Brněnský soud začal proces s mužem, který měl zavraždit přítelkyni

Brno, 22. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Krajský soud v Brně otevřel ve čtvrtek případ devětačtyřicetiletého Dana Zatočila, který se zpovídá z vraždy o dva roky starší přítelkyně. Muž čelí také obžalobě ze znásilnění, výtržnictví a krádeže.

Pedofil-domaci-nasili

Vražda se stala letos 23. července v Brně-Bystrci. "Obžalovaný po předchozí rozepři zakryl ženě na posteli rukou ústa a tiskl ji tak dlouho, až se přestala bránit a udusila se. Úmyslně ji usmrtil," řekl státní zástupce Ivan Hrazdira.

Během července muž přítelkyni přes její odpor také znásilnil. "Se slovy-ty něco vydržíš a o nic nejde-ji natlačil na linku, stáhl kraťasy, pod kterými nic neměla, a vykonal na ní zezadu soulož," popsal státní zástupce.

Zatočil se zpovídá i z výtržnictví, protože dříve napadl zemřelou v hospodě. "Vylil na ni pivo a na zemi ji kopal. V dalším napadání mu zabránili přítomní," řekl Hrazdira.

Obžalovaný měl ženě ještě ukrást 5800 korun, které měla odložené na nájem.

Muž u soudu řekl, že se to nemělo stát. Úmrtí podle něj nebyla vražda. "Byla to nešťastná náhoda, nestalo se to úmyslně. Neměl jsem důvod, ale prostě se to stalo," vypověděl Zatočil. Z jeho dřívější výpovědi vyplynulo, že partnerce zakrýval ústa pravidelně při nočních hádkách, protože si sousedi stěžovali na křik.

Obžalovaný zároveň popřel znásilnění a přítelkyni označil za nymfomanku. "Chtěla sex furt," podotkl.

Napadení v hospodě uznal, krádež naopak ne. "Byla to vynikající ženská, ale nepracovala, protože byla na nemocenské. Domluvili jsme se, že bude platit nájem a já potáhnu z výplaty domácnost. V bytě ji ale navštěvovali bezdomovci, kteří u nás našli azyl. Pila s nimi krabicové víno. Kvůli tomu jsme se hádali, já nechtěl vydělávat na ně. Ona začala hodně pít a vyčítala mi, že jí zakazuju kamarády," popsal soužití muž.

U soudu vypovídala i dcera zavražděné. "Mamka se bála přiznat, že čelí domácímu násilí. Moc jsme se o tom nebavily, ale ve zprávách mi napsala, že ji zbil, ukradl jí peníze a udala ho kvůli znásilnění," řekla dívka, jejíž výpověď doprovázel pláč.

Dcera řekla, že druh matce vyhrožoval, že ji zabije, a měl jí i popisovat, jakým způsobem to udělá. Při konfrontaci u hlavního líčení však obžalovaný namítl, že svědkyně má vše pouze z vyprávění a nikdy u fyzického násilí nebyla. To dívka potvrdila. O násilí ale nepochybovala a uvedla příklad se zlomeným žebrem. "Mamka s tím nikam nešla," podotkla dívka s tím, že při potyčce se Zatočilem si však matka zranění obnovila. "Přijela pro ni záchranka a odvezla ji na pohotovost. O napadení musí být někde zápis," dodala.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...