Zakázka magistrátu na studii o stavu parkování je předražená, tvrdí zelení

Brno, 4. srpna 2012 (MEDIAFAX) - Brněnští zelení kritizují vedení magistrátu za objednávku studie o parkování ve městě. Cena za vypracování dokumentů se nám zdá být zbytečně vysoká, řekl v sobotu opoziční zastupitel Martin Ander.

auta_zaparkovana

"Zatímco v dřívějším výběrovém řízení získalo město minimálně dvě výrazně levnější nabídky, rozhodli se radní nakonec zadat zakázku bez výběrového řízení společnosti Brněnské komunikace za cenu o více než milion korun vyšší," upřesnil Ander, který v minulém volebním období zastával pozici náměstka primátora.

Na vypracování studie Strategie parkování ve městě Brně vypsal původně magistrát otevřený tendr. Přihlásilo se do něj pět firem, které všechny splnily kvalifikační předpoklady a poskytly tak záruku kvalitního zpracování díla. Hodnotící komise za účasti náměstka Roberta Kotziana (ODS) však podle zelených udělala při vyhodnocování "fatální chybu", v jejímž důsledku měla zakázku získat nejdražší firma.

Na závažné pochybení upozornili zelení. Rada pak loni v říjnu celé výběrové řízení zrušila. "Následně se třičtvrtě roku ve věci nic nedělo. Až na konci letošního června radní odsouhlasili, že stejnou zakázku zadá městské firmě Brněnské komunikace za cenu 3 547 200 korun, tedy o milion a čtvrt vyšší než byla nejlevnější nabídka ze zrušeného výběrového řízení," konstatoval Ander.

"V době, kdy město kvůli nedostatku financí škrtá příspěvky divadlům a knihovnám je zbytečné předražení studie skandálem, ten milion korun z rozpočtu města by šlo jistě využít mnohem lépe," tvrdí Ander. "Navíc nechápu, proč příslušný náměstek s řešením strategie parkování tři čtvrtě roku otálel, když zadání studie bylo hotové a nic se na něm za tu dobu nezměnilo," dodal. Urgentní stav parkování radní řeší podle zelených "nejen zbytečně draze, ale i pomalu".

Zelení se proto obrátili na náměstka Kotziana s žádostí, aby předložil kompletní znění nabídky, na základě které radní odsouhlasili smlouvu s Brněnskými komunikacemi, a aby doložil, že tato městská firma splňuje veškeré odborné předpoklady, které město vyžadovalo jako záruku kvality v již dříve ve zrušeném tendru.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...