V centru Brna demonstrovala tisícovka studentů proti vysokoškolské reformě

Brno, 1. února 2012 (MEDIAFAX) - Zhruba sedm set studentů veřejných vysokých škol se ve středu dvě hodiny po poledni shromáždilo na Moravském náměstí v Brně. Demonstrovali tak svůj odpor proti připravované reformě univerzitního vzdělávání. Od Kina Scala se průvod vydal uličkami centrálního Brna k právnické fakultě na Veveří. Studenti nesli v průvodu transparenty s hesly "Dobeše, do koše", "Vysoká škola dlužníků", "Vysoké školy neplodí voly" nebo "Dobeš to zvoral". K studentskému průvodu se během trasy přidávali i další vysokoškoláci, kteří nestihli přijít na shromaždiště. Mluvčí demonstrantů Petr Suchánek řekl, že k cíli pochodu by měla přijít asi tisícovka protestujících.

demonstraceVS

Pochod od Kina Scala k právnické fakultě na Veveří zorganizovala studentská Iniciativa Brno za svobodné vysoké školy. Na demonstraci studentů naváže o dvě hodiny později v aule právnické fakultě na Veveří diskusní sněm, věnovaný připravované vysokoškolské reformě. "Sešli jsme se, protože nesouhlasíme s reformami ministra Dobeše. Vláda by měla reformy stáhnout, protože poškodí vysoké školství," sdělil mluvčí studentské Iniciativy Brno Petr Soukeník. Jak dodal, studenti počkají na postoj vlády. "Moc nevěříme v žádnou reakci, ale pokud ministr na protest uslyší, budeme vyjednávat a máme argumenty. Pokud ne, budeme protestovat silněji," zdůraznil Soukeník.

"Účastníkům jsme představili naši iniciativu Za svobodné vysoké školy. Probrali jsme a kriticky zhodnotili ministerské návrhy zákonů a spolu s hosty jsme v širším kontextu diskutovali o reformě vysokého školství," řekl mluvčí iniciativy Stanislav Drozd. Iniciativa Brno za svobodné vysoké školy je nezávislé sdružení studentů brněnských vysokých škol, kteří odmítají navrhovanou podobu reformy terciárního vzdělávání. Je součástí celorepublikové platformy Za svobodné vysoké školy, která aktivně vystupuje proti omezování nezávislosti VŠ a komercializaci vzdělávání.

Jiří Nováček, Lenka Horáková, foto: Kryštof Turek

Související články:

Komentáře 

 
0 #1 xxx 2012-02-02 13:52
Konečně se někdo ozval proti snaze privatizovat vzdělávací systém - sice pozdě a neuceleně (pouze VŠ), ale aspoň něco.
Problém je, že se Dobeš a spol. různými snahami o slučování se speciálními (zvláštními) školami, zaváděním asistentů apod..... státní školství tak zdražit a zneefektivnit, že člověka to stejně bude nutit poslat děti do soukromých škol když bude chtít, aby se aspoň něco naučily.
Když už se rozkradl státní majetek, tak teď se ještě zprivatizují státní služby - důchodový systém, zdravotnictví, školství, úřady práce, policie, vězeňská služba .... a pak již nebude z čeho brát.... a příjde nějaký únor.
 

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...