Na Hudební fakultě JAMU začal třetí ročník Festivalu bicích nástrojů

Brno, 10. února 2014 - Třetí ročník ojedinělého Festivalu bicích nástrojů zahájila Hudební fakulta JAMU. Třídenní přehlídka začala v pondělí 10. února a nabídne řadu pozoruhodných koncertů. Na této mezinárodní akci mají návštěvníci možnost si ověřit, jak zní soudobé skladby pro bicí nástroje předních světových skladatelů. Vstup na všechny koncerty je zdarma. Uskuteční se v Koncertním sále nebo Komorním sále v budově Hudební fakulty JAMU na Komenského náměstí 6 v Brně.

bubny bici

„Festival, který je díky své dramaturgii skutečně ojedinělou tuzemskou akcí, si klade za cíl představit bicí nástroje jako svébytný prvek současné klasické hudby,“ uvedl ředitel přehlídky doc. MgA. Martin Opršál. Pro zájemce dodává, že neuslyší pouze o bubny a činely. Unikátnost akce potvrzuje i další výčet nástrojů, na které zahrají jednotliví protagonisté. V tomto seznamu figuruje kupříkladu marimba, vibrafon, tympány, steel drums, zvony, templeblocky, tam tam, djembé a řada dalších bicích nástrojů.

Nastupující generace českých a slovenských perkusionistů předvede na festivalu v sólových i ansámblových vystoupeních svůj talent. Tento projekt Hudební fakulty JAMU představuje studenty hry na bicí nástroje obou českých vysokých hudebních škol, a také konzervatoristy z různých měst České republiky a Slovenska.

„Akci ozdobí svými workshopy a koncerty zahraniční hosté. Bude to třeba sólistka a profesorka vysoké hudební školy ve Stuttgartu Marta Klimasara, sólotympánista Gewandhausorchestru Lipsko Marek Stefula a slovenský interpret Štefan Bugala,“ upozornil na zajímavosti z programu Opršál.

Doprovodnými akcemi budou prodejní výstavy bicích nástrojů firem MIDO a Pustjens Percussion Products. Slovenský perkusionista a kreslíř Jozef Hudák představí svoje hudební vtípky.
Jednotlivé koncerty, workshopy a výstavy se letos poprvé odehrají v nově vybudovaných prostorách katedry bicích nástrojů, zejména v nádherném klenbovém sále na Hudební fakultě JAMU v Brně od 10. do 14. února 2014.

Zdroj: JAMU


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...