ÚS dal naději fridexové vražedkyni, že ve vězení nestráví 25 let

Brno, 22. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Ústavní soud ve čtvrtek vyhověl stížnosti vražedkyně Veroniky S., která namítala údajně nespravedlivý proces, jenž nakonec vyustil v její výjimečné potrestání 25 lety vězení. Ústavní soud zrušil část rozsudků týkající se ženina trestu. Verdikt vynesl v zastoupení předsedy senátu Jana Musila soudce Vladimír Kůrka.

Soud-kladivko-04

"Ústavní soud má původně vynesený trest za nepřiměřeně přísný, vražda totiž nebyla dokonána," vysvětlil soudce. Podle asistenta soudce Jaromíra Hořáka, který vynesený verdikt komentoval, existuje v justičním systému trestní sazba i pro vraždu dítěte. Představuje až dvacet let vězení. "Trest pětadvaceti let ve věznici je v civilizovaných zemích naprosto ojedinělý. Od toho se také podobný trest nazývá výjimečný. Jakkoliv skutek odsouzené ženy zasluhuje potrestání, předpoklady pro udělení tak přísné sazby splněny nebyly," dodal Hořák. Případem se bude proto muset znovu zabývat plzeňský soud.

Devětadvacetiletá Veronika Sieberová byla loni v Plzni krajským soudem odsouzena z pokusu vraždy své šestileté dcery k výjimečnému trestu 25 let vězení. Předloni v srpnu totiž nechala vypít nemrznoucí směs. Dívka přežila jen díky rychlému transportu do pražské nemocnice a následnému zákroku lékařů.

Žena údajně chtěla vraždou dítěte vyřešit partnerské problémy s dívčiným otcem. Vyšetřování odhalilo, že se na vraždu dlouhodobě připravovala jak nákupem jedu, tak i studiem jeho účinků na internetu. Dceři nemrznoucí směs podala večer, když si dívka stěžovala na žízeň. Pravděpodobně počítala s rychlým účinkem jedu, ale dítě se trápilo několik hodin a matka zavolala záchranku až ve chvíli, kdy dívenka již byla v kritickém stavu. V nemocnici na otravu nemrznoucí směsí přišli až po řadě testů, dítě se podařilo zachránit.

Znalci vypočítali, že dívka pozřela o jednu třetinu jedu více, než je smrtelná dávka. Holčička tak přežila jen díky pokročilé vědě, neboť jedovaté složky ve směsi působí poruchy vědomí, poškození ledvin i narušení vnitřních orgánů.

"Nedokážu si vysvětlit, co se stalo," zaznělo u soudu v prohlášení, ve kterém advokát četl i to, že pro počínání jeho mandantky nejsou žádné důkazy. "Jsou to jen spekulace, abych měla v trestu přísnější sazbu," uvedla žena prostřednictvím právníka. Trest prý není výchovný, ale represivní.

"Nemám k tomu co říct," pak prohlásila sama obžalovaná. Odsouzená žena se předloni na podzim ve vazbě pokusila o sebevraždu, když se pořezala na ruce sklem z rozbité okenní tabulky. Dozorci ji zachránili, aniž by byla ohrožena na životě.

Dítě se po dvou týdnech hospitalizace začlenilo do normálního života, nemá trvalé následky na zdraví. I tento aspekt Ústavní soud ve svém verdiktu zohlednil.

Obhájce ženy Zdeněk Honzík agentuře Mediafax řekl, ýe jeho klientak si odpykává trest v nejtěžším oddělení opavské věznice. "Není na tom dobře, hlavně psychicky. Trpí odloučením od dcery, kterou od incidentu neviděla. Navíc neví, zda jí rodina předáv její dopisy," řekl. Podle Honzíka nikdo spolehlivě neví, co se v osudný večer ve vsi na Karlovarsku ve skutečnosti odehrálo. "Žena to vytěsnila z paměti, skutečně si nepamatuje. Podle znalců by se jí vzpomínky mohly vrátit tak do sedmi let," dodal.

Honzík zároveň vyslovil domněnku, že plzeňský soud se loni při vynášení tvrdého trestu zřejmě nechal ovlivnit mediální hysterií, která se po zveřejnění případu strhla. "Předpoklady byly dány - relativně mladá matka a pokus vraždy na dítěti," shrnul.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...