda, Berlinale 2014) nebo Sbohem jazyku (Cena poroty, Cannes 2014). Premiérové filmy budou následně uvedeny do běžné distribuce.

Zvláštností letošního Be2Can bude také promítání československého snímku Až přijde kocour, který v roce 1963 natočil Vojtěch Jasný s Janem Werichem a Emíliou Vášáryovou v hlavních rolích. Jde o zatím poslední český či slovenský film, který byl uvedený v hlavní soutěži festivalu v Cannes a zároveň získal ocenění - v tomto případě Zvláštní ocenění poroty a cenu CST.

„Be2Can není jen o filmech a jejich oceněních. Rádi bychom filmovým fanouškům pomohli lépe pochopit strukturu a dramaturgii velkých filmových festivalů a přiblížit jim jejich zákulisí,“ dodává Ivan Hronec.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...