Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

Brno, 14. ledna 2022 – Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převezmou při slavnostním zasedání Umělecké rady JAMU v úterý 18. ledna v Divadle na Orlí, kde ceremoniál v 11 hodin začne.

foto PetraHajska

Světově proslulá mezzosopranistka a brněnská rodačka svoje dojetí z nejvyššího ocenění umělecké akademie neskrývá: „Do první skupiny patří ty předpokládané emoce: upřímná radost, samozřejmě velká hrdost, trocha nostalgie, všechny krásné brněnské vzpomínky na rodinu, dětství, mládí, přátele...“ Na druhé straně si mimořádná umělkyně podle vlastních ale neustále klade dotaz: “Proč právě já? Skutečně si takovou poctu zasluhuji?” Výjimečný titul Doctor Honoris Causa JAMU Kožená, jak se osobně vyjádřila, přijímá nejen jako mimořádně velkorysé ohodnocení své dosavadní kariéry, ale také jako závazek. „Stejně jako doposud budu šířit dobré jméno svého rodného města a jeho významné akademie, a to ve všech sférách svého uměleckého konání,“ uvedla Magdalena Kožená.

Podobně její manžel a umělec s celosvětovým renomé Sir Simon Rattle přiznává, že Janáčkova hudba byla jeho vášní skutečně od útlého mládí. „Už proto mě vyznamenání od vysoké umělecké školy nesoucí Mistrovo jméno hluboce dojímá,“ sdělil Rattle. Tato upřímná slova zopakuje v Brně i ve své děkovné řeči při slavnostním ceremoniálu. Šestašedesátiletý dirigent vzpomíná, že když jako malý kluk vyrůstal v Liverpoolu, měl ale minimálně možností slyšet skvělou Janáčkovu hudbu. Později mu – už jako studentovi Královské akademie hudby v Londýně – však bylo v Příhodách lišky Bystroušky pod taktovkou Steurta Bedforda svěřeno dirigování sboru zpívajícího mimo pódium a také part celesty.

Laudatio na laureáta a k návštěvníkům slavnostního aktu pronese stávající děkanka Hudební fakulty JAMU prof. Barbara M. Willi, Ph.D. Zčásti ocituje oslavnou řeč svého předchůdce ve vedení fakulty prof. Jindřicha Petráše, za jehož funkčního děkanského období se měla tato událost, zmařená pandemickým lockdownem, uskutečnit. “Magdalena Kožená je ikonou pro celou generaci českých umělců. Je pěvkyní, která ve své interpretaci dokáže skloubit inteligenci s absolutní technickou dokonalostí a emočním prožitkem,” poznamenala děkanka Willi. Oba noví držitelé čestného doktorátu obdrží diplom a odznak doktorské hodnosti, tedy zlatou medaili JAMU, z rukou rektora brněnské akademie prof. Petra Oslzlého.

Dekorování nových čestných doktorů JAMU lze v přímém přenosu slavnostního ceremoniálu sledovat na YouTube kanále JAMU a facebooku JAMU.

rattle kozena foto PetraHajska

Magdalena Kožená patří mezi nejproslulejší pěvkyně současnosti. Tuto její pozici dokládají nejen angažmá, díky kterým vystupuje na koncertních i operních pódiích doslova celého světa, ale také řada domácích i zahraničních ocenění či smlouvy s nahrávacími společnostmi Deutsche Grammophon Gesellschaft či Pentatone. Umělkyně svoji neobyčejnou kariéru odstartovala v roce 1995 absolutním vítězstvím v mezinárodní Mozartově soutěži v rakouském Salzburgu. Za své četné nahrávky pořízené pro společnosti Deutsche Grammophon Gesellschaft, EMI Classics, Linn Records či Pentatone získala pěvkyně prakticky všechna nejvýznamnější světová ocenění udělovaná hudebními časopisy v čele s prestižní Gramophone Awards v kategorii Artist of the Year, které získala jako doposud jediná Češka. Swingové album Cole Porter vydala Magdalena Kožená na svém vlastním labelu Brnofon.

Sir Simon Rattle má dosud za sebou neméně oslnivou dráhu. V roce 2017 se stal hudebním ředitelem a šéfdirigentem Londýnského symfonického orchestru. Mezi lety 2002–2018 působil jako šéfdirigent Berlínských filharmoniků. Poté začal působit jako hudební ředitel Londýnského symfonického orchestru a v této pozici zůstane až do sezóny 2023-24, kdy se stane emeritním dirigentem tělesa. Od sezóny 2023-24 pak nastoupí na pozici šéfdirigenta Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks v Mnichově. Sir Simon natočil přes 70 nahrávek pro nahrávací společnost EMI (nyní Warner Classics) a za své nahrávky na různých labelech získal řadu prestižních mezinárodních ocenění. Sir Simon jezdí pravidelně na turné po Evropě a Asii a dlouhodobě má pevné vztahy s předními světovými orchestry.

Zdroj: JAMU, foto: Petra Hajská


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...