Podvodník s falešnými nedoplatky za pokuty od magistrátu tahá z lidí peníze

Brno, 17. října 2011 (MEDIAFAX) - Brno obchází podvodník, který se snaží od lidí vylákat peníze za údajné nedoplatky pokut uložené dopravním odborem brněnského magistrátu. V pondělí to řekl mluvčí brněnské radnice Pavel Žára. "O aktivitách člověka, jenž se pokouší z lidí pod falešnou záminkou vylákat peníze, jsme již informovali policii," řekl Žára s tím, že padělky jsou velmi zdařilé

Penize-bankovky

Mluvčí radnice zároveň upozornil, že falešné výzvy nazvané "Upozornění na nedoplatek" týkající se údajně nezaplacené pokuty uložené Odborem dopravněsprávních činností Magistrátu města Brna jsou vyvedeny na hlavičkovém papíru odboru rozpočtu a financování a nechybí jim ani razítko.

"Výzvy odpovídají vzhledem i obsahem výzvám vydávaným Odborem rozpočtu a financování Magistrátu města Brna, je v nich však uvedeno stejně jako na poštovních poukázkách číslo účtu, které nenáleží statutárnímu městu Brnu," zdůraznil Žára.

Mluvčí upozornil, že pokud občané obdrží od Magistrátu města Brna, Odboru rozpočtu a financování výzvu k zaplacení nedoplatku na pokutě, bude ve výzvě a na poštovní poukázce v každém případě uvedeno číslo účtu 172523/5400, tj. s identifikátorem The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS). Číslo účtu i variabilní symboly k jednotlivým typům plateb jsou zveřejněny na webových stránkách města mezi "Povinně zveřejňovanými informacemi podle § 56 zák. č. 280/2009 Sb., Daňový řád".

Pokud má občan pochybnosti o oprávněnosti obdržené výzvy, doporučil Žára v každém případě kontaktovat Odbor rozpočtu a financování Magistrátu města Brna na telefonu 542173050 nebo 542173005. "Upozorňujeme, že jména a telefonní čísla uvedená ve falešných výzvách neodpovídají skutečnosti," řekl Žára.

Brněnská radnice v posledních měsících čelí řadě útoků, při kterých se někdo dokázal nabourat do počítačových sítí magistrátu. Před časem neznámý podvodník rozesílal médiím falešné maily přímo z adres patřících magistrátním úředníkům, další lidé se zase bavili tím, že okopírovali oficiální web radnice a pozměnili v něm názvosloví.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...