Za 15 let starou vraždu brněnské prostitutky si Daniel Marada odsedí 13 let ve vězení

Brno, 19. října 2012 (MEDIAFAX) - Brněnský krajský soud uložil v pátek 13 let vězení Danielu Maradovi (39) za patnáct let starou vraždu brněnské prostitutky. Verdikt vynesla soudkyně Dana Kancírová.

prostitutka

Sedmkrát soudně trestaného Maradu policie odhalila díky nové laboratoři na srovnávání DNA, navíc pouhých 14 dnů před uplynutím patnáctileté promlčecí lhůty vztahující se na jeho skutek. Státní zastupitelství pak nezaměstnaného muže z Brna obžalovalo v poslední možné chvíli - na den přesně patnáct let po spáchání vraždy.

Podle žalobkyně Ludmily Doležalové zavraždil Marada tehdy dvaadvacetiletou ženu v jejím bytě zvlášť trýznivým způsobem. Nejprve jí rozbil hlavu kovovým klíčem, pak dlouho brutálně škrtil kabelem od telefonu. Mrtvou ženu pak okradl o 19 tisíc korun. "Žena umírala desítky minut a přitom věděla, že proti vrahovi nemá šanci," řekla státní zástupkyně.

Muž, který u soudu nevypovídal, se k vraždě ženy přiznal policistům v přípravném řízení. Prostitutku uškrtil 18. března 1997, od té doby podle vlastních slov údajně trpí výčitkami svědomí.

Marada v přípravném řízení řekl, že po pohlavním styku po něm žena chtěla o pět set korun víc, než si domluvili. "Vyhrožovala, že když jí nedám peníze, pošle na mě pasáka. Měl jsem přitom jen tisícovku. Uviděl jsem pod postelí klíč a tak jsem ji udeřil," uvedl do protokolu vrah.

Když prý šla prostitutka k telefonu volat policii, Marada údajně zpanikařil a v afektu ženu uškrtil kabelem od telefonu.

Soudkyně Dana Kancírová vynesla trest při spodní hranici zákonné sazby - Maradovi hrozilo podle zákonů platných v době vraždy dvanáct až patnáct let vězení. Soudkyně zohlednila především loupežný motiv vraždy a absenci jakékoliv lítosti. Marada totiž při procesu vůbec nevypovídal a vzdal se i práva posledního slova. Polehčující okolnosti naopak viděla soudkyně ve skutečnosti, že v době před uškrcením prostitutky nebyl Marada soudně trestán. Svou roli při výměře trestu sehrála i dlouhá doba, která od vraždy uplynula.

Rozsudek ještě není pravomocný. "Podali jsme si do protokolu odvolání," řekl Maradův obhájce Miroslav Klusáček.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...